Europa condamnă regimul criminal de la Tiraspol
16.07.2007
Preşedintele Parlamentului European, Hans Gert Pöttering, a fost informat despre abuzurile regimului criminal de la Tiraspol
Parlamentul European a votat joi, în unanimitate, o rezoluţie privind Republica Moldova. Potrivit analiştilor, importanţa acestui document este extrem de mare, ţinând cont de faptul că instituţiile comunitare îşi definesc, în prezent, politica exclusiv prin prisma dependenţei energetice faţă de Rusia. Totodată, decizia de a sprijini independenţa provinciei Kosovo a conturat şi nevoia de a limpezi poziţia Uniunii Europene faţă de conflictele îngheţate din fosta URSS, în special Transnistria.
Igor BURCIU, FLUX
În documentul adoptat se conţin o serie de aprecieri dure la adresa regimului criminal de la Tiraspol şi la practicile abuzive ale acestuia în vădită discordanţă cu normele privind drepturile omului. „Deoarece razboiul din 1992 din regiunea Transnistria a Republicii Moldova a dus la stabilirea unui regim separatist, ilegitim şi autoritar în regiune; situaţia de confilict îngheţat persistă, iar violările drepturilor omului continuă să fie deosebit de grave. Întrucât nu au fost găsite soluţii finale privind conflictul transnistrean, în ciuda eforturilor depuse de comunitatea internaţională, se constată o continuă deteriorare a respectării drepturilor omului în regiune, în special închiderea şcolilor de limbă română şi profanarea unui cimitir românesc, precum şi violarea drepturilor politice şi libertăţilor întregii populaţii care trăieşte în această zonă", se mai conţine în rezoluţia adoptată de europarlamentari.
Parlamentul European condamnă şi agresarea lui Andrei Ivanţoc
În textul final al rezoluţiei Parlamentului European se salută şi eliberarea lui Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa, dar, totodată, se regretă faptul că eliberarea lor de către regimul separatist de la Tiraspol a fost declarată ca fiind rezultatul încheierii perioadei de detenţie şi nu implementării deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului. „Parlamentul European condamnă faptul că dl Ivanţoc a fost supus unor violenţe şi atacuri asupra demnităţii sale personale în momentul eliberării din închisoare, aşa cum demonstrează înregistrările video", se mai aspune în rezoluţia citată.
Totodată, Parlamentul European solicită Comisiei Europene şi Consiliului Europei să se implice mai activ in procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, cerând "ridicarea statutului UE la acela al unui partener cu drepturi depline în negocieri”. Rezoluţa PE reaminteşte, de asemenea, că regimul separatist de la Tiraspol permite existenţa înfloritoare a crimei organizate, inclusiv a traficului de armament, subliniind că acest lucru se constituie într-un risc considerabil pentru stabilitatea regiunii".
Printre semnatarii moţiunii, se regăsesc europarlamentari români din toate grupurile politice. Parlamentarii români care au semnat moţiunea sunt: Roberta Anastase, Maria Petre, Ovidiu Gant, Monica Ridzi, Marian-Jean Marinescu, Radu Tirle, apoi Dan Mihalache, Radu Podgoreanu (Grupul PSE), Adina Vălean (grupul ALDE).