«Tarul» Putin il aduce pe Voronin la Kremlin, cu Transnistria la pachet
20.06.2007
Amplificarea tensiunilor ruso-americane a generat o serie de intålniri diplomatice, care culmineaza cu intålnirea de pe 1-2 iulie, dintre George Bush si Vladimir Putin. Intre timp, cartile se joaca pe toate fronturile. Pentru conturarea sferelor de influenta, o carte scoasa de la naftalina este Transnistria. Vladimir Voronin a lipsit ieri de la summitul GUAM, unde s-au reunit mai multi lideri din foste state sovietice, care lupta sa scape de dependenta energetica fata de Rusia. Avocatul Republicii Moldova la acest summit a fost presedintele Traian Basescu. Voronin a fost marele absent.
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se va intalni, vineri, la Moscova cu omologul sau rus Vladimir Putin, unde va aborda problema Transnistriei, potrivit unei surse de la Kremlin, citate de cotidianul rus Kommersant. Cotidianul a devenit portavocea Kremlinului, dupa o preluare controversata care a avut loc anul trecut. „Rusia este hotarata sa rezolve problema, la fel si Voronin. Noi sustinem optimismul lui“, sustine aceeasi sursa. „Optimismul“ lui Voronin ascunde in fapt un plan dezastruos pentru Chisinau, care ar permite ramanerea celor 1.300 de militari rusi in Transnistria, in timp ce separatistii ar avea control politic in Parlamentul si in Guvernul de la Chisinau. Ar fi a doua intalnire a celor doi Vladimir in decurs de doua saptamani. Eforturile emisarului rus Iuri Zubakov, care a efectuat numeroase vizite in capitala Republicii Moldova in ultimele sase luni, au dus la o apropiere intre Moscova si Chisinau, scrie Kommersant. Agent de varf al KGB-ului, Zubakov este un militant pentru federalizarea Republicii Moldova.
Interese in balanta
Voronin merge in capitala rusa dupa o vizita la Bruxelles si Luxemburg, unde a participat la Consiliul de cooperare UE-R.M. El s-a intalnit luni cu Jaap Hoop de Scheffer, secretarul general al NATO, care l-a avertizat ca trebuie gasita o solutie in formatul international de negociere. La randul lor, SUA au solicitat pentru Transnistria o forta multinationala. Dosarul transnistrean, impreuna cu alte conflicte inghetate, figureaza pe agenda unei reuniuni parlamentare ruso-americane care va avea loc maine la Washington. Punctul fierbinte este Tratatul Fortelor Conventionale in Europa (CFE), neratificat de statele NATO pentru ca Rusia nu s-a retras din R.M. si Georgia, asa cum a promis. Pe de alta parte, surse diplomatice europene au vorbit de negocieri in bloc ruso-americane, unde statutul Kosovo si cel al Transnistriei sunt in puse in balanta.
Basescu contraataca
Presedintele Traian Basescu a criticat, ieri, la summitul GUAM (Georgia, Ucraina, Armenia si Moldova), care a avut loc in Baku, pozitia Rusiei fata de CFE, reamintind ca retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova si al Georgiei, promisa în 1999 de Moscova, nu s-a întâmplat. Basescu a reiterat ca solutionarea conflictelor inghetate trebuie sa implice respectul independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale. Discutiile de la summit s-au concentrat pe independenta energetica si economica fata de Moscova, prin crearea unor retele de transport energetic a petrolului si gazelor din Caucaz si Asia Centrala spre Europa, ocolind traseele controlate de Moscova.
BOR, alaturi de Chisinau
PS Episcop Vicar Patriarhal Vincentiu Ploiesteanu, invitat la sedinta „Gardianul“, a comentat pe marginea solutionarii conflictului transnistrean. Acesta a subliniat ca teritoriul numit azi Transnistria nu a apartinut Moldovei lui Stefan cel Mare. „Transnistria este o creatie a lui Stalian“, a mai spus Prea Sfintia Sa. Acesta a amintit ca momentul ideal pentru o unire a fost in ’90. El a adus in discutie rolul pe care il joaca Biserica Ortodoxa Romana in relatia cu Republica Moldova.