Deputatul român Petru Movilă speră ca autorităţile moldovene vor judeca corect activitatea sa
06.10.2007
Deputatul român Petru Movilă a respins acuzaţiile deputatului comunist Victor Stepaniuc, potrivit cărora activitatea sa pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă un amestec în treburile statului, informează AP FLUX.
În cadrul unor discuţii cu presa, care au precedat orele de audienţe de la Bălţi, deputatul român Petru Movilă a precizat că el nu intervine în treburile statului moldovean şi că intenţia sa este să aibă relaţii bune cu cetăţenii României care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi cu cetăţenii moldoveni care vor să se adreseze autorităţilor române. „Sper că autorităţile de la Chişinău să judece corect activitatea pe care o desfăşor în Republica Moldova. Eu nu fac altceva decât să acord sprijin persoanelor care deţin cetăţenie dublă şi celor care au probleme, pe care le poate soluţiona statul român. Am elaborat demersuri pentru fiecare situaţie şi cerere înaintată, iar astăzi am şi oferit deja răspuns la câteva solicitări. Toate aceste ore de audienţă, organizate în Republica Moldova, nu se referă la atribuţiile pe care le au instituţiile de stat moldovene”, a declarat Petru Movilă.
În altă ordine de idei, deputatul român a subliniat că această iniţiativă pe care a avut-o împreună cu preşedintele PPCD, Iurie Roşca, reprezintă un succes. Referitor la audienţele pe care le-a acordat la Bălţi, deputatul român a afirmat că problemele principale abordate de cetăţeni au vizat, în special problemele privind redobândirea cetăţeniei române şi acordarea vizelor româneşti. În afară de aceasta, Petru Movilă a atras atenţia că, în urma audienţelor pe care le-a avut data trecută, parlamentarii români au oferit deja răspunsuri la mai multe solicitări ale cetăţenilor care locuiesc în Republica Moldova, afirmând că au donat un calculator liceului din oraşul Şoldăneşti.
În afară de problemele legate de cetăţenie şi vize, au fost discutate şi alte probleme care vizează inclusiv autorităţile de la Bucureşti. Una dintre acestea că mai multe persoane au solicitat statului român să intervină la asigurarea accesului pe podul de la vama Stânca-Costeşti, lucru care ar duce, în opinia lor, la dezvoltarea schimbului de mărfuri şi a relaţiilor economice dintre Moldova şi România în zona de nord.
Petru Movilă a mai reiterat necesitatea intensificării relaţiilor de colaborare între administraţia publică locală din România şi cea din Republica Moldova şi a precizat, în acest sens, că la începutul lunii noiembrie curent, va iniţia un program de informare a autorităţile publice locale moldovene, indiferent de culoarea politică, vizavi de oportunităţile care există. „Administraţia publică din România are deja o experienţă în acest sens, deoarece problemele cu care se confruntă astăzi primarii din Moldova, le-au avut nu demult primarii din România”, a mai spus deputatul PD de Iaşi, Petru Movilă, citat de AP FLUX.