TVR riscă să piardă frecvenţa de emisie în Moldova

02.08.2007

Cetăţenii din Republica Moldovaar putea să nu mai recepţioneze, din toamnă, postul de televiziunme TVR 1.

Frecvenţele acestui post au fost scoase la concurs, în urma unei solicitări a Ministerului Dezvoltării Informaţionale de la Chişinău.

Ministerul Dezvoltării Informaţionale a cerut Consiliului Cordonator al Audiovizualului să scoată la concurs frecvenţa acestui post pe motiv că nu s-ar fi reuşit încheierea unui nou contract cu postul român de televiziune, iar cel vechi a expirat pe 15 iunie.

Noul preşedinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Vlad Ţurcanu, spune că membrii CCA au aflat cu întârziere despre această scrisoare a Ministerului, deşi fostul preşedinte al Consiliului, Corneliu Mihalache, ar fi ştiut despre ea de mai mult timp.

De altfel, potrivit noului presedinte al CCA, neinformarea celorlalţi membri ai Consiliului depre existenţa scrisorii respective a fost unul din motivele destituirii lui Corneliu Mihalache din funcţia de preşedinte.

CCA cere o clarificare

Vlad Ţurcanu afirmă că, deşi el personal a propus ca frecvenţa TVR să nu fie scosă la concurs înainte de a se clarifica toate aspectele situaţiei, decizia a fost, totuşi, luată, prin votul a cinci din cei nouă membri ai Consiliului.

"Eu am propus ca, cel puţin, să audiem TVR în această problemă, Societatea Română de Televiziune, întrucât formularea care ne-a venit din partea Ministerului Dezvoltării Informaţionale suna cam în felul următor, o reproduc din memorie: nu s-a reuşit încheierea unui nou contract, fără a se oferi detalii", spune Vlad Ţurcanu.

"Am propus să se facă o investigaţie în acest sens şi am făcut trimitere la sutele de mii de telespectatori care ar fi privaţi de o televiziune urmărită de fioarte mulţi oameni, însă argumentele mele, probabil nu au fost suficient de convingătoare, aşa încât frecvenţele TVR sunt scoase în concurs şi vom vedea ce se va întâmpla în septembrie", mai spune şeful CCA.

Solicitat de BBC, Departamentul Comunicare şi Relatii Internaţionale al TVR a declarat că, în prezent, administraţia postului se află în negocieri cu autorităţile de la Chişinău privind retransmisia, pe viitor, pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit Departamentului Comunicare şi Relaţii Internaţionale, în momentul în care se va încheia un nou acord, TVR 1 va acoperi, retroactiv şi costurile aferente petru retransmiterea programelor sale după expirarea vechiului acord.

Românofobie?

Retransmisia TVR a mai fost întreruptă, în 2002, pentru aproximativ şapte luni, autorităţile invocând atunci argumente de ordin tehnic şi juridic

Opoziţia acuzase însă atunci puterea comunistă de românofobie şi de faptul că ar încerca să instaleze o cortină de fier informaţională pe Prut.

Suspendarea retransmisiei TVR a provocat şi protestele societăţii civile.

Iată ce spuneau participanţii la un miting din noiembrie 2002.

"Ne-au lipsit de această televiziune care este a noastră. În primul rând, vine cu limbă, cu mesaj românesc şi noi avem nevoie de ele. Oricum suntem români, chiar dacă suntem în Basarabia", spune o femeie.

"Am venit aici ca să ne dea libertate, să respecte drepturile omului, dreptul la informaţie, ca să privim liber televiziunea română, fiindcă acolo sunt emisiuni ce satisfac necesităţile noastre culturale", spune un bărbat.

TVR este unul din cele trei posturi de televiziune care pot fi recepţionate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, alături de postul rusesc ORT şi de Moldova 1, ultimul criticat în mai multe rânduri pentru că ar face partizanat politic în favoarea puterii comuniste.


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2