La ordinul lui Putin, Valeriu Pasat a fost eliberat de Voronin
11.07.2007
Dupa intalnirea Putin - Voronin, ieri, intrunit in sedinta, Colegiul penal al Curtii de Apel de la Chisinau, a decis eliberarea lui Valeriu Pasat (foto), fostul ministru al Apararii al Basarabiei, posibil agent rus, condamnat la 10 ani de inchisoare, in 2006, pentru „depasirea atributiile de serviciu cu urmari grave”.
Pana in prezent, Pasat a stat in arest timp de doi ani.
Curtea de Apel a decis ca Pasat sa fie eliberat dupa ce a fost examinat recursul avocatilor, calificand ilegala retinerea si sentinta aplicata acestuia de catre instantele anterioare.
Potrivit lui Gheorghe Amihalachioae, Curtea de Apel a anulat sentinta judecatoriei privind cazul legat de vanzarea avioanelor de lupta „MIG-29”, Pasat fiind achitat de infractiune si eliberat in baza Legii privind amnistia, din 16 iulie 2004.
Alexandru Tanase, avocatul fostului ministru, a declarat, citat de BASA-press, ca, deocamdata, nu stie ce a determinat instanta sa adopte o asemenea decizie, deoarece hotararea nu este motivata. Avocatul Tanase a refuzat sa precizeze daca vor urma careva contestatii sau daca vor cere despagubiri morale, pana la primirea deciziei motivate. „Ne bucuram ca Pasat se afla in libertate dupa mai multe chinuri si ilegalitati si speram ca dupa urmarea tratamentului se va face bine. Important este ca se afla alaturi de noi”, a adaugat avocatul.
Valeriu Pasat a fost acuzat de delapidare de fonduri in urma vanzarii a 21 de avioane de lupta „MIG-29” si a fost retinut la 11 martie 2005, pe Aeroportul International Chisinau de angajatii Procuraturii Generale si Ministerului de Interne. In urma unui mandat de arest pe termen de 10 zile, eliberat de Judecatoria sectorului Buiucani, la 18 martie 2005 Valeriu Pasat a fost pus oficial sub acuzare.
La 22 martie, Procuratura Generala a mai intentat in privinta lui Valeriu Pasat o cauza penala in baza art. 327 al. 2 CP – abuz de serviciu, savarsit de o persoana cu inalta functie de raspundere, acesta fiind banuit de faptul ca, activand in functia de ministru al Apararii, a realizat cu firma straina „JOI Slovakia” o tranzactie frauduloasa privind comercializarea la preturi derizorii a sistemelor reactive de lupta „Uragan” si a rachetelor pentru ele, favorizand, astfel, compania privata si cauzand intereselor publice un prejudiciu de 1,8 mil. USD.
In ceea ce priveste cazul sistemelor reactive de lupta “Uragan”, Pasat a fost recunoscut, totusi, vinovat. „Ne vom adresa la Curtea Suprema de Justitie si vom inainta recursul privind incetarea procesului penal si in legatura cu neglijenta in realizarea sistemelor reactive de lupta „Uragan”. Deocamdata, nu am discutat cu Valeriu Pasat. Sunt sigur, insa, ca are emotii foarte mari”, a mentionat Gheorghe Amihalachioae.
Arcadie Barbarosie, director executiv al IPP - Cazul „Pasat” este unul dubios
Daca instanta a luat aceasta hotarare inseamna ca asa este corect. Totusi, cazul Pasat, de la bun inceput, a generat un sir de intrebari si nedumeriri, la care nu se gaseste nici un raspuns. Pasat a fost acuzat de vanzarea ilegala a MIG-urilor. Asta mie in trezeste suspiciuni. Cred ca altcineva decidea in locul lui Pasat. Stiu ca decizia respectiva a fost luata de aparatul executiv si legislativ. Atunci, daca a fost invinuit Pasat, trebuia sa fie invinuit si Guvernul, si Parlamentul. Eliberarea lui Pasat dovedeste faptul ca nu avem o justitie independenta si eficienta, din moment ce factorul economic si politic o monopolizeaza. Problema cea mai grava este ca, pe langa cazul lui Pasat, mai sunt alte dosare la fel de dubioase.
Gheorghe Cojocaru, istoric, analist politic - Eliberarea lui Pasat - ameliorarea relatiilor moldo-ruse
Cazul Pasat demonstreaza, inainte de toate, cat de incurcata, contradictorie si imprevizibila poate fi justitia in Republica Moldova. Din pacate, politicul patroneaza justitia din umbra. Daca arestarea lui Valeriu Pasat insemna o inrautatire a relatiilor moldo-ruse, eliberarea sa, indiferent de contextul si subtextul in care s-a produs, semnaleaza o ameliorare a relatiilor dintre Chisinau si Moscova. Acum, ne ramane sa vedem ce-si doreste Pasat insusi: sa se implice in viata publica sau va face o alta alegere.