Corjova – zona de foc a nimanui
26.06.2007
Oameni amenintati, politisti batuti si o institutie de invatamant dezgolita de tot ce avea mai valoros in ea.
Acestea sunt rezultatele turului doi de scrutin al alegerilor din satul Corjova sau, mai bine zis, ceea ce ar fi trebuit sa se numeasca alegeri democratice.
Autoritatile transnistriene au avut grija sa le mai dea inca o lectie de administrare autoritatilor de la Chisinau, dupa ce acestea nu au inteles nici dupa incidentul din trei iunie, gravitatea situatiei din satul Corjova.
Cladirea Liceului teoretic „Mihai Eminescu” din localitate, care mai pastreaza inca urmele grele ale razboiului de pe Nistru: pereti ruinati de obuze si ciuruiti de gloante, ar fi trebuit sa reprezinte sediul sectiei de votare din sat, dar s-a transformat, pe 17 iunie, intr-un adevarat camp de lupta.
La 17 iunie, in jurul orei 1:00, o patrula a trupelor de pacificatori a sosit pe teritoriul liceului din localitate pentru a se asigura ca situatia din zona este stabila. Aceeasi procedura a avut loc si in jurul orei cinci dimineata. Primarul in exercitiu al satului Corjova, Valeriu Mitul, le-a explicat reprezentantilor trupelor unificate de pacificatori ca nu s-a intamplat nimic suspect pana la acea ora, dar detine informatii ca pe la ora sapte, ora inceperii alegerilor, in zona vor fi dislocate mai multe detasamente de militieni transnistrieni. Militarii au ascultat amabili spusele primarului si au parasit localitatea.
In jurul orei sapte, 70 de militieni inarmati cu bastoane de cauciuc si gaze lacrimogene, au patruns in sediul sectiei de votare, somandu-i pe membrii Comisiei Electorale de Circumscriptie si pe cei douazeci de colaboratori a politiei din Republica Moldova sa paraseasca cladirea in cel mai scurt timp.
Fiind refuzati, militienii transnistrieni, aplicand forta fizica, i-au atacat pe politistii moldoveni cu bastoane si gaze lacrimogene. Datorita raportului inegal de forte, incercarea acestora de a riposta a fost anemica si in jumatate de ora au fost nevoiti sa cedeze, doi dintre ei fiind transportati de urgenta la
spitalul raional Dubasari.
Aceeasi soarta au avut-o si unii dintre localnici care au incercat sa sara in ajutorul fortelor de ordine moldovenesti, fiind batuti cu brutalitate.
Talhariile au continuat
Dupa ce s-au asigurat ca nu mai au nici un obstacol, militienii au patruns in sediul sectiei de votare, distrugand tot ce le statea in cale, incepand de la mobilier si finisand cu buletinele de vot. Talhariile si-au mutat locul apoi in cabinetul sefului de post din localitate, unde militienii au smuls usa din balamale si au distrus tot ce era mai valoros in incapere. Apoi au confiscat cateva calculatoare si aproape tot inventarul sportiv al institutiei de invatamant.
Urmatoarea tinta a constituit-o cantina liceului de unde, distrugand usa de acces, separatistii au sustras obiecte de inventar si o mare cantitate de produse alimentare, obtinute de catre administratia institutiei in urma unor acte de caritate. Dupa ce au maltratat mai multi locuitori, in jurul orei unu noaptea, fortele de ordine ale autoproclamatei republici transnistriene, s-au retras intr-un sfarsit, lasand in urma lor locuitori ingroziti si pagube in valoare de aproximativ 40 mii lei.
Primarul de Corjova, Valeriu Mitul, care este si veteran al razboiului pentru integritatea teritoriala a Republicii Moldova, nu poate explica in nici un fel cele petrecute in aceasta localitate atat pe data de 17 iunie. „In primul rand nu pot intelege de ce suntem sub jurisdictia Republicii Moldova, dar suntem haituiti intruna de fortele de ordine transnistriene. De ce autoritatile de la Chisinau nu au intreprins nimic concret, stiind ce se va intampla aici in ziua alegerilor locale, dovada fiind chiar impiedicarea desfasurarii alegerilor din 3 iunie. Si mai au tupeul sa ne anunte ca repetarea alegerilor va avea loc peste 60 de zile. Cine va mai iesi la vot dupa teroarea pe care am trait-o? ”
„In fiecare zi traiesc aceeasi tragedie”
Din 1992 pana azi, locuitorii satului traiesc mereu cu groaza in suflet, fiind amenintati de autoritatile transnistriene cu demiterea din locurile de munca, cu maltratarea si chiar cu moartea. Consilierul raional si local, dar totodata si veteran al razboiului de pe Nistru, Iurie Cotofan, nu mai stie cum sa-si protejeze familia si rudele. „Atat eu, cat si toata familia mea, am fost amenintati de fortele separatiste cu moartea.
Din 1992 incoace traiesc acelasi scenariu tragic zilnic. Lucrul acesta l-am simtit cel mai mult inaintea campaniei electorale din acest an, cand m-au amenintat ca imi vor rapi copii. Eu, personal, in seara de dinaintea alegerilor am dormit la serviciu de frica sa nu ma omoare. Unicul lucru care ma framanta mereu este sa apuc ziua de maine. Fortele pacificatoare, care au menirea de a asigura securitatea in zona, stau aici numai de forma. In timp ce satul era plin de masinile militiei transnistriene, ei priveau linistiti de parca asa si ar fi trebuit sa fie”, a spus Iurie Cotofan.
Primaria satului Corjova are expediate deja trei dosare la Curtea Europeana de Justitie, privind incalcarea drepturilor omului. Raspunsul insa se lasa asteptat. Nimeni nu mai vede ce i-ar putea salva pe bastinasi din iadul pe care il traiesc. Primarul Valeriu Mitul a dorit sa adreseze o rugaminte prin intermediul ziarului FLUX:
„Ii rog pe toti cetatenii de buna credinta sa ajute care si cu cat pot administratia satului nostru pentru a acoperi macar o parte din pagubele pe care le-au adus autoritatile de la Tiraspol in ziua de 17 iunie. Va vom fi foarte recunoscatori” a conchis Valeriu Mitul.
Corjovenii refuza categoric sa se gandeasca la alegerile repetate, dupa ce le-a fost dat sa traiasca in ultima vreme. Cert este ca actualmente ei se simt mai singuri ca niciodata adica, ai tuturor si ai nimanui.