MONITORIZAREA REPUBLICII MOLDOVA DE CĂTRE CONSILIUL EUROPEI ESTE DEOCAMDATĂ NECESARĂ
07.09.2007
Monitorizarea Republicii Moldova de către Consiliul Europei nu este o umilinţă, ci un act de sprijin, de asistenţă şi susţinere, a declarat vicepreşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, deputatul Vlad Cubreacov, în cadrul unei dezbateri organizate de Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, informează AP FLUX.
În cadrul primei sesiuni de toamnă 2007 „Monitorizarea Republicii Moldova de către Consiliul Europei – pro sau contra”, Vlad Cubreacov a specificat că, în prezent, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) se analizează o nouă procedură de monitorizare, precum şi varianta de modificare a statutului Consiliului faţă de Republica Moldova, care este membră a acestei o organizaţie din 13 iulie 1995. Deputatul creştin-democrat a mai afirmat că Republica Moldova nu corespunde, deocamdată, standardelor europene şi nu şi-a onorat angajamentele. În acest sens, Cubreacov a menţionat că statul moldovean este lipsit de voinţă politică şi că refuză să renunţe la reflexele ideologice vechi. „Tendinţa este să nu se facă diferenţă între ţările fondatoare ale Consiliului Europei şi cele aflate sub procesul de monitorizare. Interesul naţional al Republicii Moldova este să iasă de sub monitorizarea Consiliului Europei. Totuşi, consider că în prezent acest lucru nu este posibil, având în vedere imperfecţiunile legislaţiei noastre. Atât timp cât Republica Moldova nu şi-a făcut temele, procesul de monitorizare este indispensabil”, a spus Vlad Cubreacov, citat de AP FLUX.
Republica Moldova este monitorizată de APCE de peste 12 ani, aceasta fiind cea mai lunga perioadă de monitorizare din istoria CE. Deşi, în mai multe rânduri, oficialităţile moldovene îşi exprimaseră speranţa ca monitorizarea să fie încheiată, acest lucru nu s-a produs, pe motiv că în Republica Moldova mai este de lucru în ceea ce priveşte reforma instituţiilor democratice. În afară de Republica Moldova, sub monitorizarea CE se află încă alte 10 state din Europa. În prezent, Consiliul Europei are în componenţa sa 47 de state membre. Principalele direcţii pe care este axată activitatea APCE ţin de drepturile omului, democraţia pluralistă, supremaţia legii, cooperarea juridică, autorităţile locale şi regionale etc., mai informează AP FLUX.