Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu face faţă problemelor legate de admiterea tinerilor basarabeni

25.09.2007

Acum 10 zile, OSB adresa o scrisoare ministrului Educaţiei şi Cercetării de la Bucureşti, Cristian Adomniţei prin care îşi exprimă îngrijorarea în legatură cu întârzierea publicării listei studenţilor basarabeni admişi la studii in România, solicitand emiterea în regim de urgenţă a ordinului de admitere a acestora. Au rămas doar 5 zile până la începerea noului an universitar, iar lista completă şi definitivă a studenţilor admişi nefiind încă transmisă Consulatului României de la Chişinău. Şi asta în condiţiile în care studenţii trebuiau să se prezinte ieri la ambasadă pentru depunerea actelor de perfectare a vizelor.

Deşi şansele ca studentii basarabeni să ajungă la timp la studii in România sunt nule, OSB ţine să îşi exprime indignarea în legătură cu lipsa de transparenţă şi neprofesionalism de care a dat dovadă Ministerul Educaţiei şi Cercetării de la Bucureşti.

Precizăm în cele ce urmează principalele probleme ale admiterii 2007

1.Rezultatele definitive ale admiterii atât pentru absolvenţii liceelor şi universităţilor din România cât şi pentru absolvenţii liceelor din Basarabia nu au fost publicate nici pâna la această oră.

2.Lista studenţilor admişi pentru facultăţile private lipsesc atât pe site-ul MEC-ului, cât şi la ambasada României de la Chişinău.

3.Foarte mulţi dintre cei care au depus actele pentru studii în România nu se regăsesc pe nici una dintre cele 4 liste existente (admişi-absolvenţi licee România; admişi - absolvenţi licee Moldova; respinşi; neeligibili). Şi asta în conditiile în care au depus personal dosarul la MEC şi au primit şi bonuleţ (numarul cazurilor de acest gen este de ordinul sutelor).

4.Pentru masteranzi şi doctoranzi, examenele au fost programate între 24 - 25 septembrie, aceştia, însă, nici măcar nu ştiau dacă sunt admişi sau nu.

5.Unii candidaţi au fost trecuţi atât la admişi cât şi la respinşi, altii sunt admişi atât la taxă, cât şi la buget. Unii au fost admişi la un profil pentru care nici măcar nu au optat.

Astfel, viitorii studenţi nu ştiu:

•Când trebuie să depună actele în original la universităţile la care au fost admişi
•Cum şi când aleg domeniu/sectiunea de studiu
•Când vor susţine examenele (acolo unde este cazul)

Lista poate continua, problemele menţionate mai sus fiind, însă, cele mai grave. OSB îşi exprimă în acest sens, speranţa unei soluţionări imediate a acestora.

Preşedinte OSB Bucureşti
Vladislav Durnea

Preşedinte OSB
Sergiu Bucşa


Autor: basarabeni.ro
Sursa: http://www.basarabeni.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

18 comentarii

Ar fi bine sa trimiteti vre-o scrisoare la Bucuresti ca si in cazul publicarii rezultatelor. Oricum, bravo baieti!
A comentat john doe pe 25.09.2007, ora 23:12
eu am fost luni, 24 sept, si am dat documentele pentru viza, si mi-o spus sa vin pe data de 5 oct. si ma ingrijoreaza inca un fapt, am sunat la universiatea unde sunt admis si acolo mi-au spus ca inca n-au primit nici o lista oficiala de la MEC cu studentii admisi...
A comentat sas pe 25.09.2007, ora 23:15
Va cam intindeti, baieti... Cred ca ar trebui sa denstrati un pic de diplomatie in afirmatii si reprosuri. De criticat toti sunt buni - mai propuneti si ceva constructiv.
A comentat 11 pe 25.09.2007, ora 23:27
Stimate 11,vezi scrisoarea adresata domnului ministru Adomnitei,dupa care mai putem vorbi de diplomatie si propuneri constructive.
A comentat Vlad Durnea pe 25.09.2007, ora 23:31
Dar ce ziceti de asta?Sa fii respins in conditiile in care sunt locuri neocupate in domeniul solicitat.
A comentat AndreiBuclis pe 26.09.2007, ora 07:34
Exista o piata mondiala a invatamantului, care aduce un profit anual de 50-60 miliarde de dolari, din care a treia parte ii revine SUA. In Rusia cota studentilor straini e de numai 1-1,8 %, pe cand in Germania e de 10%. Rusia, la fel ca unele tari principale din Uniunea Europeana considera ca exista posibilitati de crestere. Baza existenta a inavatamantului superior permite un spor de 200% a studentilor straini atrasi la studii. Obstacolul principal il constituie birocratia, sistemul vicios de acordare a vizelor, atitudinea neloiala sau chiar discriminatorie din partea corpului autohton de profesori si studenti. Acesta lucru se vede cu ochiul liber in cazul tinerilor din Basarabia, gata sa accepte in Romania si studii cu plata. Refuzul de a admite basarabeni la studii cu plata la facultatile de economie si drept in universitatile private e un caz simptomatic.
Tinerii din Basarabia poseda la fel de bine si rusa si nu e greu de prevazut ca vor gasi acceesi alternativa ca parintii lor lipsiti de posibilitate de a pleca la munca in vest. Gratie cortinei de fier dinspre Prut, actualmente, precum scriu sociologii rusi, a treia parte din numarul muncitorilor straini din Moscova o alcatuiesc moldovenii, fata de care moscovitii au o atitudine dintre cele mai binevoitoare (locul trei in calasament - dupa ucraineni si tatari).
In competitia regionala de pe piata munii si a studiilor, Romania si Uniunea Europeana in intregime n-au de castigat nimic ci numai de pierdut de pe urma obstacolelor artificiale tot mai mari puse la hotarul sau estic pe Prut.

A comentat pr. Ungheanu pe 26.09.2007, ora 08:22
Am sunat la MEC si mi-au zis ca dosarul meu va fi revazut dar au mai ramas cateva zile si incepe facultatea si eu totusi nu apar in nici intr-o lista.
A comentat Yo pe 26.09.2007, ora 09:42
As vrea sa ridic intrebarea legata de cei admisi din Ucraina. Listele au disparut imediat ce au fost publicate si nimeni nu a reusit macar sa-si vada numele daca au fost admisi sau nu, plus cei care nu au intrat nici nu pot sa incerce acuma sa intre pe locurile ramase libere. Rog OSB sa intervina si sa ceara de la MEC sa se pronunte in acest caz.
A comentat Dec pe 26.09.2007, ora 09:51
Ptr dl Ungheanu:
"In competitia regionala de pe piata munii si a studiilor, Romania si Uniunea Europeana in intregime n-au de castigat nimic ci numai de pierdut de pe urma obstacolelor artificiale tot mai mari puse la hotarul sau estic pe Prut."

Ca tari da, au de pierdut (sa spunem), populatia insa are de castigat din asta.
Ce preturi la produse si ce taxe avem noi la servicii in comparatie cu ce salarizari exista in UE ?
De mizere raportat la preturile lor (identice cu ale noastre).
Adica avem (chiar si depasim) la preturi unele servicii si produse in comparatie cu tarile UE dar salarizarile sunt la pamant tot in comparatie cu ei.
Nu prea este echitate.
Astel (cu lipsa de muncitori) apare o normalizare/crestere a salariilor pentru ca va fi "negociere" stransa cu patronii firmele etc...la salarii (fiind lipsa de muncitori), ptr ca inainte fiind prea multi someri lucrai (de nevoie) orice cu oricat ti se dadea, aproape pe nimic. De data asta (fiind putini) va fi negociere pe cinstite (salarii decente) si nu de nevoie
Exccesul de mana de lucru fara a avea si obiectul muncii nu duce la nimic bun.
Si daca observati lumea se cam satura de emigranti pun tot mai mult reguli stricte pentru ca raman ai lor someri si ce sa faca aia ? sa plece ?
Ce ar insemna sa plece toti in Italia (sa zicem) ?
Nu ar produce un dezechilibru pentru cei de acolo ?
Solutia e sa incerece fiecare stat sa-si creeze niste salarii atractive pentru un nivel de trai decent al sau propriu altfel lumea va pleca pe capete si nu e in beneficiul nimanui asta.
A comentat Viorel pe 26.09.2007, ora 10:46
Stie cineva daca vor fi publicate si liste pentru persoanele care au depus cereri pentru locurile neocupate? Daca da, care ar fi data aproximativa? Iar daca nu, cum ar trebui sa procedam ca sa aflam daca am reusit sau nu cel putin pe cont propriu? Ar trebui sa dam telefoane la Bucuresti sau la centrul universitar unde am dori sa ne continuam studiile? In ordinul MEC vor fi inclusi cei care reusesc pe cont propriu?
Multumesc anticipat
Numai bine
Multa rabdare...
A comentat none pe 26.09.2007, ora 13:27
S-a spus de atatea nenunarate ori>>> rezultatele pentru locurile neocupate vor fi afishate pana la 1 octombrie! In rest, kat priveshte cei kare vor pe kont propriu, pai koordoneaza singuri ku universitatea respectiva!
A comentat GreaterBoy pe 26.09.2007, ora 13:32
Bravo, Vlad Durnea, daca puteti trimiteti o scrisoare la Minister pentru a rezolva si problema cu adeverinta de confirmare, care face atata bataie de cap studentilor. In cazul, cand ei stiu bine ca MEC va fi data public lista doar dupa 25 octombrie de ce nu emite un Ord. prin care sa confrime acest fapt public si sa linisteasca cat de cat spiritele.Doar nu este vina studentului.
A comentat azil pe 26.09.2007, ora 14:53
25 octombrie?????????????????????
A comentat pe 26.09.2007, ora 15:27
Am si eu o intrebare...Eu, ca foarte multi dintre noi, de altfel, am depus actele pentru masterat si nu m-am regasit pe nici o lista...Si acuma as vrea sa intru macar la cu taxa...Dar astia de la secretariat imi zic ca nu am voie nici la cu taxa...cica asa scrie in metodologie...Nu inteleg care-i faza...Eu stiam ca pot sa depun la actele odata cu colegii mei romani la cu taxa, dar se pare ca nu mai pot...Imi explica cineva?Multumesc anticipat
A comentat Taniusha pe 26.09.2007, ora 22:21
Mai are cineva vre-o veste referitor la ce surprize ne mai asteapta in continuare.........cind oare vom merge si noi la studii normal si vom sti ca gata s-au terminat toate asteptarile.........cita rabdare trebuie sa avem inca??????Si inca cind are de gind MEC sa trimita dosarele noastre la facultati,mai sunt doar citeva zile si se incep orele,iar zilele astea chiar se dau caminele...........si cum ramine cu noi???
A comentat R pe 26.09.2007, ora 23:02
referitor la cei care au dat pentru master in romania si nu va regasiti in nici o lista nu va mai cauatti in liste daca ati terminat facultatea in Republica Moldova.

doar cei care au terminat facultati in ro au dreptul la master acolo. si mi se pare corect pt k pana acum 90% la master le ocupau cei care terminau in moldova iar unii aveau si diplome cu note cumparate in timp ce cei din ro invata si stau atatea nopti nedormite.

poate oricine care termina in ro sa intre la taxa dc intra in media intervalul mediilor conform carora sunt admisi masterantii. asa k TANIUSHA spor la certat cu cei de la secretariat.
A comentat Oleg pe 27.09.2007, ora 17:20
:))))))))) Mersi Oleg...Le-am bagat in nas metodologia in care scria ca avem voie...Am rezolvat intr-un final...Maine am interviul...Poate cu putin noroc reusesc aici la fara taxa daca astia de la MEC sunt asa de iresponsabili...:(
A comentat Taniusha pe 28.09.2007, ora 10:15
Stie cineva cand apar rezultatele pt cei care su depus cerere pt locurile neocupate la institutiile superioare de invatamant???
A comentat irina pe 28.09.2007, ora 16:44
 COMENTEAZA 


2