Demersul tinerilor basarabeni adresat deputatului Petru Movilă
09.09.2007
În atenţia domnului deputat Petru Movilă
Organizaţiile tinerilor basarabeni din România salută colaborarea parlamentarilor din cele două state româneşti (PPCD din R. Moldova si, respectiv PD din România), precum si decizia ambelor părţi de a oferi consultări de o parte si de alta a Prutului.
Profitând de această ocazie, în calitatea noastră de reprezentanţi ai tinerilor basarabeni aflaţi la studii în România, dorim să vă informăm, domnule deputat, asupra problemelor cu care aceştia se confruntă, în speranţa că veţi avea răbdarea şi perseverenţa de a susţine demersul nostru. Apelul la dumneavoastră este unul care continuă seria interpelărilor adresate autorităţilor de la Bucureşti, dar care, din păcate, au rămas fără răspuns.
Problema vizelor
Astfel, una dintre cele mai importante probleme ale tinerilor basarabeni acceptaţi la studii în România, intervine chiar înainte ca aceştia să ajungă acolo. Este vorba despre vizele impuse cetăţenilor R. Moldova după integrarea României în Uniunea Europeană. Această procedură este extrem de anevoioasă, numărul celor care pot să călătorească în România, reducându-se considerabil. În acest sens, ne bucurăm că propunerea înaintată de tinerii basarabeni încă în martie 2007 în cadrul festivalului „Zilele Basarabiei” desfăşurat la Timişoara se bucură, mai nou, de susţinerea preşedintelui Băsescu.
Problema permisului de şedere temporară
După ce înfruntă, zile în şir, cozile de la Consulatul României din Chişinău pentru a obţine viza de România, tinerii basarabeni sunt aşteptaţi la Autoritatea pentru Străini de la Bucureşti (aflată în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor) pentru perfectarea permisului de şedere temporară în România. Aici, aceştia sunt băgaţi la grămadă cu toţi cetăţenii străini (cu excepţia celor care vin din UE), formând o coadă imensă în care sunt nevoiţi să stea câteva zile. Soluţia este una simplă. Crearea unui ghişeu aparte pentru românii de pretutindeni care ar facilita considerabil procedura de obţinere a cardului.
Problema cetăţeniei
Una dintre cele mai acute probleme din ultimii ani este cea legată de acordarea/redobândirea cetăţeniei române pentru etnicii români din afara graniţelor. Salutăm, în acest sens, decizia preşedintelui României Traian Băsescu de a acorda în mod automat cetăţenia română celor care îşi încheie studiile în România.
În cadrul mai multor dezbateri publice a fost pus în discuţie un alt proiect de lege elaborat de societatea civilă, care prevede un alt tip abordare, în ceea ce priveşte termenul şi procedura de obţinere a cetăţeniei române pentru cetăţenii români şi descendenţii acestora care la data de 26 septembrie 1920 aveau domiciliul pe teritoriul supus jurisdicţiei statului român / Regatului României sau care s-au născut înainte de această dată pe respectivul teritoriu. Astfel, termenul şi procedura de redobândire a cetăţeniei române este înlocuit cu cel de recunoaştere a acesteia de instanţele judecătoreşti din România, prin procedura de drept comun.
Problema burselor
Poate unul dintre cele mai sensibile subiecte este cel legat de burse. Cuantumul burselor de studiu pentru etnicii români a fost stabilit în 1997 (valabil şi astăzi) la 40, 62 USD pentru elevi, 50, 0 USD pentru studenţi şi, 56, 25 pentru masteranzi. Sume care, la vremea respectivă, reprezentau, salariului minim pe economie. Astăzi acestea reprezintă o treime din salariul minim pe econome. În acest sens, am solicitat Ministerului Educaţiei şi Cercetării, precum şi celorlalte instituţii responsabile, reactualizarea acestora la salariul minim pe economie.
Avem speranţa că, în calitatea dumneavoastră de deputat în Parlamentul României, veţi activa pârghiile de influenţă necesare soluţionării tuturor acestor probleme.
Reprezentanţii organizaţiilor şi grupurilor de iniţiativă ale studenţilor basarabeni din România,