„THE ECONOMIST”: RUSIA A TRANSFORMAT OSCE ÎNTR-O ORGANIZAŢIE MAI MULT DECÂT INUTILĂ

16.09.2007

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a examinat „incidentul cu rachetă”, produs în luna august în localitatea populată de georgieni şi osetini Ţitelubani. Reprezentanţii administraţiei de la Tbilisi afirmă că vinovată de acest incident se face armata rusească, informează AP FLUX.

Incidentul a fost examinat după vizita de săptămâna trecută în Georgia a actualului preşedinte al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Spaniei, Miguel Anhel Moratinos. Potrivit publicaţiei britanice „The Economist”, experţii OSCE nu au reuşit să stabilească cine poartă răspundere pentru incident, iar rezultatele nu sunt în măsură să scoată la iveală adevărul. „Investigaţiile pe care le-a efectuat OSCE seamănă mai mult cu un munte gri de mâl şi murdărie, de după care nu poate fi destins adevărul”, notează săptămânalul „The Economist”.

AP FLUX precizează că autorităţile georgiene acuză Rusia de lansarea, la 6 august, a unei rachete asupra localităţii Ţitelubani. Racheta a fost lansată de un avion rusesc, care a încălcat spaţiul aerian al Georgiei şi a urmărit distrugerea unui radiolocator militar georgian. Rusia dezminte categoric aceste acuzaţii.

Potrivit „The Economist”, reprezentanţii OSCE au contrapus diferite versiuni ale incidentului şi, „dacă ar fi depistat dovezi convingătoare în favoarea versiunii ruseşti, care ar permite ignorarea concluziilor experţilor suedezi şi polonezi, cooptaţi de Georgia, ar fost destul de curios”. Comisia OSCE însă, nici nu a încercat să compare şi să analizeze argumentele, ajungând la „senzaţionala” concluzie că, ţinând cont de caracterul contradictoriu al versiunilor, este dificil de aflat ce s-a întâmplat în realitate.

Săptămânalul britanic anticipează că următoarea situaţie conflictuală dintre Kremlin şi OSCE va fi determinată de monitorizarea alegerilor parlamentare din Federaţia Rusă, care se vor desfăşura în decembrie. „Este puţin probabil ca OSCE să acorde o notă bună scrutinului electoral”, consideră „The Economist”.

Publicaţia atenţionează că tactica adoptată de Rusia în cadrul OSCE a transformat această organizaţie în una aproape fără rost: fără acordul Rusiei, OSCE nu este capabilă să activeze, deoarece dreptul de veto al Kremlinului poate bloca finanţarea sau alte acţiuni ale OSCE. „Restricţiile ruseşti, impuse acestei organizaţii, fac sterilă sau mai mult decât atât activitatea ei, fapt confirmat şi prin exemplul concluziilor Georgiei. Asta însă, va duce, inevitabil, la creşterea influenţei NATO în regiune”, concluzionează „The Economist”, citat de AP FLUX.


Autor: AP FLUX
Sursa: http://www.basarabeni.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2