Igor Smirnov este supărat pe Federaţia Rusă

01.09.2007

Opţiune neclintită în continuare pentru independenţa Transnistriei ca stat, succese în pofida a ceea ce a fost calificat "provocări şi blocadă economică din partea Republicii Moldova şi Uniunii Europene", dar şi în pofida unui sprijin considerabil mai redus din partea Rusiei.

Sunt doar câteva din asigurările date de liderul autoproclamatei Republici Moldoveneşti nistrene Igor Smirnov, în cadrul unei conferinţe de presă la Tiraspol.

"Toate încercările, evenimentele prin care am trecut ne conving o dată în plus că noi nu avem altă cale decât statalitatea noastră proprie şi independenţa. Oricât ar fi de greu, noi soluţionăm de sine stătător cea mai mare a problemelor noastre.", a declarat liderul nistrean, la o conferinţă de presă consacrată aniversării a 17-a a autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene.

Un discurs tradiţional, dar cu noi accente. Igor Smirnov, de exemplu, a deplâns, cu oarecare ironie, faptul că în acest an Rusia a încetat să mai acorde Transnistriei ajutor material.

"Probabil că ei au dificultăţi economice proprii... Cred că economiştii din Rusia au considerat, probabil, că ne vom descurca singuri. Asta e. E treaba lor. Ne-au acordat ajutor şi le mulţumim. Dar dacă ne oferă ajutor şi aşteaptă mulţumiri, mai bine să nu ni-l ofere.", spune Igor Smirnov.

Întrebat de conflictul pe care administraţia de la Tiraspol îl are cu concernul rus Gazprom, faţă de care a acumulat datorii de peste un miliard de dolari, Igor Smirnov a insistat cu aceeaşi ironie.

"Când vorbesc de datoriile noastre, când vorbesc de un miliard de dolari, să vorbească sănătoşi. Un miliard-două, 10, ce importanţă are... Să vă spun ca să vă calmaţi: cu cât mai multe datorii vom avea faţă de Rusia, cu atât mai repede ne va lua Rusia."

"Datoriile despre care vorbiţi? Sunt datoriile care aparţin, juridic, Moldovei. Este un fel de compensaţie pentru pagubele pe care ni le pricinuieşte Moldova" .

Dar cum îşi explică, totuşi, Igor Smirnov nemulţumirea - ascunsă cu greu - faţă de Federaţia Rusă şi, după cum se vede, răceala evidentă a Moscovei faţă de regimul de la Tiraspol?

"Am să vă spun că sunt foarte mulţi dornici, inclusiv în Rusia, care au afaceri la Chişinău şi în altă parţi mai îndepărtate şi care nici nu doresc să ştie despre Transnistria."

Rugat să comenteze afirmaţiile din ajun ale preşedintelui Vladimir Voronin, potrivit căruia conflictul transnistrean şi reîntregirea ţării se vor produce în xurând, în urma unor negocieri de succes la Moscova, liderul de la Tirapol a afişat un sentiment de plictiseală şi de scepticism.

"Voronin a declarat până acum atâtea, încât eu nu mai cred ce spune. Vreau să observ doar că mereu cineva doreşte să decidă ceva pe la spatele poporului. Nu le va reuşi nimic. În general, ştiu doar că nu s-a mai ajuns la nici un fel de înţelegeri. Ce va fi în continuare? Vom trăi şi vom vedea."

Vorbind despre realizări, liderul de la Tirapol a ţinut în mod special să împărtăşească ziariştilor şi o satisfacţie personală legată de modul de predare în şcolile moldoveneşti transnistrene.

"Sunt foarte bucuros personal, dacă vreţi, că am soluţionat problema manualelor moldoveneşti pentru şcoli cu alfabet chirilic. Manuale pe carele-au elaborat şi le-au scris pedagogii, istoricii noştri. Şi să dea Domnul să fie şi în continuare aşa..."

Cu ocazia împlinirii, la 2 septembrie, a 17-a ani de la proclamarea Republicii Moldoveneşti Nistrene, nerecunoscută până acum, administraţia de la Tiraspol va organiza festivităţi ample, inclusiv o paradă militară.


Autor: Alexandru Canţîr
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

2 comentarii

... ca maaaare tupeu mai au .....
A comentat Stanca pe 02.09.2007, ora 22:00
Mi-e interesant ce facea Transnistria fara gaz....
A comentat MDA pe 03.09.2007, ora 13:37
 COMENTEAZA 


2