Marianne Mikko: “Vrem sa aratam solidaritatea cu Moldova si sa va ajutam sa depasiti problemele determinate de dependenta Moldovei de piata din Rusia”
O delegatie a Parlamentului European a efectuat, in perioada 27-30 iunie curent, o vizita oficiala in tara noastra. Delegatia a fost condusa de Marianne Mikko, care a fost insotita de parlamentarii Zdzisław Zbigniew Podkanski din Polonia si Rihards Piks din Letonia. Pe langa intrevederile cu oficiali, cei trei deputati europeni s-au intalnit, la Chisinau, cu jurnalistii independenti, cu elevii de la Liceul ”Gh. Asachi”, cu reprezentatii unor organizatii neguvernamentale, cu ex-ministrul Apararii Valeriu Pasat, cu victime ale traficului de fiinte umane. Despre obiectivul acestei vizite si impresiile obtinute la Chisinau am discutat cu Marianne Mikko, co-presedinte al Comitetului parlamentar de Cooperare Republica Moldova-Uniunea Europeana.
Care este scopul vizitei delegatiei Parlamentului European in R. Moldova ?
Prin aceasta vizita vrem sa aratam solidaritatea noastra cu Moldova in eforturile sale de apropiere de UE si aplicare a standardelor europene, in special reiesind din problemele determinate de embargoul impus de Rusia la importul de vinuri moldovenesti si presiunile exercitate la negocierile privin tariful la gazele naturale. Totodata, ne-am informat asupra executarii Planului de Actiuni RM-UE si asupra procesului de democratizare a Republicii Moldova. La ambele capitole am fost placut surprinsi de eforturile intreprinse de autoritati si de rezultatele bune obtinute in acest rastimp.
Ati atras atentia oficialilor moldoveni sa tina cont de recomandarile expertilor Conisiliului Europei la adoptarea Codului Audiovizualului. De ce este atat de important acest document?
Fara a analiza proiectul Codului, pot sa spun categoric ca acesta trebuie sa asigure existenta mass-media ca putere a patra, putere independenta de orice influenta politica sau de alta natura, astfel incat jurnalistii sa informeze societatea si sa nu urmeze decat codul deontologic profesional, sa aiba libertate editoriala si incredere ca prin activitatea lor nu risca nici un fel de represiuni. Buna informare a societatii este o regula de baza a democratiei.
Planificati o vizita la Tiraspol, unde va veti intalni cu reprezentantii regimului transnistrean. Cum apreciat initiativa lor de organizare a unui referendum de autodeterminare?
Pana in prezent nu m-am intalnit cu Smirnov, deaceea sunt curioasa sa il cunosc, suntem nerabdatori sa ascultam si sa auzim ideile lor, sa aflam care este pozitia lor. Pozitia Uniunii Europene in problema referendumului din regiunea transnistreana coincide cu cea a Parlamentului de la Chisinau. Orice referendum organizat de autoritatile de la Tiraspol va arata ca un spectacol lipsit de public, in cazul acesta - de credibilitate politica.
Cum credeti ca ar putea fi reluat dialogul dintre Chisinau si Tiraspol si depasita lipsa de incredere dintre parti, mai ales temerile generate de parteneriatul Moldovei cu NATO?
Nu pot sa dau termene, dar cred ca intotdeauna e mai buna comunicarea decat ignorarea reciproca, mai ales ca aici sunt implicate multe emotii, care nu fac bine in politica. In ce priveste relatia cu NATO, nu vad contradictii intre a fi membru al Uniunii Europene si a pastra statutul de neutralitate, insa, in cazul Moldovei, pana acolo mai e cale lunga. Abia dupa ce ne vom convinge ca situatia din Moldova corespunde tuturor criteriilor de la Copenhaga (stat democratic, economie de piata si stat de drept – n.r.) si abia dupa aceea va puta fi pusa in discutie problema viitoarelor rapoarte cu NATO.