Pontul Euxin - Strategii de reorganizare a Marii Negre

28.06.2007

Jocuri ruso-turce la Marea Neagra

Dupa destramarea URSS, influenta Rusiei in Balcani si in statele de la Marea Neagra s-a diminuat considerabil.Zona cuprinsa de OCEMN este a doua dintre regiunile cele mai bogate in hidrocarburi din lume, dupa Golful Persic. Mai multe gazoducte si oleoducte traverseaza regiunea pentru a aproviziona Europa, in special cu hidrocarburi rusesti.

Marea Neagra prezinta un interes sporit si exista mai multe proiecte de relansare economica a regiunii. Lucrarile Summit-ului Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN), desfasurate luni in metropola turca Istanbul, au fost dominate alianta taristo-otomana.

Tarul Putin, a apreciat la Istanbul ca Rusia, cu o putere "tot mai mare", se intoarce in Balcani si in regiunea Marii Negre si se poate conta pe ea.

Pe fondul consolidarii dominatiei Kremlinului asupra resurselor energetice si a culoarelor de transport strategic catre spatiul Uniunii Europene, Romania este exclusa treptat din toate proiectele energetice de anvergura ale regiunii.

Brusc, o seama din statele balcanice si-au amintit de identitatea slava. „Optiunea rusa“ a tarilor balcanice a fost reiterata si de decizia Bulgariei.

Dictatul ruso-turc de la Marea Neagra

Colaborarea politica, economica si militara dintre Moscova si Ankara a fost subtil criticata de surse diplomatice europene, care au apreciat totusi intentia tarilor membre OCEMN de a pune bazele unei cooperari mai stranse cu UE, reprezentata la summit de catre vicepresedintele Comisiei Europene, Guenter Verheugen.

In pofida pozitiilor publice ale liderilor politici rusi si turci, intentia unor tari membre, inclusiv Romania, de a initia restructurarea institutionala rapida a OCEMC a nemultumit autoritatile din cele doua tari.

Presedintele Traian Basescu a subliniat ca „OCEMN nu mai poate functiona ca o structura inchisa, izolata de evolutiile politice, economice si de securitate din Europa, Caucaz, Asia Centrala sau Orientul Mijlociu“, starnind furia mediilor diplomatice de la Ankara si Moscova.

Presedintele Basescu a mai declarat ca, fiind „stat riveran, membru fondator al OCEMN si proactiv in cadrul formatelor de cooperare regionale, frontiera estica a Uniunii Europene si a NATO, Romania este chemata sa isi asume un rol important in ceea ce priveste dimensiunea de securitate regionala“.

Ankara si Moscova doresc pastrarea aliantei politice ruso-turce in bazinul Marii Negre, alianta dublata de numeroasele tratate militare bilaterale menite sa mentina suprematia militara a celor doua state in regiune.

In ciuda apartenent ei la NATO si a intensificarii demersurilor de aderare la Uniunea Europeana, Turcia doreste sa evite consolidarea prezentei altor puteri regionale sau mondiale la Marea Neagra.

In acest context, declaratiile presedintelui roman privind „sprijinul financiar pe care UE este dispusa sa il acorde statelor din regiunea Marii Negre nemembre“ au fost privite cu un anume scepticism de o parte a delegatiilor membre.

Politica duplicitara a statului turc a fost reliefata de demersurile diplomatilor de la Ankara, care au cerut delegatiilor oficiale din statele membre, dependente de sprijinul economic turc, precum Georgia, sa evite adoptarea unor pozitii transante.

Demersul diplomatic roman pentru o europenizare reala a bazinului Marii Negre s-a lovit de vechile complexe imperiale taristo-otomane. Astfel, Romania a fost exclusa din traseele energetice si marginalizata in acordurile militare zonale.

Interesul NATO pentru Marea Neaga. Proiectul alternativ.

Fost director pentru planificarea politicilor europene si NATO din cadrul Secretariatului Apararii din SUA, James Townsend, a expus un plan clar de actiune pentru regiunea Marii Negre. Potrivit lui Townsend se cere constituirea unui grup de actiune in cadrul NATO pentru aceasta regiune.

Blackseafor, Black Sea Harmony, Forumul Marii Negre, BSEC – sunt atatea initiative regionale pe care Townsend le vede cel mai bine coordonate de acest grup de actiune NATO, cu un singur buget si o echipa internationala de experti, care sa contacteze si expertii din institutiile UE.

"Momentul politic nu trebuie ratat acum, ca interesul UE e mult mai mare fata de regiunea Marii Negre decat in trecut. Vine summitul NATO la Bucuresti, vine presedintia slovena a UE – toate acestea sunt ocazii care ar trebui exploatate", a spus expertul american.

Germania si-a exprimat de mai multe ori dorinta ca Romania sa "puna pe agenda sa politica" subiectul Marii Negre.

Rolul Romaniei in amenajarea Marii Negre este crucial si nu se reduce la Summitul de la Istanbul si alianta taristo-otomana . Romania trebuie sa tinda sa devina o putere regionala. Romania trebuie sa se plaseaze acolo unde ii este locul. In Europa. Prin forme de interactiune completare, dublate atitudinal de sprijinul UE si NATO, Romania trebuie sa revina in edificarea unor formule alternative de amenajare a regiunii Marii Negre. Marea Neagra nu se sfarseste la Istanbul...


Autor: Octavian SERGENTU
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2