România şi Moldova: politica „uşilor deschise”
„Am început acest an cu trei vizite în statele în care trăiesc comunităţi importante de etnici români: Ucraina, Republica Moldova, Republica Serbia. Am vrut să-i asigur personal că noul statut al României de membru al Uniunii Europene nu va crea o nouă linie de diviziune la graniţele noastre. În special, este vorba de Republica Moldova, unde numărul acestora este majoritar şi este datoria noastră morală să promovăm menţinerea identităţii româneşti, prin toate mijloacele legale şi instrumentele financiare educaţionale şi culturale pe care statul român le are la dispoziţie”, a declarat preşedintele României, Traian Băsescu.
Astfel, în cadrul discursului său, cu ocazia primirii membrilor corpului diplomatic, la Palatul Cotroceni, Băsescu a asigurat că România va facilita libera circulaţie a persoanelor de origine română, mai ales a tinerilor care doresc să studieze în România sau să se restabilească în ţara de origine fără a se abate de la exigenţele europene în materie.
În acest sens, preşedintele român a specificat că principala prioritate externă a anului 2007 este conturarea profilului României de membru responsabil şi eficient al Uniunii Europene, pe deplin conectat la marile teme de dezbatere ale agendei europene, în special subiectul „extindere”.
„România are ambiţia de a demonstra, prin forţa propriului exemplu, că extinderea şi aprofundarea pot decurge simultan. Există o nouă realitate europeană, post-valul 5, care nu trebuie neglijată. România pledează pentru „politica uşilor deschise”, ca factor major de stimulare a reformelor democratice şi a dezvoltării economice. Aşa cum am discutat cu preşedintele Republici Moldova, Vladimir Voronin, România va continua să susţină ca perspectiva europeană a Republici Moldova să fie aceeaşi cu cea de care beneficiază statele din Balcanii de Vest. Politica Europeană de Vecinătate este deja un vehicul de propagare a valorilor şi standardelor în zonele răsăritene şi suntem decişi să contribuim la evoluţia ei către un plus de consistenţă. Salutăm intenţia actualei preşedinţii de a porni pe această cale”, a menţionat Băsescu.
Referindu-se la comunitatea românească din afara graniţelor României, şeful statului român a opinat că este firească continuarea preocupării pentru zonele respective, precizând că România va continua să fie alături de români, oriunde sunt ei, fiind mândră de succesele lor şi sprijinindu-i în menţinerea identităţii naţionale.
”Întărită de această convingere, România va urmări aşadar promovarea valorilor fundamentale pe care Uniunea se întemeiază: respectarea democraţiei, a demnităţii umane, a libertăţii, egalităţii, statului de drept, respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale. Vom milita îndeosebi, cum am făcut-o şi până acum, pentru promovarea acestor valori în spaţiile de imediată vecinătate. Mă refer, în primul rând, la regiunea extinsă a Mării Negre şi la Balcanii de Vest. România este gata să împărtăşească acestor state din propria experienţă, pentru a sprijini procesele lor interne de modernizare şi consolidare a democraţiei”, a precizat Băsescu.
Ca ţară căreia îi revine datoria securizării frontierei externe a Uniunii, România va intensifica relaţiile cu statele din propria vecinătate, încercând să contribuie, onest şi responsabil, la apropierea lor de valorile europene. „Nu este uşor sa reconciliem dorinţa noastră comuna de securitate, de întărire a frontierelor externe, de prevenire a migraţiei şi traficului ilegal, cu exercitarea unei influenţe pozitive şi promovarea valorilor europene în afara graniţelor. Sperăm că România se va bucura de sprijinul şi solidaritatea tuturor statelor europene interesate în acest demers, a mai declarat preşedintele României.