Putin ingroapa acordul de la Istanbul: de ce tace Republica Moldova?
07.08.2007
Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat ca Rusia nu va mai respecta tratatul despre armamentele conventionale in Europa, daca tratatul nu va fi revizuit in interesul Rusiei. Kremlinul avertizeaza ca Rusia va suspenda participarea ei la acest tratat in termen de 5 luni si va iesi cu totul din tratat dupa alte 5 luni.
Avertismentul vizeaza un mare numar de tari. Republica Moldova este cel mai direct vizata, deoarece o parte componenta a tratatului respectiv prevede retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova. Acea parte este cunoscuta sub denumirea ”Acordurile de la Istanbul” din 1999. Aproape toate tarile semnatare ale tratatului despre armele conventionale —- sunt 30 de tari in total —- au reactionat public chiar de mai multe ori dupa avertismentul domnului Putin. Toate reactiile sunt negative. Nici macar Belarus ori Armenia, aliatele Rusiei, nu sustin Kremlinul in aceasta problema.
Guvernul Republicii Moldova, insa, nu ia niciun fel de atitudine publica. Pare-se ca Republica Moldova e singura tara care pastreaza tacerea, in ciuda faptului ca interesele ei vitale sunt direct primejduite. Sau poate tocmai din acest motiv tace, de teama sa nu supere Kremlinul?
Marea majoritate a tarilor semnatare ale tratatului sunt afectate in mod indirect sau potential, in viitor, de o eventuala crestere a fortelor conventionale rusesti dincolo de limitele stabilite prin tratat. Republica Moldova, insa, este afectata direct si imediat, aici si acum, deoarece trupele rusesti se gasesc pe teritoriul Republicii Moldova, in mod ilegal, desigur.
Cu atat mai stranie devine tacerea Chisinaului. Inexplicabila, deoarece pozitia de pana acum a Presedintiei si a Guvernului a fost cat se poate de ferma in chestiunea trupelor rusesti. Republica Moldova cere oficial retragerea completa, neconditionata a trupelor rusesti cu verificare internationala, precum si inlocuirea trupelor rusesti, asa-zis pacificatoare, printr-o misiune internationala cu caracter civil. Aceasta este si pozitia de pana acum a Republicii Moldova in negocierile separate cu Rusia pentru reglementarea conflictului din Transnistria. Dar evolutia acestor negocieri ramane ne-transparenta, iar intre Chisinau si partenerii sai occidentali au aparut probleme serioase de comunicare si incredere.
Iata de ce este cu atat de necesara o luare de atitudine publica, in loc de tacere, din partea Republicii Moldova referitor la tratatul despre armamentele conventionale si, in mod specific, fata de problema trupelor rusesti.
Republica Moldova este mentionata in numeroase declaratii prin care guvernele tarilor membre in NATO si in Uniunea Europeana i-au raspuns domnului Putin. Declaratiile occidentale cer explicit retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova. Pare inexplicabil de ce nu se pronunta chiar Republica Moldova in mod public si oficial in aceasta problema vitala.
4 comentarii
rusul: Nu te supăra, ce scrie pe placuţa asta?
românul: Păi scrie în română "Nu vă aplecaţi pe geam, pericol de moarte!
rusul întreabă: Da' în rusă de ce nu scrie?
românul răspunde: Păi voi aveţi voie!
-Cand s-or duce rusii ! Adica fapt care nu va avea loc niciodata !Egalul expresiei
-La pastele calului !
Sunt prea mari interesele Rusiei si a structurilor secrete mondiale in Basarabia pentru a ne lasa in pace.Ar trebui sa tracem niste concluzii din istoria a 200 de ani. Dar probabil ca nu prea avem substanta cenusie pentru acest lucru. In toate timpurile rusii au gasit cate un Ermak sa ne puna la respect, sa ne atate,sa ne ocupe pamanturile si sa ne
transforme in sclavi moderni.Intreaga Italie,Spanie etc. sunt pline de basarabeni, in cautarea unui ban, iar in locul lor vin rusi, ucraineni, turci, evrei etc .Adica veneticii pot trai aici iar bastinasii NU ! Pentu cine trebuie sa eliberam Basarabia ?! Astfel au hotarat ,masonii ?! Putin ?! Iuscenco?!
Spune Efim Tarlapan in vers:
-Daca vrei sa nu te taie- NU FI OAIE !!!!!!
Batushka ! Tsarievichi ! KGB-ul