Aniversarea Unirii Principatelor la Chişinău

La Chişinău a fost marcată unirea de la 1859 a celor două principate române, Moldova şi Muntenia.


În Republica Moldova această dată pare însă să aibă legătură directă cu o altă unire, cea a Basarabiei cu România, în 1918.


"Revista Viaţa Basarabiei şi-a pus încă în articolul program publicat în primul număr scopul de a promova valorile româneşti din Basarabia şi, în special, tinerii scriitori. Zicea Pan Halipa că „am doi ca tinerii scriitori basarabeni să se înscrie în contextul larg al literelor româneşti”, a declarat Mihai Cimpoi, Preşedintele Uniunii Scriitorilor.


Revistă Viaţa Basarabiei, lansată, acum 75 de ani, în aceeaşi zi, pe 24 ianuarie, în care, la 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domn al Moldovei şi Munteniei.


Dar cât de importantă mai este astăzi pentru Basarabia unirea de la 1859, în condiţiile în care România face parte din Uniunea Europeană, iar Republica Moldova rămâne în afara ei?


"Unirea de la 1859 este pentru noi un exemplu, este un model de comportament politic pentru că numai prin unire noi putem deveni ceva în Europa şi, studiind lecţiile istoriei noi vom reuşi să convingem clasa politică din Republica Moldova că drumul nostru spre Europa este drumul comun cu România", a declarat Preşedintele Ascociaţiei Istoricilor din Republica Moldova, Gheorghe Paladi.


Chiar dacă actul de la 1859 a curpins doar Muntenia şi Moldova de dincolo de Prut, se pare că nici basarabenii, direct sau indirect, nu au fost străini de unirea celor două principate româneşti.


Publicistul şi scriitorul Iurie Colesnic explică cum s-a întâmplat acest lucru.


"Cântarea României a fost scrisă de Russo, un basarabean de la Străşeni. Este acel imn secret care a unit România. Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor, prin străbunicul său, originar din Hotin, din nordul Basarabiei. Mihail Kogălniceanu, omul care a proiectat unirea, este originar, prin mama sa Cătinca Stăvilă, tot din Basarabia. Vasile Alecsandri, prin rudele sale pe care le-a avut în Basarabia este tot basarabean, viţă directă şi nu mai zic că Nicolae Alecsansdri, nepotul lui Vasile Alecsandri, a făcut unirea de la 1918, a fost preşedintele de vârstă a Sfatului Ţării. Deci, istoria ne obligă să credem în consicutivitatea repetării unor evenimente şi nu contează formula în care se repetă", a spus Iurie Colesnic.


În 1859, numai trei judeţe din sudul Basarabiei, Izmail, Chilia şi Cetatea Albă au intrat în componenţa Principatelor Unite. Şi asta doar până în 1878, când au reintrat în componenţa Imperiului Ţarist.


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu

LA MULTI ANI ROMANIA sper sa se molipseasac si Basarabia de elanul Tau
A comentat lia pe 25.01.2007, ora 05:31
 COMENTEAZA 


2