Pasat a fost eliberat. Deci Voronin a batut palma cu Putin
11.07.2007
Eliberarea din detentie a lui Valeriu Pasat nu poate insemna decat un singur lucru: autoritatile comuniste de la Chisinau au ajuns la o intelegere definitiva cu Moscova privind aplicarea noului plan de rezolvare a problemei transnsitrene, un plan care convine Rusiei si care presupune transnistrizarea Basarabiei.
Cred ca nimeni nu pune la indoiala ca Pasat a fost eliberat la indicatiile presedintelui Vladimir Voronin, gestul sau fiind unul care probeaza loialitatea presedintelui moldovean fata de Moscova. E de mentionat si faptul ca instanta a decis punerea in libertate a lui Valeriu Pasat la cateva zile dupa intrevederea presedintelui Vladimir Voronin cu secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Iurii Zubakov.
Ce va urma? Nimic bun. Presedintele Voronin ne arata ca este gata sa plateasca orice pret si sa mearga pana la capat in realizarea ideii sale obsesive de a intra in istoria recenta a Basarabiei ca o persoana care a solutionat conflictul transnistrean.
Asta inseamna ca Basarabia iese din perioada de stabilitate politica si intra intr-o zona periculoasa a confruntarilor politice dure dintre putere si opozitie, confruntari care vor absorbi toate energiile societatii moldovene, care, in mod normal, ar fi trebuit sa fie canalizate spre obiectivul nostru de baza – aderarea Basarabiei la Uniunea Europeana.
Cine va invinge? Eu cred ca opozitia. Daca rusii si comunistii reusesc sa puna in aplicare acest plan, atunci Basarabia risca sa dispara ca formatiune statala. Majoritatea cetatenilor moldoveni nu vor acest lucru, respectiv se vor opune pe toate caile. O asemenea desfasurare a evenimentelor nu o vor, in mod sigur, nici partenerii externi ai Basarabiei – Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana. Daca Basarabia dispare ca stat, nimeni nu-i mai scoate pe rusi din Transnistria. Dar pana acolo este totusi foarte mult si putin probabil sa se ajunga.
Daca Voronin si-a pus in gand sa-i faca pe plac lui Putin, atunci pana la sfarsitul aceste sesiuni, Parlamentul ar urma sa adopte hotararile necesare pentru desfasurarea alegerilor parlamentare anticipate. Pe culoarele Parlamentului lumea deja vorbeste ca in curand cativa deputati comunisti vor prezenta o initiativa legislativa privind amendarea Legii cu privire la Comisia Electorala Centrala. Aceste modificari vor servi doar pretext pentru demiterea actualei componente CEC si alegerea alteia, in care comunistii sa aiba controlul majoritatii membrilor si care sa le asigure desfasurarea alegerilor pe ambele maluri ale Nistrului pentru noul Parlament de la Chisinau, asa cum prevede acest nou plan de reglementare transnistreana.
In acel moment se vor declansa ostilitatile dintre opozitie si putere, care, ca si in cazul memorandumului Kozak, risca sa fie transferate in strada. In 2003, presedintele Voronin s-a oprit la timp. Unde va ajunge insa Basarabia daca in 2007 presedintele Voronin este gata sa mearga pana la capat? Cred ca raspunsul la aceasta intrebare il vom cunoaste pana la sfarsitul acestei veri fierbinti.