ÎN REPUBLICA MOLDOVA VA FI INSTITUITĂ FUNCŢIA DE AVOCAT AL COPILULUI
12.09.2007
UNICEF şi Ambasada Suediei în Republica Moldova s-au angajat să susţină autorităţile moldovene în procesul de instituire a funcţiei de avocat al copilului. Scopul instituirii acesteia va fi sensibilizarea opiniei publice din Moldova asupra drepturilor copiilor, care deseori sunt încălcate, informează AP FLUX.
Potrivit avocatului copilului din Suedia, Lena Nyberg, un avocat special pentru drepturile copiilor poate fortifica protecţia drepturilor copiilor şi oferi un imbold în vederea respectării acestora. „Este foarte important ca toate deciziile referitoare la drepturile copiilor să fie luate din perspectiva lor. De cele mai multe ori însă, acestea sunt luate din perspectiva adulţilor. Totodată, această funcţie o să pună accent pe situaţia copiilor din Republica Moldova şi pe respectarea drepturilor lor”, a precizat Lena Nyberg în cadrul unei „mese rotunde”, organizată miercuri în incinta Parlamentului.
În opinia reprezentantului UNICEF în Republica Moldova, Ray Virgilio Tores, persoana care va deţine această funcţie va trebui să asigure ca deciziile care vor fi aprobate în raport cu copiii să reprezinte interesul superior al acestora. Totodată, cooperarea dintre Republica Moldova şi Suedia va implica, anual, acordarea unei asistenţe în valoare de peste 11 milioane de euro.
Potrivit preşedintelui Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, Ştefan Secăreanu, Republica Moldova trebuie să-şi onoreze angajamentele pe care şi le-a asumat în domeniul protecţiei drepturilor copilului, în conformitate cu Convenţia internaţională pentru drepturile copilului. „Pentru instituirea funcţiei de avocat al copilului a fost creat un grup ad-hoc, condus de vicepreşedintele Parlamentului, Maria Postoico. Funcţia de avocat al copilului o să fie încadrată, până la urmă, în cadrul Centrului pentru drepturile omului, ca o entitate separată, asistată de un serviciu specializat”, a precizat Ştefan Secăreanu, potrivit căruia noua funcţie va fi instituită cât se poate de repede, deoarece este o necesitate stringentă a Republicii Moldova.
Potrivit raportului privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova, în anul 2006, cel mai des au fost încălcate drepturile copiilor orfani, copiilor instituţionalizaţi şi copiilor care nu au acces la serviciile de educaţiei preşcolară sau la serviciile de sănătate, mai informează AP FLUX.
3 comentarii
2alintal cind doarme
3 lamurestei totul chiar si aceeasi prostie sau acelasi lucru rau ,ca sa nul auda din alte guri si sal repete
4 fai cadouri nu prea scumpe si multe alte criterii
Ca sa fie dezvoltat si psihic si fizic si ca sa nu avem nevoie nici parintii nici copii de avocat e nevoie de discutat de vorbit mult cu copilul ,cum poate sa te bata un copil daca ii esti prieten si bun parinte ,in famile trebuie sa fie ordine si disciplina ca si la serviciu ,sa stimam nu doar pers.importante ca de ex sefii ,dar si copii mult doriti de noi si noi de ei,
vorba aia intr-un corp sanatos si o minte sanatoasa se echivaleaza cu into familie prietenoasa si copii destepti vor fi.