Politica duplicitară a comuniştilor va duce la un dezastru economic

04.07.2007

Experţii atestă o criză de proporţii în toate domeniile vitale ale economiei naţionale

Datele „Monitorului Economic: analize şi prognoze trimestriale”, realizat de către Centrul Politici Economice al Organizaţiei IDIS „Viitorul”, denotă manifestarea unor dificultăţi fără precedent în viaţa politică, economică şi socială ca urmare a politicii duplicitare a partidului de guvernământ, care poate duce la izolarea economică a Republicii Moldova de ţările occidentale şi, implicit, îndepărtarea investitori.

În plan politic, experţii IDIS afirmă că se constată o scădere a încrederii faţă de PCRM, dovadă fiind recentele alegeri locale, care au scos la iveală fisuri grave
la temelia actualei puteri politice. Astfel, liderii PCRM par a fi tentanţi să joace cartea „apropierii oportune” de Rusia, printr-un efort care nu trezeşte simpatie în interiorul ţării şi este păguboasă pe plan extern, se arată în Monitor. De aceea, în pofida faptului că în primele patru luni ale anului curent, comerţul extern a înregistrat primele tendinţe pozitive, ca urmare a ultimilor evoluţii politice ar putea să coste Republica Moldova în 2007 peste 2 miliarde de dolari.
Potrivit experţilor, agricultura va influenţa şi ea evoluţia economiei naţionale, prin producerea unor efecte în lanţ, cauzate de secetei din ultima perioadă. Astfel, această ramură va înregistra o scădere de 5 la sută în 2007 şi va influenţa o creştere exorbitantă a preţurilor agroalimentare.
Expertul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga a afirmat că, pe lângă agricultură, industria va cunoaşte o evoluţie anemică de 3 la sută spre sfârşitul anului 2007 datorată scăderii dezvoltării domeniilor construcţiei şi ale serviciilor, care constituiau singurul stimul al acestei ramuri.
Nici la capitolul finanţe nu stăm mai bine, deşi eforturile Băncii Naţionale sunt considerabile în redresarea situaţiei tensionate din acest domeniu. Potrivit pronosticurilor IDIS, rata dobânzii la credite bancare se va micşora spre sfârşitul anului 2007 de până la sub 18 la sută, astfel, Banca Naţională va putea micşora ratele de finanţare pentru anul viitor la un nivel de 12,5 la sută. Cu toate acestea, există riscul majorării treptate a ratelor, în cazul unor şocuri negative din partea Federaţiei Ruse. Expertul economic Veaceslav Ioniţă a menţionat că acest avânt al Băncii Naţionale nu anunţă decât o stabilitate pe termen mediu, fiindcă va fi dependent de fluxurile valutei naţionale şi de corectitudinea aplicării politicii monetare de către stat, inflaţia se va menţine ridicată la un nivel de 13,3 la sută până la sfârşitul anului curent.

Transnistria, gaură neagră a economiei naţionale
Experţii au mai remarcat şi faptul că situaţia economică a Republicii Moldova a fost profund afectată situaţia din stânga Nistrului la acest capitol. „Economia rmn a supravieţuit datorită comerţului exterior şi a susţinerii financiare permanente din partea Rusiei, îmbinării contrabandei cu reexportul. Datoriile enorme externe ale republicii separatiste constituie 1,3 miliarde dolari USD, dintre care 684 milioane dolari SUA constituie datoria de bază, iar 670 milioane dolari SUA-penalităţi”, a declarat Tatiana Lariuşina, expert IDIS. Potrivit ei, aceste datorii echivalează cu valoarea a zece bugete naţionale. Tatiana Lariuşina a mai afirmat că presiunea datoriei externe din partea stângă a Nistrului este de 10 ori mai mare decât în partea controlată de autorităţile moldovene.

Criza economică anunţă o creştere a preţurilor la toate produsele

Experţii preconizează o creştere a preţurilor la energia termică în municipiul Chişinău, deoarece au crescut preţurile de livrare a energiei termice de la CET-1 şi CET-2 către Termocom (50 la sută din totalul de energie nouă termică), ceea ce poate provoca o creştere a preţurilor la energia termică cu cel puţin 10-15 la sută, o majorare de 20-40 la sută la energia electrică şi de 10-20 la sută la gazele naturale. De asemenea, Veaceslav Ioniţă s-a arătat îngrijorat de faptul că Agenţia care a fost aşteptată atât de mult pentru a monitoriza prevederile Legii Concurenţei nu a avut nici-o reacţie la creşterea preţului la combustibil în timp de o zi, ceea ce încalcă clar această lege prin stabilirea unui preţ de cartel. „Diminuarea creşterii preţurilor şi depăşirea crizei din majoritatea domeniilor economiei naţionale necesită resurse financiare, resurse pe care ţara noastră nu are capacitatea tehnică să le asimileze, de aceea preconizările cu privire la evoluţia economiei Republicii Moldova sunt pesimiste”, a precizat Veaceslav Ioniţă.


Autor: Virginia ROŞCA
Sursa: http://www.flux.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2