La Chisinau au fost comemorate victimele deportarilor staliniste din 6 iulie 1949
09.07.2007
Autoritatile municipale au participat, vineri, 6 iulie, la un miting de comemorare a victimelor regimului stalinist, cu ocazia implinirii a 58 de ani de la deportarile in masa din 1949.
Evenimentul a fost organizat de Asociatia fostilor deportati si detinuti politici. In scuarul Garii din Chisinau, de unde acum 58 de ani, peste 300 de vagoane incarcate cu oameni au fost deportati in Siberia sau in Kazahstan, s-au intrunit cateva sute de persoane, victime ale represiunilor staliniste, rude ale acestora, precum si reprezentanti ai societatii civile si ai partidelor politice. Un sobor de preoti de la Biserica „Sfanta Teodora de la Sihla”, in frunte cu preotul Ioan Ciuntu, a oficiat o slujba de pomenire. Potrivit Valentinei Sturza, presedinta Asociatiei fostilor deportati si detinuti politici din Basarabia, in urma celor doua de valuri de deportari, din 1941 si 1949, din Moldova au fost dusi in exil „sute de mii de oameni, cei mai buni gospodari din satele si orasele tarii, floarea intelectualitatii”. Potrivit Valentinei Sturza, consecintele acelor deportari se vor resimti inca mult timp,ea exprimandu-si regretul ca Parlamentul nu a adoptat o lege speciala, ce ar prevedea restituirea bunurilor sau plata despagubirilor pentru cei supusi represiunilor.
Prezent la mitingul de comemorare a victimelor deportarilor din 6 iulie 1949, primarul general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, a declarat ca pana in prezent autoritatile publice nu si-au onorat obligatiunile morale fata de victimele celor doua valuri de deportari. „Ramane o mare datorie a administratiei Primariei Chisinaului de a inalta un monument in memoria victimelor deportarilor staliniste”, a afirmat Dorin Chirtoaca, accentuand ca autoritatile municipale vor contribui pe toate caile pentru a-i repune integral in drepturi pe acesti oameni.
La finele anului trecut, pentru invesnicirea memoriei celor deportati, printr-o decizie a Consiliului municipal Chisinau, a fost anuntat un concurs pentru elaborarea conceptiei sculpturale „In memoria victimelor regimului stalinist”. Monumentul urmeaza a fi amplasat in scuarul din fata Garii. Actualmente, in Sala Rotunda a Primariei municipiului Chisinau sunt expuse mai multe conceptii ale compozitiei sculpturale, iar in timpul apropiat juriul va stabili invingatorul concursului. La 6 iulie 1949, din Basarabia au fost deportate 11280 de familii, ceea ce constituie peste 40850 de persoane.
Victimele deportarilor si represiunilor politice din vara anului 1949 au fost comemorate si la Balti. Mai bine de o suta de cetateni din Balti au participat, vineri, la o actiune de comemorare desfasurata in fata Garii „Balti-Slobozia” din localitate, unde acum cativa ani, a fost inaltat un monument in memoria miilor de deportati, care nu au mai revenit in Basarabia din lagarele staliniste, informeaza Agentia Deca-press.
Organizatorul actiunii a fost Asociatia Balti a Fostilor Rrepresati si Detinuti Politici (AFRDP), care, in acest an, nu a avut fonduri pentru oficierea unei slujbe de pomenire. La actiune au participat supravietuitori ai deportarilor, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai societatii civile.
Din Gara feroviara din Balti, acum 58 de ani, au fost transportate – in mare parte in Siberia – 11432 de familii de gospodari basarabeni, sustine Nicolae Bazaochi, presedintele AFRDP din Balti.