Ex-consilierul prezidențial Sergiu Mocanu lansează proiectul de „sârmă ghimpată” pe Nistru
25.09.2007
Această săptămână a debutat cu un alt afiș politic dezbătut la emisiunea „În profunzime” moderată de Lorena Bogza de la postul ProTV-Chișinău. Anunțați drept „capi de afiș” a emisiunii președintele Dumitru Diacov și „fugarul răsfățat” al PD-ului Vlad Filat, preocupat de un nou proiect politic, nu au fost vedetele serii.
Ambii au lipsit cu desăvârșire la emisiune, din cauza că lui Diacov nu-i priește prea multă publicitate. Pe de altă parte, emisiunea a avut un invitat special din politica basarabeană. Este vorba despre fostul consilier al președintelui Voronin, Sergiu Mocanu, care a descusut firele nevăzute ale unor evenimente cu impact în viața social-politică.
Invitatul special al emisiunii a atras atenție despre actorii politici din R. Moldova și apariția sa în vârfurile puterii de la Chișinău. Totodată, Mocanu a menționat că în societatea basarabeană există doi politicieni veritabili care au numele de Vladimir Voronin și Iurie Roșca. Despre actul din 4 aprilie 2005, contestat vehement de o parte din politicieni și cronicarii acestora, fostul consilier prezidențial avea să remarce următoarele: „trebuie de văzut contextul în care a avut loc și, totodată, să nu uităm de vizita lui Mihail Saakașvili și cea a lui Traian Băsescu”. Băsescu s-a plasat de partea lui Voronin fiind sfătuit de prietenii europeni. Votul din 4 aprilie 2005 a fost realizat și din exterior.
În context, Sergiu Mocanu a spus că în acea perioadă Rusia miza pe gruparea lui Urechean și din acest considerent Europa a mizat pe Voronin. Opțiunea lui Roșca era una normală, firească. Alta ar fi situația cu acel credit acordat de europeni lui Voronin, care au ratat o investiție în acesta. „Europenii nu au luat scadențele, ne mai vorbind de dobânzi de pe acel credit”. De asemenea, Mocanu a specificat că marea parte a opoziției nu își are o platformă politică proprie, acestea fiind inspirate din cele elaborate de Iurie Roșca. Iar cel mai bine organizat și cu idei concrete, bine puse la punct este Vladimir Voronin și Partidul Comuniștilor din R. Moldova. Referitor la politicianul Serafim Urechean, ex-consilierul prezidențial S. Mocanu a afirmat că politica îi este contraindicată ca formă de manifestare. De fapt, Sergiu Mocanu a spus că s-a cerut în 2004 să fie consilier prezidențial, aceasta în contextul în care R. Moldova era izolată și cu foarte proaste relații cu statele din jur.
Ex-consilierul Sergiu Mocanu susține că în momentul în care a ajuns la președenție existau teancuri de hârtie care incriminau România de varii subiecte. „Relația afișată dintre Președintele Voronin și președintele Băsescu nu a fost instituționalizată. Mai apoi au apărut suspiciuni, insinuări, care au dus la ceea ce avem. Voronin are ceva instintiv cu România, educația care la determinat să creadă că România a „anexat” teritoriul Basarabiei și încă mai vrea să-l ocupe, dar și anturajul politic are un cuvânt important de spus în exteriorizarea atitudinilor prezidențiale . Este destul de dificil să-l înțelegi pe Vladimir Voronin”, a afirmat Sergiu Mocanu, fostul consilier la palatul Președintelui. Mocanu a reușit să renască relațiile dintre București și Chișinău, să le dea o dimensiune ascendentă. Astfel, o parte a Prutului mai are o putere ”oranj” , pe când pe cealalt mal există o putere ”roșie”. (Astfel, a apărut coaliția roș-oranj, vorba „conspiratorilor noștri – n.a.)
Emisiunea avea să abordeze viziuni și opțiuni (geo)politice noi. Așa am aflat că Sergiu Mocanu își lansează un proiect politic propriu. Proiectul nu se referă la crearea unei formațiuni politice, ci este mai degrabă vorba despre propulsarea unui mesaj politic în spațiul public autohton. Mesajul revendică abandonarea regiunii de Est a R. Moldova, denumită Transnistria, și coordonarea tuturor eforturilor societății în promovarea ideii de Integrare Europeană. Acesta nu are nimic comun cu planul Belcovschi, Jackson sau Tănase. Este un model de reflexie pentru cetățeanul nostru. Întrucât, cortina de fier instalată pe Prut poate fi ridicată, doar prin instituirea uneia pe Nistru. Mesajul de „europenizare” a spațiului dintre Prut și Nistru, vine ca o reacție la unul de „transnistrizare”- federalizarea(de la Kozak la Zubakov)-promovat și prin culoarele președenției de la Chișinău. Curentul de opinie lansat de Sergiu Mocanu se încadrează în ultimul sondaj realizat de CBS AXA pentru Cercetare sociologică din Chişinău, unde 68 % din respondenţi consideră că Transnistria este o piedică în calea integrării europene a RM şi trebuie cedată. Sergiu Mocanu își motivează pașii pe o realitate care indică că basarabenii ar renunţa la regiunea transnistreană de dragul integrării europene. Conform acestuia, Veneția, Madrid sau alt oraș dintr-un stat european este mai apropiat de R. Moldova, decât relațiile cu cei din Transnistria. Mai pe larg, despre proiect omul politic Sergiu Mocanu va vorbi mercuri în cadrul unei conferințe de presă.