In Basarabia se va inalta prima biserica in memoria lui Stefan cel Mare si Sfant
13.07.2007
Duminica, 15 iulie, crestinii il pomenesc (stil vechi) pe Stefan cel Mare si Sfant.
Cu acest prilej, la schitul „Sfantul Mormant”, situat la Buiucanii Vechi, va fi oficiata Sfanta Liturghie. Totodata, se intentioneaza sfintirea locului unde va fi inaltata biserica de iarna a manastirii, cu hramul Stefan cel Mare si Sfant – prima biserica din Basarabia inaltata in memoria acestui sfant roman.
Staretul Manastirii „Sfantul Mormant”, ieromonahul Serghie, a spus ca Primaria capitalei a acordat in 2001 un teren pentru constructia asezamantului monahal. Paraclisul cu hramul „Sf. Ioan cel Nou” a fost deschis din 2003. „In traducere din limba turca, Buicani inseamna „mult sange”. Aici, pe aceste locuri, au fost purtate multe lupte, de catre Stefan cel Mare”, a spus parintele. Ieromonahul Serghie este pictor-iconograf si a pictat in bisericile din Basarabia, Romania si Federatia Rusa.
Potrivit parintelui Serghie, manastirea este atestata documentar la 1620, desi se presupune ca ar fi fost infiintata mult mai devreme. Din 1620 dateaza actul de danie prin care Maria Chirita, dupa moartea sotului ei, Dumitrache Chirita Paleologu, „hotaraste sa dea satul Buecani Sfantului Mormant de la Ierusalim”. La 5 aprilie 1621, mosia trece in proprietatea Manastirii Galata, de langa Iasi, printr-un act semnat de domnitorul Alexandru Ilias.
Schitul „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” a fost distrus in 1941, in timpul unui cutremur de pamant, dar si in urma alunecarilor de teren. Biserica manastirii a fost distrusa in perioada sovietica.