INTERPELARE Adresată: Domnului Ministru al Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Mihai ADOMNIŢEI
25.09.2007
INTERPELARE
Adresată: Domnului Ministru al Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Mihai ADOMNIŢEI,
De către: Deputat PD de Iaşi, Petru MOVILĂ
Subiectul: Indexarea burselor pentru elevii şi studenţii din Republica Moldova care studiază în instituţiile româneşti de învăţămînt.
Stimate Domnule Ministru,
Statul român a oferit posibilitatea studierii în România a unui număr de elevi şi studenţi din Republica Moldova. De asemenea, au fost alocate sume de la buget pentru burse de studiu acordate unora dintre aceştia. Surprinzător, cuantumul burselor a rămas neschimbat din momentul stabilirii, adică din 1997. Un elev basarabean primeşte 40,62 dolari, un student 50 de dolari, în timp ce un masterand are o bursă de 56,25 dolari.
Domnule ministru, cuantumul acestor burse mi se pare a fi o jignire adusă tinerilor din Republica Moldova care studiază în ţara noastră. Cu astfel de burse nimeni nu poate trăi o lună de zile, fără a mai pune problema rechizitelor sau a cărţilor atît de necesare procesului educaţional.
Avînd în vedere cele prezentate, vă rog să luaţi act de ele şi să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:
● A solicitat Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului în decursul acestor ani majorarea cuantumului burselor cel puţin cu rata inflaţiei prezentate de Institutul Naţional de Statistică?
● Care sunt motivele pentru care aceste burse nu au fost majorate?
● Aveţi în vedere majorarea burselor în acest an şi care este procentul de majorare.
Solicit răspuns scris.
Deputat PD de Iaşi,
Petru MOVILĂ
22 comentarii
Exista un proiect inca din 2006, insa nu s-a facut nimic pana acum. Noi nu venim dupa bani in Romania, da' sa avem shi noi macar o asigurare de 50 % din traiu' minim pentru o luna!
Dar se scumpeste berea dom'le :) (glumesc)
Toti am avut perioade cand a trebuit sa mai strangem cureaua, dar cat drac sa o mai strangi.
Bottom line - daca INCERCI sa traiesti o luna numai din bursa - MORI, ce sa mai zic daca traiesti doar din bursa toti 4 ani de liceu/faculta.
Noroc cu noile legi (care sper sa fie votate cat mai repede) cu care obtii mai usor permis de munca.
Pana una alta, un gust amar tot ramane.
Evident nu toti sefii de firme vor fi de acord sa te angajeze in aceste conditii
sa nu mai vorbim de despre faptul k in unele institutii la caqmine cazarile depasesc subventia sau conducerea nu acorda cazarea pe care este obligata sa o dea conform legii, lasand bursierii fara cazare si folosind fondurile in scopuri proprii.
pt cei acre detin permisul permanent de sedere eliberat pe o perioada de 5 ani (care te costa in jur de 500 euro pe 5 ani ) este mai usor dar aceleasi probleme cu marimea salariilor care nu se acorda conform studiilor ci asa pt a nu plati multe impozite.
deci nu putem sa speram k cineva va angaja in asa conditii moldoveni la 20 ore/ sapt la servici. sau se va plati putin si va trebui sa munceasca 8-9 ore si cateodata si sambata.
Nu difera absolut cu nimic impozitul fata de stat la un "strain" cu cel al unui roman.
e absolut identic.
Marirea salariilor se face exact (milimetric) in exact aceiasi situatie ca si la romani nu se face absolut nici o diferenta
E tot salariu net si brut si e tot minimul ala pe economie pe care angajatorul este OBLIGAT sa il asigure dupa aia mai sunt clauzele contractuale de negocieri salariale .etc..in functie de STUDII (care trebuie sa fie recunoscute, normal)
Orele efectuate în zilele de luni-vineri se platesc normal
Orele efectuate duminica se platesc dublu;
Orele efectuate sâmbata se platesc majorate cu 50%.
Adica trebuie sa fie foare ok si la zi cu absolut toate actele si datoriile catre stat asta echestia principala.
Mult succes
nu cred k avantajeaza pe cinava sa vina in Romania sa invete pt a pleca in strainatate prin programe studentesti sau sa se angajeze din primul an de facultate.
iar pentru obtinerea permisului de mulnca nu se oboseste nimeni din angajatori sa umble sa faca o saptamana acte si declaratii, sa cheltiue minim vreo 200 euro pt depunerea pt carte de munca + cheltuielile pe acte, si pe langa asta sa mai faca si un drum pana la Bucuresti in scopul depunerii.
in cazul cel mai fericit angajatorul poate sa scoata cheltuielile dc angajatul ramane la el cel putin vreo 6 luni dar dc nu e sigur in asta nici nu se complica.
asta este realitatea. nu ai cum sa o negi.
cel mai avnatajos e pt angajatorii din bucuresti.
Speram sa se dea un raspuns promt.