Reamenajarea zonei din jurul lacului de la Valea Morilor
17.07.2007
Subiectul reamenajării zonei de agrement din jurul lacului de la Valea Morilor din Chişinău a revenit în atenţia autorităţilor publice locale.
Primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, le-a cerut funcţionarilor de la primărie să respecte întocmai legislaţia în vigoare, după ce a constat că unele decizii privind reabilitarea acestei zone de agrement au fost adoptate contrar legii, sub presiunea guvernului.
Malul a ceea ce altărată a fost lacul de la Valea Morilor, acum e un imens teren care fie că este acoperit de bălării, fie că este râmat de buldozere şi excavatoare şi aminteşte, mai degrabă, de peisajele selenare.
Aici, pe acest fund de lac, par să fie îngropate mai multe nelămuriri legate de modul în care au fost iniţiate lucrările de proiectare, curăţire şi amenjare a uneia dintre principalele zone de agrement din Chişinău.
În pofida acestor nelămuriri, lucrările însă continuă.
Arhitectul şef al oraşului, Vlad Modârcă, susţine că, în prezent nu există fondurile necesare pentru a continua lucrările de curăţire şi amenajare a lacului de la Valea Morilor, în primul rând, din cauză că Guvernul nu şi-a onorat angajamentele asumate anterior, potrivit cărora urma să contribuie, deopotrivă cu primăria, la reabilitarea zonei de agrement.
"Există un proces verbal semnat de premierul Tarlev care presupune finanţarea în mod egal, de către Primărie şi de către Guvern a acestor lucrări, 50 la 50", spune Vlad Modârcă.
Nu sunt fonduri
"Din păcate, nu s-a semnat dispoziţia de plată pentru prima tranşă de finanţare a lucrărilor şi domnul Tarlev a plecat în concediu."
"Adică, în prezent, aceste lucrări nu sunt finanţate nici de Primărie, nici de Guvern. Situaţia este critică", crede Vlad Modârcă.
"Lumea lucrează. Firma care a câştigat licitaţia şi-a epuizat toate fondurile şi, dacă nu va fi plătită, pur şi simplu, va falimenta”, spune arhitectul şef al oraşului.
Problema amenajării lacului de la Valea Morilor a apărut acum un an, după ce, din cauza temperaturilor înalte din vara trecută, mai multe tone de peşte din lac s-au asfixiat.
Iniţiativă prezidenţială
Preşedintele Voronin a cerut guvernului şi autorităţilor locale să înceapă imediat reabilitarea zonei de agrement, iar o anumită perioadă a supervizat personal mersul lucrărilor.
Între timp, o parte din această zonă a fost trecută din gestiunea municipalităţii în cea a guvernului.
Executivul şi-a anunţat intenţia de a construi aici un hotel, un aqua-parc, câteva restaurante ş.a.
Se pare că există deja şi o companie interesată să realizeze aceste construcţii.
Evacuarea apei şi nămolului a început în octombrie 2006, la insistenţa Guvernului şi Preşedinţiei, dar în mai a.c. Consiliul Municipal Chişinău a constatat că aceste lucrări sunt ilegale, întrucât nu există un proiect şi o autorizaţie pentru ele şi a solicitat stoparea lor.
În pofida acestei decizii, la numai câteva zile după adoptarea ei, primul ministru Vasile Tarlev, a cerut urgentarea lucrărilor.
Lucrări ilegale
Şeful interimar al direcţiei construcţii capitale din Chişinău, Ion Dermengi, afirmă evacuarea nămolului trebuie să continuie, deoarece, în caz contrar, apa ar umple din nou lacul şi lucrările de curăţire ar trebui reluate de la început.
Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a încercat să afle de la Ion Dermengi, cum s-a ajuns, totuşi, la această situaţie.
Dorin Chirtoacă: "A fost o situaţie la Valea Morilor. S-a decis în afara legii, ca să spun aşa, demararea unor lucrări şi, vă rog să-mi spuneţi clar, etapă după etapă, cine a decis, cum a început, când s-a intrat în legalitate dacă s-a intrat."
Ion Dermengi: "Domnule primar general, să discutăm despre legalitatea lucrărilor, în paralel, şi de proiectare, şi de construire cred că nu e cazul. Ei ne-au permis. Contra legii, da."
Dorin Chirtoacă: "Care a fost reacţia dumneavoastră ca instituţie?"
Ion Dermengi: "Reacţia noastră a fost să executăm ceea ce ni s-a pus în sarcină."
Dorin Chirtoacă: "Mă adresez acum tuturor direcţiilor. În cazul în care, din partea oricui vin indicaţii cu privire la demararea unor lucrări, orice, pe catre le sesizaţi că sunt în afara legii vă rog să aveţi o poziţie foarte fermă în ceea ce priveşte respectarea legii”.
Controversele dintre guvern şi primăria capitalei, legate de Valea Morilor s-ar putea aprofunda pe viitor, ţinând cont de faptul că această zonă de agrement a fost trecută în lista de priorităţi ale executivului.