Criza de muncitori din România ar putea fi compensată de forţa de muncă din Moldova, Ucraina sau Serbia
25.09.2007
Muncitorii din Republica Moldova, cei din Ucraina sau Serbia sunt cei care ar putea să pună capăt crizei de forţă de muncă din România, potrivit Raportul Naţional al Dezvoltării Umane realizat în acest an de Institutul Naţional de Cercetare în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, citat de Realitatea Tv.
Aproape 10 la sută din populaţia României a ales să muncească în străinătate, arată Raportul Naţional al Dezvoltării Umane.
Specialiştii atrag atenţia asupra crizei de forţă de muncă în unele domenii. Soluţia ar fi ca România să îşi deschidă frontierele către ţările vecine şi astfel să dea posibilitatea celor care locuiesc în Republica Moldova, Ucraina şi Serbia să vină să lucreze pe salarii mult mai mari în ţara noastră.
În prezent, peste două milioane de români lucrează în stăinătate. Cei mai mulţi, adică 40 la sută au ales să muncească în Italia, 18 la sută în Spania, 6 la sută în Israel, şi 5 la sută în Germania. Dar, raportul atrage atenţia că România se va confrunta în viitor cu o altă situaţie de criză care poate genera pierderi în ceea ce priveşte dezvoltarea umană. Este de aşteptat ca în următorii ani mulţi elevi şi studenţi români să plece la studii în străinătate şi să nu se mai întoarcă în ţară.
Documentul mai arată că în ultimii ani, mai mult de un sfert dintre românii care au ales să se stabilească în altă ţară sunt persoane cu studii superioare, iar 58 la sută sunt absolvenţi de studii liceale şi postliceale.
15 comentarii
RO nu duce lipsa de forta de munca ,
Duce lipsa de forta de munca ."bruta" calificata mediu si necalificata.
E lipsa de "mesriasi" ptr ca meseriasii au plecat deoarece isi castiga painea fara probleme pe unde se duc din moment ce stiu "o meserie")
Acum se scolarizeaza numai specialistii ce ies ca pe banda rulanta din facultati si nu vor da cu sapa.
toata lumea se specializeaza pe .."altceva" decat o munca "productiva"(sa zicem)
De astia e plina RO si ei ingroasa randurile somerilor la greu, pe an ce trece tot mai multi.
Cineva totusi trebuie sa dea si cu .."sapa" :)
Cine va lucra nu va lucra pe alte tipuri de salarizari diferite de romani.
Se cauta din greu meseriasi in tamplarie ,constructii etc..si iau salar frumusel, minim undeva pe la 500 euro.
Daca sunt atisfacatoare ptr cei de aici cum sa nu fie satisfacatoare ptr cei de acolo ?
Depinde insa de zona, firma, valoarea "meseriasului" etc....
frontierele şi să dea posibilitatea celor care locuiesc în Republica Moldova, să poata pleca la lucru, studii in Romania chiar daca salariile vor fi mici, dar nu vor fi ca la noi e garantat. Si daca fortezi sa perfectionezi limba sa stii ca esti primit bine de Romani.
Poate va fi bine si la noi vre-o data, dar nu se vede inceputul, e tare departe. Pina atunci se vor naste nepotii nostri.
Acuma vorbind serios, Romania deja se confrunta cu lipsa de forte de munca. Sa stiti ca in judetul Bistrita lucreaza foarte multi moldoveni cu contracte cu tot, in constructii sau in alte domenii. Si lumea vine deoarece primesc un ban cat de cat si nu-s asa de departe fata de Moscova, Italia, etc. In plus, proprietarii sunt rusi si le e mai convenabil sa angajeze moldoveni ca se pot intelege mai usor. Si sunt foarte multe firma patronate de rusi prin Romania si acestia angajeaza moldoveni. Deci e posibil. Cat despre munca calificata, e posibil si in aceste sectoare. Deoarece potentialul din Romania pleaca peste hotare iar basarabenii suplinesc un mic procent din acesta. Deci e posibil. Mai greu e de reusit dar e posibil.
INVESTITORII CARE VOR SA ANGAJEZE FIRME DE CONSTRUCTII SAU MUNCITORI SA TRIMITA MAIL LA muncitoriromani@yahoo.com.