Roberta Anastase cere la Parlamentul European protejarea limbii romane in Europa
17.09.2007
In contextul in care in state ca Ucraina, Serbia, Bulgaria, Macedonia, Albania, Grecia, Ungaria, dar si Basarabia, milioane de romani nu pot sa-si vorbeasca sau sa invete in limba romana, fiind supusi unor agresive procese de asimilare, europarlamentarul roman Roberta Anastase (foto), deputat PD, a depus la Parlamentul European un proiect de rezolutie cu privire la protejarea limbii romane in contextul promovarii multilingvismului si diversitatii culturale, atragand atentia asupra violarii drepturilor lingvistice ale minoritatilor romanesti din mai multe state unde aceste minoritati constituie populatie bastinasa.
"Este sansa noastra sa aratam romanilor de pretutindeni ca a fi parte a Uniunii Europene inseamna sa ai mai multi prieteni de partea ta", a afirmat Roberta Anastase, citata de Mediafax.
Ea a subliniat ca aceasta problema trebuie avuta in vedere atat pentru politica interna a Uniunii Europene, cat si in relatiile cu alte state in care exista comunitati de romani.
Potrivit unui comunicat, Anastase a cerut Uniunii Europene sa contribuie prin actiuni concrete la respectarea drepturilor minoritatilor, dar si la protejarea limbilor europene si a limbii romane in special supusa unei agresiuni continue in unele zone ale Europei.
"Valorile Uniunii Europene ne obliga sa nu tacem in fata acestor incalcari ale drepturilor omului si sa luam atitudine. Nu e normal ca in Europa secolului douazeci si unu oamenii sa plateasca scump pentru ca cer dreptul sa vorbeasca limba materna si ma refer aici in special la situatia din Transnistria. In plus, limba moldoveneasca este doar un dialect al limbii romane si asta o stim cu totii", considera europarlamentarul roman.
In textul proiectului de rezolutie, europarlamentarul cere explicit institutiilor europene sa examineze situatia actuala in domeniul drepturilor lingvistice in Europa, precum si sa promoveze protejarea acestora in politica interna si externa a Uniunii Europene.
Rezolutia trimisa presedintelui Parlamentului European a fost depusa impreuna cu o nota de fundamentare ce contine exemple concrete de violare a drepturilor romanilor atat in state membre ale Uniunii Europene, precum si in statele vecine din Balcanii de Vest si din Europa de Est.
3 comentarii
nu impun nimanui aceasta parere si totusi asa consider