Igor Smirnov la a 17 aniversare a ilegalei RMT
04.09.2007
Autoproclamatul președinte al Transnistriei Igor Smirnov, în ajunul zilei republicii, la 31 august, a organizat conferință de presă tradițională pentru mass-media locală și internațională.
La aceasta au participat ziariști de la 45 de medii de informare în masă. Potrivit lui Smirnov, 2 septembrie 2007 reprezintă a 17 aniversare a Zilei Republicii și că există o opţiune neclintită în continuare pentru independenţa Transnistriei ca stat.
Liderul transnistrean consideră că în perioada 2 septembrie 2006 până la 2 septembrie 2007 au avut loc două evenimente reprezentative. Este vorba despre referendumul cu privire la independență și integrarea cu Rusia cât și alegerile prezidențiale din decembrie 2006.
De asemenea sunt considerate importante Zilele Transnistriei în Moldova. Referitor la relațiile Transnistriei cu Rusia, Smirnov a menționat că și-n viitor se va marșa pe o ajustare a legislației transnistrene la standardele rusești. «E un proces anevoios. Posibilitățile noastre economice diferă», a concluzionat Smirnov. Liderului transnistrean i s-a pus întrebarea de ce Rusia nu mai oferă asistență financiară Transnistriei. «Se pare, economiștii ruși au calculat că de sine stătător ne vom isprăvi», - a spus Igor Nicolaevici.
În context, Smirnov a declarat că nu există nici un plan ruso-moldovenesc «secret» de reglementare a diferendului transnistrean. «Eu știu, deocamdată, nici o înțelegere în chestiunea transnistreană nu s-a obținut. Aceasta eu știu», - a demontat existența unui plan Smirnov. «Voronin (președintele Republicii Moldova –n.r.) a declarat că degrabă conflictul va fi rezolvat. Dar el a declarat aceasta de mai multe ori»,a remarcat liderul separatist.
Potrivit lui, chiar dacă ar exista un plan moldo-rusesc, «totuna pe la spatele poporului transnistrean nu se va putea nimic rezolva». Igor Smirnov a declarat că partea transnistreană este pregătită să reia negocierile în formatul 5+2 (Transnistria și Moldova, Rusia,Ucraina, OSCE, UE și SUA).
Liderul separatist, consideră că formatul de negocieri 5+2 nu are perspective, până când Moldova nu va reveni la acordurile încheiate între maluri anterior și nu va abandona blocada economicică impusă Tiraspolului. De asemenea, acesta s-a arătat indignat și furios că deținuții grupului Ilașcu( Ivanțoc, Petrov-Popa, Leșco) au fost invitați la Parlamentul European pentru a reflecta situația despre drepturile omului din partea stângă a Nistrului, pe care i-a etichetat «teroriști».
Am solicitat câteva păreri de la locuitorii din regiunea transnistreană despre așa zisa ziuă a republicii transnistrene și în ce context o vor serba:
Evghenii (Slobozia): eu mai mult fac drum/dus-întors/ la Odesa și în aceste zile tot acolo mă duc. Îmi câștig de trai, un 20 de USD pe zi. La noi este greu și spun oamenii că va fi și mai greu. E sărăcie. Rusia ne-a lăsat, de singuri nu ne vom putea îngriji. La ce bun independența asta, îmi pune ceva în buzunar. Toți știu, dar tac de frică lui Smirnov. Încă ascultăm brașoave.
Marina ( Slobozia): sunt câteva zile în Moldova, mai mult la Moscova trăiesc. Acolo lucrez ca vânzătoare. Amu, îs aici, că-s studentă la Chișinău și trebuie să văd ce-i pe la universitatea în care învăț. Zilele astea ale Transnistriei nu mă interesează. Am rude la Chișinău și am să fiu la dânsele. De politică nu mă interesează, știți cum i se spune...Înainte părinții credeau în ceea ce spune Smirnov și alții, amu, nimeni...
Artur (Camenca): Sunt moldovean și țin la R. Moldova. Transnistria va reveni la Moldova. Sunt câteva familii care mulg lumea din Trannsistria, le spun povești despre independență sau că Transnistria va reveni la Rusia. Da, nu este mult când o să se termine și cu asta.
Oxana( Tiraspol): Trebuie să găsim formule de convețuire. Actvez într-un ong și cred că trebuie să depășim stereotipurile. O să serbez această zi doar ca un ecou a încheierii unui conflict în trecut. Până la urmă tot vom fi împreună. Aici mai sunt ferecați oamenii în frică, au rămas cu vederi vechi. Lumea se schimbă și trebuie să mergem în pas cu modernitatea. Să fim liberi!
Vadim ( Râbnița): Nu serbez astfel de zile. O familie a pus mâna pe regiune și ne învârte cum vre.
Iurie(Tiraspol): Mă voi ruga pentru pace și Dumnezeu. Sunt moldovean și-mi caut de treburile mele.
Vasile(Tiraspol): Voi serba cu colegii mei la post, la graniță.
Lidia ( Tiraspol): Am absolvit liceul românesc de la Tiraspol și nu cred nici o iotă falșilor lideri de la Tiraspol. Serbez limba română, independența Republicii Moldova ca toată lumea. Smirnov cu clica își bat joc de populația din regiunea transnistreană de circa 17 ani și, mă întreb, încă cât...
4 comentarii
am rude acolo, o juma de sat la Dubasari..
si e faradelege acolo.. omul de rand, nu are drept de a vb deschis ceea ce gandeste cu adevarat.. si toti vb romaneshte (dialect local) pe de-ascunselea, sau in in ograzile l or.. nu si in public. Unde e Domnitorul nostru Tepesh!!
...Ma refeream la pseudoguvernantzii de acolo ... In ceea ce priveste poporul... ai dreptate ...