Elevii din stânga Nistrului se confruntă cu grave încălcări ale drepturilor omului
Asociaţia Obştească „Act Civitas” din Chişinău şi Asociaţia de Părinţi ai Liceului „Evrica” din Râbniţa au organizat pe 27 ianuarie, la Institutul Muncii din capitală o masă rotundă cu tema „Situaţia Liceului Teoretic Evrica din Râbniţa şi drepturile tinerilor din regiune”. La eveniment au participat reprezentanţi ai colectivului de profesori de la această instituţie, părinţi şi reprezentanţi ai societăţii civile.
În cadrul mesei rotunde au fost abordate o serie de probleme cu care se confruntă tinerii din şcolile cu predare în limba română, în special cele din regiunea controlată de separatiştii regimului Smirnov.
De asemenea, au fost prezentate materiale informative privind situaţia şcolilor din stânga Nistrului. În urma dezbaterilor, s-a constatat că în instituţiile de învăţământ respective are loc un fenomen grav de discriminare şi epurare etnică, drepturile omului fiind folosite ca instrument de presiune politică. Astfel, situaţia din şcoli a fost apreciată ca fiind destul de gravă, din punct de vedere al actelor normative internaţionale privind drepturile copilului.
Participanţii la masa rotundă au apreciat pozitiv cererea din 24 noiembrie 2006, a şefului misiunii OSCE, ambasadorul Louis O'Neil, adresată autorităţilor publice din Râbniţa de a retroceda sediul liceului “Evrika” din Râbniţa. De asemenea, a fost elaborată şi o declaraţie prin care se condamnă încălcările drepturilor fundamentale ale omului de către autorităţile locale din această regiune.
La final, participanţii la eveniment au lansat un apel către societatea civilă naţională şi internaţională, către autorităţi şi către reprezentanţele internaţionale cerându-le să contribuie prin acţiuni practice la apărarea drepturilor tinerilor din regiunea de Est a Republicii Moldova.