Marian Lupu se distanţează de Vladimir Voronin
27.07.2007
Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, s-a distanţat de atitudinea dură faţă de opoziţie a preşedintelui Republicii Moldova şi lider al Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.
La numai o zi după ce Preşedintele Republicii Moldova şi liderul Partidului comuniştilor Vladimir Voronin a anunţat practic un război politic tuturor partidelor de opoziţie, inclusiv celora cu care a colaborat, precum şi noilor autorităţi publice locale non-comuniste, preşedintele Parlamentului Marian Lupu demonstrează un mod de abordare radical diferit de cel al şefului său pe linie de partid.
Dacă preşeditele şi liderul PCRM Vladimir Voronin, în ajun, ridiculizase şi ameninţate, practic, noile autorităţi locale non-comuniste şi şi-a plasat partidul în poziţie războinică faţă de întreaga opoziţie, preşedintele Parlamentului Marian Lupu pare să procedeze exact invers.
Vorbind, după cum a spus într-o conferinţă de presă, în numele "unei părţi considerabile, suficiente a colegilor de partid", Marian Lupu a explicat, între altele, înfrângerea relativă a PCRM în recentele alegeri locale cu totul altfel.
Respect faţă de alegători
"Metodele simpliste, chiar primitive, dacă doriţi, de manipulare denigratorie sau de promisiuni inconsistente şi declarative nu mai au priză la electorat", mai spune Marian Lupu.
"În ţară se definitivează o nouă configuraţie politică, reflectând anumite schimbări în viziunile cetăţenilor noştri. S-ar putea ca unele dintre aceste schimbări să nu fie atât de accidentale şi să denote conturarea anumitor tendinţe de sistem", a adăugat preşedintele Parlamentului.
În contrast cu atitudinea şefului statului, care le-a spus celor care au votat cu opoziţia că "vor culege pe timp de secetă ce-au semănat", Marian Lupu a chemat la respect.
"Şi clasa politică trebuie să-şi reformeze mentalitatea. Noi trebuie să respectăm alegerea concetăţenilor noştri şi să privim situaţia într-un context mai larg decât cel al intereselor de partid", a declarat Marian Lupu.
Referindu-se la faptul că majoritatea consiliilor raionale este dominată de opoziţia unită, Marian Lupu s-a întrebat retoric: "Ce trebuie să fie: pace sau război? Colaborare sau lipsă de colaborare. În viziunea mea, în mod evident trebuie să fie asigurată o colaborare".
Reforma Partidului Comuniştilor
Marian Lupu vede reformarea partidului din care face parte în calitate de membru de rând ca pe o necesitate vitală.
"Vreau să vă spun că în viziunea mea, un partid care nu evoluează începe să stagneze şi în mod evident să-şi piardă potenţialul. PCRM din care fac parte este un partid mare care deţine puterea şi eu sunt sigur că este capabil să se autoaprecieze, să-şi evalueze potenţialul şi să întreprindă paşi siguri de dezvoltare şi de - atenţionez - de reformare. Sunt partizanul acestei linii de mişcare.", a spus preşedintele Parlamentului.
Marian Lupu a sugerat că, fără modernizarea partidului său, la primăvară, dar şi a celorlalte partide, orientarea europeană a ţării va fi compromisă.
Întrebat dacă refrormarea partidului nu va avea susces sau dacă partidul nu-şi va schimba la primăvară denumirea, va accepta vreun post de conducere, Marian Lupu a răspuns filosofic "Se va vedea. Se va vedea...".
Dar pe cine , ce curent de opinie în partidul de guvernământ reprezintă domnul Lupu şi ce pondere poate avea?
"Ce reprezintă astăzi opiniile care au fost evocate de mine?. Răspunsul cel mai scurt dar şi foarte clar este că timpul va arăta care este nivelul de reprezentativitate al acestor opinii...", a încheiat Marian Lupu.
2 comentarii
Sunt multi destepti care se cumpara cu infatisarea sa si cu stilul sau de a vorbi dar e gol inauntru. E gol si prost!!!!!! E periculos fiindca e usor manipulat, de fapt ca si toti > Tarlev, Tvircun si multi altii....