Moldova - locul 81 în lume la libertate economică
La scară mondială Republica Moldova are o economie cu un grad peste media libertăţii economice, cel puţin potrivit clasamentului elaborat de fundaţia americană The Heritage Foundation, de la Washington.
Indexul de libertate economică este de aproape 60 la sută, plasând Republica Moldova pe locul 81 în lume.
România figurează pe locul 67 cu un indice de 61,3.
La scară europeană, însă, Republica Moldova este situată pe poziţia a 33-a, în clasamentul a 41 de ţări ale regiunii, fiind considerată parţial liberă.
Republica Moldova, se arată într-un raport al celebrei fundaţii americane, vestită pentru sprijinul pentru libertatea economică, are o economie cu deficienţe semnificative.O explicaţie, de fapt, a menţinerii pe poziţia de cea mai săracă ţară a Europei.
Libertate fiscală şi comercială, corupţie mare
Republica Moldova are în continuare o economie bazată pe agricultură, cu un export constituit în principal din produse alimentare.
O economie, în plus, deteriorată substanţial de embargoul rusesc asupra exporturilor de vinuri moldoveneşti şi de scumpirea radicală a preţurilor la gazele importate.
O listă a libertăţilor economice, elaborată de Heritage Foundation, ar putea fi îmbucurătoare pentru autorităţile de la Chişinău, deoarece multe dintre acestea depăşesc, procentual, media mondială.
Libertatea fiscală, de exemplu, este evaluată la peste 90 la sută. Libertatea comerţului este estimată la peste 74 de procente, pe lângă libertatea afacerilor – cu 70 procente, libertatea monetară – cu 68 şi chiar libertatea în faţa intervenţiilor autorităţilor – cu un grad de aproape 72 la sută.
La ecuatorul clasamentului de libertate se află mediul financiar, drepturile de proprietate şi, cu un indicator ceva mai bun – de peste 61 la sută - piaţa muncii.
Mediul investiţional - compromis de birocraţie
Cifre ce pot şi deja sunt contestate într-o măsură mai mare sau mai mică de unii experţi locali, care susţin că sunt mai bine familiarizaţi cu realităţile, în special din culise, ale economiei moldoveneşti.
În continuare însă vin veştile proaste – libertatea investiţiilor în Republica Moldova nu depăşeşte, de exemplu, 30 la sută.
Mediul investiţional – notează Heritage - este adeseori compromis de piedici artificiale, de birocraţie şi de proasta guvernare pur şi simplu.
Ca să nu mai vorbim de corupţie, libertatea faţă de care constituie doar 29 la sută.