Independenta R. Moldova – fata de cine?

27.08.2007

“Ma bucur sincer ca astazi, la sarbatoarea noastra, e prezenta o personalitate legendara, Valentin Varennikov - participant la parada Victoriei din 1945, general de armata, Erou al Uniunii Sovietice”.

Vladimir Voronin, discurs in cadrul manifestarii solemne consacrate “aniversarii eliberarii Moldovei de sub ocupatia fascista”, Serpeni, 23 august.La 27 august, R. Moldova sarbatoreste – neoficial? - Ziua Independentei. La fel precum in 1991, anul proclamarii, a vorbi astazi despre independenta republicii este bizar. Avand o suprafata de circa 11% din teritoriu pe care nu o controleaza, cu trupe rusesti pe teritoriul ei si care raman surde la cererile repetate ale oricui de a parasi tara, independenta R. Moldova ramane o iluzie, o formula fara continut, doldora de ambiguitati si intrebari fara raspuns.

Si nu e nefiresc sa fie asa. Aceasta a fost, in realitate, conditia independentei R. Moldova inca de la declararea ei - nu a existat niciodata consens fata de continutul sau interpretarea Declaratiei de independenta votata de corpul legislativ la 27 august 1991.

Aparut dupa Declaratia de suveranitate din 23 iunie 1990 si izvodit dupa esecul puciului de la Moscova declansat la 18 august, textul a relevat confuzia de pe teren in ceea ce priveste destinul ulterior al R. Moldova. Comportamentul parlamentarilor de la Chisinau in ziua votului istoric este o veritabila hartie de turnesol. La un moment dat, prezidiul legislativului de la Chisinau se scindase in doua parti aproape egale in ceea ce priveste interpretarea textului propus spre aprobare.

Obiectia opozantilor era ca documentul constituia o justificare a unirii R. Moldova cu Romania.
Textul este epurat de o serie de asertiuni ambigue sau de orice referire la unirea Basarabiei cu Romania din martie 1918 si, in final, este adoptat cu 276 voturi (74%), fara abtineri sau voturi impotriva (esential este ca, in Declaratie, limba este denumita „romana”).

Aparenta unanimitate nu trebuie sa induca in eroare. In realitate, interpretarile textului decupau la Chisinau doua tabere. Pe de-o parte, cei care citeau Declaratia de independenta ca independenta fata de Moscova, de alta parte, cei care o vedeau ca independenta fata de Romania. Pentru cei din prima tabara era o oportunitate pentru apropierea treptata fata de Bucuresti, prin programe comune si proiecte derulate simultan. Intra aici unionistii graduali, cei care vedeau existenta celui „de-al doilea stat romanesc” ca etapa intermediara sau cei care nu concep astazi traseul euro-atlantic al R. Moldova fara Romania. A mai existat si o pozitie radicala, ulterior repliata de nevoie in tabara gradualista, a celor care s-au opus adoptarii unei asemenea declaratii – lozinca lor era „Unire, acum!”. Sunt cei care mai cred astazi ca unirea s-ar fi putut realiza atunci – si exista argumente si pentru un asemenea punct de vedere. Daca Bucurestiul ar fi fost capabil sa gestioneze situatia ulterior, e o alta discutie...

Cea de-a doua tabara, vedea Declaratia ca pe o blocare a oricaror referinte la 1918 sau la situatia de dinaintea Pactului Molotov-Ribentropp. Se includ aici adeptii CSI de ieri si de azi, moldovenistii primitivi de extractie sovietica sau cei care doreau aderarea R. Moldova la eventuala uniune Rusia – Belarus. Oricum si orice, dar fara Romania si, daca se poate, impotriva ei.

De notat ca, o a treia cale, nu a existat si nu exista, de fapt, nici astazi. Tentativele recente esueaza deocamdata identitar in moldovenism primitiv de formula Lazarev-Stati-Stepaniuc, ceea ce aduce pe fereastra mostenirea sovietica alungata, declarativ, pe usa...

Chestiunea cea mai surprinzatoare este ca, la Bucuresti, situatia se prezenta aproape in oglinda.
Chiar daca la vremea respectiva nu era constientizata ca atare. Recunoasterea independentei R. Moldova s-a facut, la 3 septembrie 1991, aproape unanim in legislativul romanesc reunit.
(Singura exceptie „impotriva” a fost atunci deputatul Claudiu Iordache.)

In ciuda acestei sincronii, o masiva parte a clasei politice de la Bucuresti a interpretat, si ea, independenta R. Moldova ca independenta fata de Romania: Chisinaul sa-si vada de ale sale, iar Bucurestiul de problemele lui – si, chipurile, sa nu piarda Transilvania nazuind la Basarabia (cum perora atunci Silviu Brucan in parlament)! Din acest punct de vedere, cea mai lipsita de echivoc declaratie politica a venit atunci din partea Bisericii Ortodoxe Romane. La 27 august, Patriarhul Teoctist adresa Parlamentului de la Chisinau un mesaj in care se arata ca intreaga crestinatate ortodoxa romaneasca „era alaturi de fratii si surorile de o limba, de un neam si de o credinta, decise sa-si hotarasca liber viitorul si sa proclame independenta totala fata de URSS (s. n.)”.

...Si asta explica multe in ceea ce priveste relatia dintre cele „doua state romanesti” (Mircea Druc) si lipsa de proiect pe relatia Bucuresti – Chisinau. Daca dupa 2005, cel putin prin declaratiile prezidentiale, dar nu numai, Romania a dat semne pentru un parteneriat pro-european consistent, Chisinaul incearca inca, asteptand mesianic o Rusie mantuitoare, sa il respinga.

Scandalul declansat in legatura cu vizele romanesti este doar un varf de aisberg din acest scenariu. Nici primul, dar nici ultimul...

In aceste conditii, sarbatorirea dobandirii „independentei” R. Moldova este prilej de bilant posac: daca pe malul drept al Prutului lucrurile par ca s-au schimbat, pe malul stang al Prutului au prevalat din 1994 incoace, politic vorbind, cei care au interpretat Declaratia din 27 august ca independenta fata de Romania.


Autor: Dan Dungaciu
Sursa: http://www.flux.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

25 comentarii

Unirea atunci ar fi transformat Romania in prima Iugoslavie. Cred cu domnul Ion Iliescu, oricite critici i-am adresa astazi, a ales calea cea mai corecta - romanizarea populatei din stanga Prutului, nenorocite etnic, moral, cultural, spiritual de comunism. Ajutorul a fost masiv, insa acesta nu intotdeauna a ajuns pe miini curate. Astazi constatam cu in Basarabia avem zeci de scoli unde inca nu exista in biblioteci literatura in crafie latina. Nu Romania este vinovata, Dane, ci profitorii de la noi, din Basarabia.
Astazi, insa, problema reunificarii pamanturilor romanesti este unica salvare pentru societatea de pe teritoriul actualei R.Moldova. Cu respect...pentru ca esti printre putinii de dincolo care intuiesti si niste subtexte pe care noi le simtim doar cu sufletul.
A comentat Archi pe 27.08.2007, ora 21:31
ma bucura nespus de mult,insa nu vorbele si faptele "presedintelui" voronin si a celorlalti oligarhi,ci faptul ka presa basarabeana incepe sa miste! Felicitari D-nule Dungaciu! Felicitari ku okazia unei sarbatori de grad superlativ!
A comentat valerr pe 27.08.2007, ora 22:04
Autorul articolului dat are o carte pe care v-o recomand.Volumul "Moldova ante portas"prezentat de Dan Dungaciu reprezinta o incununare a eforturilor autorului de a prezenta o imagine clara asupra framintarilor social-politice din Republica Moldova in procesul de integrare europeana, evolutia relatiilor moldo-romane, precum si spinoasa cale de reglementare a conflictului din Republica Moldova intr-o albie euro-atlantica.
A comentat Vlad Durnea pe 27.08.2007, ora 22:30
http://play.md/video/143bd7ff-9c45-4ea3-a1ef-a46f0dc19b38

Cu parere de rau astai realitatea...

A comentat Iurie pe 27.08.2007, ora 23:05
http://play.md/video/6e4d079e-62cb-4914-845b-68ac129f8302

Fiti atenti la fata rusilor cind sunt interogati ...
A comentat Iurie pe 27.08.2007, ora 23:09
Iurie se pare ca intradevar ai dreptate,asta e realitatea.Trebuie mediatizat acest filmuletz cat se poate de mult.Revin sa discutam situatia dupa ce voi vedea si al -2-lea filmuletz.
A comentat Vlad Durnea pe 27.08.2007, ora 23:16
Am vazut filmuletzul.Majoritatea populatiei sunt consumatori de informatii,ce li se spune aia inghit.Asta este realitea,o lume care se uita doar la TVM,vazand maretele realizari ale guvernarii.Domnul in varsta spune:Daca conducerea v-a hotari sa fie ziua republicii,atunci asa vom sarbatori(asta e cel mai grav,cand faci cum ti se spune,fara a gandi catusi de putin) pt domnul politist intrebarea a fost prea grea...Pe cei in varsta putem sa-i iertam,poate nu-i putem condamna,unul are de prasit,altul vrea sa fie zi libera etc,dar cel mai grav e ca acei tineri nici macar nu erau interesati ce zi este 27 august.
A comentat Vlad Durnea pe 27.08.2007, ora 23:35
O sa ajungem o tara libera cand o sa moara totate babele si copii de oligarhi.Populatie care asteapta comunismul sa le dea de lucru si sa asculte doar de sefi.Cu D-zeu inainte.
A comentat Alexandru pe 27.08.2007, ora 23:47
Mai Lisandre (Alexandru) crestinii nu prescurteaza numele lui Dumnezeu.
A comentat lia pe 28.08.2007, ora 00:13
Live the Rumanian Ampire ! ! !
A comentat EU pe 28.08.2007, ora 01:33
Dar de cand este independenta Basarabia? Rusii si comunistii lui Voronin au grija ca Basarabia sa nu nai fie niciodata independenta. la asa popor, asa conducatori!!!
A comentat Ticu pe 28.08.2007, ora 10:56
Ticu, nu prea eshti tu korect in ale tale, deshi un miez de adevar ar fi...

Dungangiu incearca sa sparga gheatza, chiar e un material bun... Reflecta intocmai situatzia reala!

Kat despre unire, a fost mai posibil atunci, in 1991, iar acum ar fi 'posibil' ceva in 2009, depinde de rezultatu' alegerilor...
A comentat Vlad pe 28.08.2007, ora 12:04
Pentru EU,
Tu stii ce este un imperiu? Daca nu, cauta in dictionarul rus, daca ai asa ceva. Tu esti de etnie rusa, iar Rusia este imperiu inca. Vezi cate popoare traiesc compact acum pe teritoriul Rusiei. Vezi si cate popoare a cucerit si distrus Rusia.

Dar Romania nu a fost si cred ca nici nu va fi vreodata un imperiu. Si asta pentru simplul motiv ca pe teritoriul actual al Romaniei locuiesc 90% romani. Iar romani mai sunt inca cateva milioane si in Bulgaria, Serbia, Grecia si Ungaria.

Chiar si Basarabia a fost distrusa de Rusia. Unde sunt nordul si sudul Basarabiei? Rusia a luat si a dat Ucrainei tot ce a avut Basarabia mai bun, mai frumos si mai lucrativ. Iar daca vorbim de Transnistria . . . . . . Ceea ce a ramas pe mosia lui Voronin este cam lipsit de valoare economica si mai ales strategica.
A comentat un roman pe 28.08.2007, ora 12:18
Cititi o insirare de ganduri despre cine va fi urmasul lui Voronin.

http://oleg-cristal.blogspot.com/
A comentat Oleg pe 28.08.2007, ora 16:31
Aceasta instiintare o puteti pastra pt voi.Oleg Cristal este unul din fauritorii de imagine a lui Vladimir Voronin.Ziarist la Moldova Suverana,ziarul nr 1 care spala fetele comunistilor.
A comentat Adrian pe 28.08.2007, ora 16:40
Reportajul este socant!Sper, ca nu este prea aproape de realitate! Dar, cu parere de rau, nici prea departe nu e!
A comentat nik pe 28.08.2007, ora 21:13
Si aista cred ca viseaza, ca nici Oleg Cristal nu este intreg la minte. Da oare cine este intreg la minte in RM? Cine sa fie oare intreg la minte in republikutza noastra? Ca tot clanul lui Voronin si comunistii lui sint bolnavi la creer. Opozitzia "democrata" si asta ii bolnava la cap. Nu vad nici un ppcdist, democrat sau liberal intregi la cap. Eu am sa votez cu gagauzii. macar aistea sint turci si nu ai la ce te astepta.
A comentat Pavlik pe 29.08.2007, ora 15:08
Pentru Archi
Interesant, din ce surse ai aflat precum ca in bibliotecile a zeci de scoli din Basarabia "inca nu exista literatura in grafie latina"? Cica, "astazi constatam ..." ... Daca eram la inceputul anilor '90 (sec. trecut) mai intelegeam, dar asa ...
De fapt... daca ma gandesc mai bine... s-ar putea sa ai dreptate, uitasem de regiunile Gagauz-Yeri si Transnistria controlata de separatisti...
Cat despre independentza Moldovei ... e doar de jure ...
A comentat Stanca pe 29.08.2007, ora 23:28
Apropo de filmuletz: si noi inca mai radem de americani ca-s proshti ...
A comentat Stanca pe 29.08.2007, ora 23:45
EPIGONI...Sa pieriti!!!
A comentat Gh.Vasile pe 01.09.2007, ora 11:20
Stanca, draga, fa un tur al raioanelor Straseni, Cainari si chiar Hincesti. Mergi pe la unele licee din capitala si intreaba, te rog, profesoarele in ce grafie citesc literatura clasica liceenii. Daca te intereseaza in mod special, iti pot oferi si adrese mai concrete. Regret, insa mii de carti din donatii au fost puse in vanzare de catre "vanzatori".
A comentat Archi pe 04.09.2007, ora 19:29
Stanca, cum poti vorbi de ceea ce nu stii????? Ai probe concrete cu argumente cu o statistica pe toata R.Moldova de ceea ce afirmi uite niste aberatii gen ale tale va creaza smogul negativ in sufletele impotriva Basarabiei, sau defapt cine stie cine esti ;)))) si ce urmaresti ;)
A comentat Gh.Vasile pe 05.09.2007, ora 12:48
Pentru Gh.Vasile
Interesant, cine crezi ca sunt? Si ce crima am facut daca am zis ceea ce am zis? Fii atent, Archi a scris "...nu exista in biblioteci literatura in crafie latina..." , adica lipseste cu desavarsire, 100%, nu doar operele clasicilor... De ce lui nu-i ceri statistici? Gaseste-le tu, tu esti expertu' ...
P.S. Cer scuze tuturor celor carora le-am creat "smogul negativ" in suflete si considera o simpla parere drept aberatii
A comentat Stanca pe 05.09.2007, ora 22:49
Stanca cer scuze..nu am fost atent!!!!Daca nu ar fi carti in L.ROmana cum ar ajunge din toate colturile R.Moldova sutdenti Liceeni in Romania la studii catre Archi...?Ca doar nu ajung doar din Chisinau Balti Cahul etc. Sorry inca o data pt Stanca!!!
A comentat Gh.Vasile pe 06.09.2007, ora 07:48
E ok... Neajunsuri inca sunt multe, dar ... sa nu exageram ...
A comentat Stanca pe 07.09.2007, ora 21:09
 COMENTEAZA 


2