Procuratura, ca mijloc de presiune politică

02.10.2007

Dosarul penal deschis pe numele primarului liberal al Chişinăului aduce cu şantajul politic practicat în România de PSD asupra primarilor Opoziţiei din perioada 2000-2004. Atunci, citaţiile trimise pe numele primarilor, care se perindau prin birourile procurorilor reprezentau cea mai eficientă metodă de a-i determina pe primari să îşi schimbe partidul.

Unii dintre ei au cedat. Îmi aduc aminte, de pildă, de primarul unei comune din judeţul Cluj, Ioan Pop. Acesta a fost prins la braconat şi s-a ales cu un dosar penal. După ce a trecut de la PD la PSD, dosarul cu pricina a fost uitat în sertarele poliţiştilor care anchetau cazul.Alţi primari ai rezistat. Printre ei se numără actualul preşedinte al României, Traian Băsescu, şantajat cu dosarul Flota. Dacă ar fi intrat în PSD, dacă ar fi acceptat fuziunea PD cu PSD, Traian Băsescu ar fi fost scutit de plimbatul pe la anchetă. Pe undeva, modelul este repetat la o altă scară, în Republica Moldova. Primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, este ameninţat cu un dosar penal. Procurorii devin, din nou, instrumente de presiune politică. În general, acesta este un semn rău, semn că statul de drept este în stadiul de iluzie iar mecanismele democraţiei sunt fragile.

Pe de altă parte, e un semn bun. Puterea comunistă a început să se teamă. Dacă sovieticii care conduc azi Moldova s-ar simţi în siguranţă, Chirtoacă ar fi fost arestat de multă vreme. Ori nu ar fi fost băgat în seamă deloc. Am folosit cuvântul sovietici pentru că, în ciuda declaraţiilor, membrii organismelor care alcătuiesc structura de putere din Moldova nu sunt moldoveni, pentru că poporul moldovean este o ficţiune. Există doar poporul român. Prin comparaţie, nu a existat niciodată poporul redegist şi poporul refegist, ci doar cel german. Partea de Est a Germaniei a fost sub ocupaţie comunistă, aşa cum partea de Est a României a fost sub ocupaţie sovietică. Însă samavolnicia nu poate crea drept istoric.

Tocmai de aceea, Basarabia, organizată statal ca Republica Moldova de azi, continuă să fie partea de Est a României,Poate că generalul de Miliţie rus Vladimir Voronin, care cumulează funcţia de general sovietic cu cea de preşedinte „democrat” al Moldovei, vrea să ascundă această realitate după o perdea de fum. În acest scop, lansează fumigene precum scandalul vizelor. Perdeaua de fum a început să fie risipită, însă, de vântul schimbării, care adie dinspre Occident. Aşa cum pe câmpiile Transilvaniei, vântul călduţ numit austru topeşte zăpada adusă din câmpiile Siberiei, vântul schimbării este pe cale să topească rămăşiţele îngheţate ale întunecatei ere sovietice.


Autor: presa.MD
Sursa: http://www.presa.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2