Imigrantii basarabeni: muncitori adaptivi si persoane de incredere
11.07.2007
Comunitatile basarabenilor peste hotare au o imagine de muncitori adaptive, persoane de incredere si motivate, arata studiul “Explorand legaturile dintre Republica Moldova si comunitatile moldovenilor de peste hotare” (CMH), realizat de Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM).
Raportul prezentat, marti, 10 iulie, la Chisinau in cadrul unei Mese rotunde are drept scop analiza punctelor forte si slabe ale comunitatilor moldovenilor de peste hotare. Printre punctele forte se mai inscrie natura organica a legaturilor moldovenilor cu patria si rolul activ al bisericii in viata compatriotilor nostri aflati peste hotare.
In acelasi timp, studiul arata ca punctele slabe ale comunitatilor de basarabeni peste hotare sunt nesiguranta generala de statutul ilegal al majoritatii migrantilor basarabeni aflati peste hotare, nivelul relativ scazut al coeziunii sociale dintre migrantii moldoveni mai vechi si cei mai recenti, precum si absenta unei ambasade a Italiei in Chisinau. Alte pucte slabe, remarcate de studiu, sunt utilizaea ineficienta a remitentelor si deficienta mijloacelor permanente si sigure prin intermediul carora migrantii pot primi informatii din patrie.
In acelasi timp, lucrarea contine mai multe recomandari printre care se inscriu garantarea drepturilor fundamentale ale migrantilor, legalizarea sau “reglementarea” statutului migrantului, organizarea elevnimentelor culturale in arile relevante, sprijinirea programelor TV prin satelit ale Moldovei destinate CMH, imbunatarirea accesului migrantilor la sectiile de votare si altele.
Studiul a fost elaborat in baza datelor, interviurilor oficiale, a intalnirilor non-formale, corespondente on-line limitate si vizite in Israel, Italia si Rusia, care sunt tarile cele mai atractive pentru imigrantii din Basarabia.