Despre programul manifestărilor consacrate Sărbătorii Naţionale „Limba Noastră”
30.08.2007
În deschiderea festivităţilor consacrate Sărbătorii Naţionale ”Limba Noastră”, în dimineaţa zilei din 31 august se preconizează ceremonii cu depunere de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la busturile din Aleea Clasicilor.
Începând cu ora 9.30 în Grădina publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” este programat un recital de muzică şi poezie cu genericul “Omagiu limbii române”, precum şi expoziţii cu vânzare de artizanat, lansări de carte.
Pentru ora 11.00 este preconizat startul manifestărilor cultural-artistice (solemnităţi, concerte, expoziţii, lansări de carte), organizate pe platourile sectoarelor, oraşelor, satelor şi comunelor mun. Chişinău.
Deschiderea Salonului Internaţional de Carte, ediţia a XVI-a, consacrat împlinirii a 175 de ani de la fondarea Bibliotecii Naţionale este prevăzută pentru ora 12.00.
Un parastas de pomenire a înaintaşilor cu genericul “In memoriam” este programat pentru ora 13.00, la Cimitirul central din strada Armenească .
Programul manifestărilor culturale include, de asemenea, inaugurarea expoziţiei tinerilor pictori din mun. Chişinău „Cântare verbului matern” şi lansarea unui nou număr al revistei „Limba Română” la Casa Limbii Române (ora 14.00).
Pentru aceeaşi oră, la Centrul Expoziţional Brâncuşi este preconizată deschiderea expoziţiei–concurs de artă plastică „Saloanele Moldovei”, organizată de Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional din Bacău (România).
Începând cu ora 15.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale este prevăzută desfăşurarea unui program de concert susţinut de interpreţi şi formaţii de copii.
Spectacol festiv consacrat Sărbătorii Naţionale “Limba Noastră” din Piaţa Marii Adunări Naţionale este programat cu începere de la ora 17.30. Pentru ora 19.30 se prevede evaluarea interpretului român Tudor Gheorghe cu un recital de muzică şi poezie, iar pentru 20.30 – un spectacol de divertisment cu participarea interpreţilor de muzică populară şi uşoară autohtoni (Nicolae Glib, Olga Ciolacu, Vitalie Dani, Aura, Alexa, Adrian Ursu ş.a.)
Finalul spectacolului festiv este rezervat pentru un recital al formaţiei „3rei Sud Est” din România, programat între orele 22.20 şi 23.30.
P.S. M-am referit la concertele din centru, manifestarile culturale (lansari de carte, expozitii ...) fiind binevenite. Pacat ca la ele participa un cerc restrans de oameni ...