Medicii şi învăţătorii sunt cei mai corupţi

26.07.2007

Ultimul sondaj de opinie privind indicele percepţiei corupţiei în Republica Moldova arată că cetăţenii consideră medicii şi învăţătorii cele mai corupte categorii de angajaţi

Deşi şi-au păstrat poziţiile în topul celor mai corupţi, vameşii şi poliţiştii sunt consideraţi, faţă de acum doi ani, mai puţin corupţi

De asemenea, faţă de 2005, populaţia consideră că deputaţii şi miniştrii au devenit mai corupţi

Şapte din zece moldoveni plasează corupţia pe locul patru în clasamentul celor mai grave probleme ale societăţii noastre

Numărul moldovenilor care sunt gata să dea mită a scăzut, în doi ani, cu 10 la sută

Opt persoane din zece au declarat că ştiu despre existenţa Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

În acelaşi timp, ei se numără printre cei mai prost plătiţi angajaţi bugetari

Institutul de cercetare IMAS-Inc a realizat, în cadrul proiectului comun al Consiliului Europei şi Comisiei Europene contra corupţiei, spălării banilor şi finanţării terorismului în Republica Moldova - „Molico”, un sondaj de opinie cu privire la percepţia şi atitudinea faţă de fenomenul corupţiei în Republica Moldova. Conform rezultatelor studiului, şapte din zece respondenţi plasează corupţia pe locul patru în clasamentul celor mai grave probleme ale societăţii noastre.

Directorul executiv al IMAS, Paul Acatrinei, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că rezultatele acestei investigaţii sunt mai mult subiective, deoarece fenomenul corupţiei este prezentat prin prisma opiniilor cetăţenilor Republicii Moldova. „Obiectivul pe care ni l-am propus la realizarea acestui sondaj este efectuarea unei analize comparative cu viziunea asupra fenomenului corupţiei, prezentat în datele unui sondaj similar, realizat în 2005. De aceea, am şi utilizat acum aceeaşi metodologie ca şi în sondajul precedent”, a remarcat Acatrinei.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion reprezentativ al populaţiei Republicii Moldova de circa 3.075 persoane, în perioada 21 aprilie - 7 mai, iar marja de eroare a datelor obţinute este de 1,8 la sută.

Astfel, potrivit rezultatelor sondajului, vameşii şi poliţiştii sunt categoriile profesionale despre care percepţia populaţiei vizavi de răspândirea corupţiei a scăzut uşor, ca procent, în comparaţie cu anul 2005, chiar dacă şi-au păstrat locul în clasament, însă a fost înregistrată o creştere semnificativă a răspândirii acestui fenomen în rândurile medicilor, deputaţilor şi miniştrilor, comparativ cu 2005. De asemenea, se atestă o schimbare de mentalitate printre cetăţenii Republicii Moldova, ca urmare a faptului că, în 2005, o treime dintre respondenţi era de acord că, pentru rezolvarea problemelor, este necesar să oferi bani, în 2007 s-a înregistrat o scădere semnificativă, cu peste 10 la sută, a cestui segment de populaţie. Astfel, faţă de anul 2005, în 2007 se observă o creştere de circa 4 la sută a numărului respondenţilor care sunt mai degrabă în dezacord sau în dezacord total în ceea ce priveşte necesitatea oferirii cadourilor, banilor sau a unor favoruri funcţionarilor pentru rezolvarea unor probleme. Datele prezentate în acest sondaj de opinie atestă faptul că tot mai puţini cetăţeni acceptă să ofere bani sau cadouri medicilor sau funcţionarilor. De exemplu, pentru a beneficia de o îngrijire medicală de calitate, mai puţin de jumătate dintre respondenţi (45 la sută, comparativ cu 57 la sută, în 2005) a declarat că ar accepta să ofere un cadou medicului şi să admită că acesta este un gest normal, iar 9 la sută dintre subiecţii sondajului nu aprobă ca şoferii să ofere bani poliţiştilor pentru a nu li se retrage permisul de conducere.

Potrivit datelor cercetării, opt persoane din zece au declarat că ştiu despre Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), înregistrându-se astfel o creştere a gradului de notorietate a Centrului cu 23 la sută, comparativ cu 2005. De asemenea, CCCEC păstrează scorul cel mai ridicat al gradului de încredere din partea cetăţenilor faţă de instituţiile cu obiective specifice, legate de lupta împotriva corupţiei - 17 la sută. „Comparativ cu 2005, se observă o uşoară evoluţie a conştientizării populaţiei Republicii Moldova faţă de gravitatea răspândirii şi aplicării fenomenului corupţiei, iar această schimbare de mentalitate reprezintă un pilon important al susţinerii combaterii acestei probleme majore”, a afirmat expertul anticorupţie din cadrul proiectului „Molico”, Cornel-Virgiliu Calinescu.

De menţionat că, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, salariul mediu al unui angajat din învăţământ a constituit, în luna aprilie a anului curent, 1.197 de lei, cu doi lai mai puţin faţă de luna martie. În domeniul ocrotirii sănătăţii, salariul mediu a crescut, în aceeaşi lună, cu 337 de lei, ajungând până 1.697 de lei.


Autor: Virginia ROŞCA
Sursa: http://www.flux.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

2 comentarii

vamesii,politistii,judecatorii, cei mai profesionisti si mai atenti(se asigura cind iau rubla) corupti.
A comentat dumitru pe 28.07.2007, ora 19:15
SA TRAITI!NU MAI DATI SPAGA MAI ALES PORCILOR DE MEDICI ANUNTATI POLITIA SI PRESA FACETI FLAGRANTE FILMATII NUMAI ASA MAI PUTEM SCHIMBA CEVA!
A comentat GOGU pe 03.02.2008, ora 13:18
 COMENTEAZA 


2