„DESEORI, PUBLICUL ROMÂN PREZINTĂ ÎNTR-O MANIERĂ ERONATĂ SUBIECTUL BASARABENILOR DIN ROMÂNIA”

06.10.2007

Organizaţia Studenţilor Basarabeni (OSB) din Timişoara a lansat, săptămâna aceasta, primul număr al publicaţiei „Basarabeni.Ro”. Lansarea a fost organizată în două oraşe importante din România, respectiv Bucureşti şi Timişoara. Revista „Basarabeni.Ro”, este o publicaţie adresată, în special, studenţilor basarabeni care îşi fac studiile în România şi abordează subiecte ce ţin de problematica basarabeană, dar vizează implicit subiectul românilor de pretutindeni, în general.

Interviu cu Alexandru Râşneac, redactor-şef al revistei „Basarabeni.Ro”, expreşedinte al OSB din Timişoara

- Ce reprezintă revista „Basarabeni.Ro” şi care este scopul pe care vi l-aţi propus în acest sens?

- Scopul principal al acestei reviste este de a integra tinerii basarabeni în mediul academic românesc. Revista „Basarabeni.Ro” este adresată, în primul rând, tinerilor basarabeni care îşi fac studiile în România. Astfel, am dorit să creăm o punte de comunicare între tinerii din mai multe centre universitare din România şi tinerii care se află în Republica Moldova. Ne străduim să-i informăm pe tinerii din Basarabia despre specificul privind studiile în România, să abordăm problemele cu care se confruntă şi să propunem posibile soluţii.
Ideea editării acestei reviste a apărut pe fundalul deficienţei de comunicare dintre tinerii care-şi fac studiile în centrele universitare româneşti, precum şi lipsa de informaţie privind actualitatea din Republica Moldova.
Vreau să precizez că suntem deschişi spre colaborare şi vom fi bucuroşi dacă vom primi critici şi propuneri, astfel să putem spori calitatea acestei publicaţii.

- Ai fost aproape doi ani preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara. Care este specificul studenţilor basarabeni din România şi care sunt principalele probleme cu care se confruntă?

- Există multe probleme, majoritatea dintre ele fiind de ordin social. Cele mai multe dificultăţi apar la depunerea actelor pentru studii în România, iar această problemă îi include pe toţi, de la elevi, până la masteranzi. De asemenea, apar, deseori, şi probleme legate de cazare, burse etc. Cu toate acestea, prioritatea noastră ca organizaţie este problema identităţii cu care se confruntă tinerii noştri. De aceea, încercăm să realizăm anumite proiecte prin care să-i putem integra în societatea românească şi să-i apropiem de mediul cultural românesc.

- În acest an, OSB din Timişoara s-a remarcat printr-o atitudine tranşantă privind problema vizelor, a cetăţeniei române precum şi cea legată de admiterea din acest an, care a avut un specific aparte faţă de anii precedenţi…
- Cea mai mare problemă a tinerilor basarabeni este legată de procesul de învăţământ, implicit, admiterea la studii în România. Noi am făcut mai multe demersuri la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) de la Bucureşti şi am avut chiar şi câteva discuţii cu reprezentanţii acestuia, printre care şi întrevederea de la Mogoşoaia, unde ne-am întâlnit cu secretarul de stat pe problemele universitare, Dumitru Miron. În cadrul acestei întâlniri am discutat mai multe aspecte ce ţin de admiterea din acest an, deoarece este prima dată, când tinerii din Republica Moldova au fost nevoiţi să obţină vize pentru a ajunge în România. Deşi am primit asigurări că totul va fi în ordine, nu a fost chiar aşa. De aceea, am şi încercat, prin intermediul portalului nostru, www.basarabeni.ro să informăm tinerii despre procedura de admitere. De asemenea, am trimis mai multe scrisori deschise la adresa MEC, prin care am solicitat să fie urgentat procesul de admitere şi să publice mai repede rezultatele. Aici îmi permit să spun că unii reprezentanţi ai acestui minister au dat dovadă de iresponsabilitate, din care cauză au apărut foarte multe probleme care puteau fi evitate.
Problema cea mai mare, în acest sens, este că au rămas foarte multe locuri cu bursă neocupate, iar acest lucru s-a produs din cauză cu nu a fost asigurată o bună informare din partea MEC. Este păcat că s-au pierdut multe burse şi asta, în timp ce există foarte mulţi doritori de a studia în România. De exemplu, pentru studenţii din Cernăuţi, din 100 de locuri alocate, au fost ocupate doar 20. De asemenea, în Sudul Basarabiei din cele 20 de locuri oferite, nu a fost ocupat nici unul.

- Unii afirmă că problema studenţilor basarabeni din România constă în faptul că aceştia nu reuşesc să se integreze în mediul studenţesc din România. Ce crezi despre acest lucru?

- Indiferent unde mergi la studii, ai nevoie de o perioadă de adaptare. Este nevoie de timp pentru ca studentul basarabean să nu se deosebească de cel din România. În afară de aceasta, contează şi cât de mult îşi doreşte fiecare student basarabean să fie la fel ca şi colegii din România. Acesta este principalul obiectiv al organizaţiilor studenţeşti de genul OSB, să-i ajutăm să se integreze în mediul studenţesc din România. Aici însă, aş mai vrea să precizez că, de multe ori, publicul român prezintă într-o manieră eronată subiectul basarabenilor din România. De foarte multe ori se generalizează şi se încearcă impunerea unei imagini generale care nu ne prea avantajează. Personal, cunosc foarte multe cazuri când tinerii noştri s-au integrat perfect în mediul românesc şi au ajuns chiar să activeze în cadrul unor instituţii importante din România. Cred că principalul obstacol pentru tinerii noştri care studiază în România îl reprezintă informarea. De aceea, recomand tuturor organizaţiilor din domeniu şi autorităţilor române să acorde o mai mare importanţă soluţionarea acestui deficit.


Autor: Basarabeni.ro
Sursa: www.basarabeni.ro


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

18 comentarii

Sint la uvt.Nu ma pot adapta.Romanii nu ne vor pe noi.Sunt cazata cu doua romince,care nici nu ma saluta.Fratilor ajutati-ma.Unde ma pot adresa?E discriminare asta.Adresa mea sonycica@yahoo.com
A comentat sofia pe 06.10.2007, ora 22:13
pt. sofia

noi romani va vrem dar si voi trebe sa faceti unele lucruri.
uni dintre voi stau retrasi si discuta numai in limba rusa si cam de aia romani nu va baga in seama.eu am un coleg basarabean cu care sunt foarte bun prieten si care nu a avut probleme cu integrarea.
este adevarat ca mai sunt si uni romani care va discrimineaza dar sunt putini si acea o fac din cauza ca vorbiti in limba rusa,stati retrasi si nu incercati sa le atrageti prietenia si multe altele.
A comentat olteanu pe 07.10.2007, ora 16:29
pentru olteanu.
Oltene, hai, te rog, nu raspunde pentru toata lumea. Vreau sa-ti spun ca aici in Romania am intalnit niste cazuri de prejudecati aproape medievale fata de cei veniti din alte regiuni. Nu stiu daca ai fost in Banat sau daca esti aici, ai stat, ai vorbit cu oamenii de aici (am in vedere banateni)?. Nu vreau sa generalizez, dar atitudinea chiar si fata de olteni lasa mult de dorit. Pe langa faptul ca va au de prosti, tarani, manelisti si semitigani o doamna (stii cata incarcatura semantica se pune in Romania in "titlul" de "doamna"?) mi-a spus: ca numai prostii de olteni mananca felul intai cu paine.(ha-ha, ce nostim!) Nu mai spun ce si cat se vorbeste despre moldovenii din Romania (aia de prin Suceava, Iasi, Neamt, Vrancea, Vaslui). Iar noi, basarabenii mergem in "ierarhia regiunilor" undeva dupa Harghita si Covasna. Iar limba rusa, de foarte multe ori este raspunsul nostru la dispretul vostru. NU SUNTEM MAI PROSTI, NU SUNTEM MAI PUTIN ROMANI, NU SUNTEM FRATI MAI MICI, suntem egalii vostri veniti dintr-o tara care tot din cauza voastra este acolo unde este.
A comentat Gummy Bear pe 08.10.2007, ora 10:50
poi banateni sunt cei mai prosti dintre romani.in timisoara muklti directori de firme sunt olteni pt ca sunt mult mai destept si descurcareti decat banateni.lor le este ciuda ca olteni sunt sefi in banat iar banateni sunt slugi in banat.
eu nu am discriminat niciodata pe cineva din alta regiune dar stiu ca sunt multi care fac acest lucru.
dar prietenul ala al meu ii este rusine sa vorbeasca rusa,cel putin asa spune el si sincer nu lam auzit niciodata sa vb in rusa
A comentat olteanu pe 08.10.2007, ora 13:20
unchimiu a facut avere de pe urma prostiei banatenilor.iar la banateni in casa canta numai si numai gaina pt ca cocosul este asa prost incat nu este in stare sa treaca nici strada
A comentat olteanu pe 08.10.2007, ora 13:23
Eu zic sa vorbesti tu cu colegele romance si sa le spui ce simti,sa incerci sa te apropii tu prima de ele,ai sa vezi ca-ti faci probleme degeaba.
A comentat Plici pe 08.10.2007, ora 13:57
Pentru olteanu.
Imi pare rau, dar divizarea oamenilor in "sefi" si "slugi" nu te plaseaza mai presus de ceilalti si nu este mai putin medievala. Vreau sa-ti spun ca nici eu nu am vorbit rusa aici, niciodata, dar asta nu i-a impiedicat pe colegii mei sa ma considere din start rus, cu toate ca stiu mai multe poezii de Eminescu (atunci cand le recit, cu vreo ocazie, ei ma intreaba de unde le stiu si cine le-a scris), si cu toate ca stiu tot "Desteapta-te romane" (iar majoritatea covarsitoare nici nu stiu cate strofe are imnul national, banuiesc ca esti printre ei, de aceea iti spun, are 11 strofe, nu 12, cum mi-au spus toti cei "intervievati" de mine), toate acestea si multe alte chestii aici NU SE PUN. Din start suntem considerati rusi de majoritatea oamenilor.
Vreau sa-ti spun ca am avut la Chisinau la facultate colege din Romania. Pai, sa nu-ti spun ce speriate erau. Nici vorba sa "atraga prietenia" cuiva (cum ne cer tu noua). Stateau in camerele lor, nu comunicau aproape cu nimeni, iar cand erau intre noi, la facultate sa zicem, ca sa nu le intelegem vorbeau IN ENGLEZA! (Ha!) Ce cool! Ele sarmanele credeau ca prostii de basarabeni nu inteleg limba asta selecta. Apropo, una ditre ele era din Oltenia (fara suparare, te rog). Cu mare greu, dar cu foarte mare greu am reusit sa le devenim prieteni si sa le demonstram ca nu le suntem ostili. Sa nu-ti spun ca una dintre ele mergea la piata la o femeie care, numai pentru faptul ca este romanca, ii vindea conserve pe datorie. Nu stiu daca ma crezi. Vreau sa te intreb, ai vazut tu undeva, oriunde in lume sa ti se vanda la piata ceva pe datorie? Pai uite, naiva si proasta de basarabeanca ii vindea conserve pe datorie (erau conserve cu zacusca). Nu zic, olteanca pana la urma, inainte de a pleca de la Chisinau, a cautat-o si i-a intors banii. Iar cand isi faceau (ele, colegele alea din Romania) lucrarea de diploma un admin de la un i-cafe le lasa sa stea pe gratis noaptea. Asa, de fraier ce era.Toate astea sunt fapte reale. Si pana la urma, fatucile noastre, dupa ce au plecat in Romania, nu au mai scris nimanui nici un cuvant. Oare de ce? De ce la voi lumea se imparte in fraieri si smecheri, de ce nu tineti la oameni, la prieteni atunci cand nu va mai sunt de folos?
Iar aici, in complexul din Timisoara, prietenia cui vrei sa atraga basarabenii? Sa nu-mi spui ca romanii (din Romania) sunt deschis si prietenosi cu ei insisi. Fiecare sta in cusca lui si se uita chioras la vecini. Pe coridor stau numai baieti de baieti care beau bere si asculta manele. Intr-adevar, la aia poti sa mergi si sa le spui: Ciao, vreau sa fiu prieten cu voi. Asa crezi tu? Sa nu-ti spun cat am cautat eu o foarfeca in primele zile. Nu cred ca nimeni pe etaj nu avea, am intrebat in vreo 10 camere. Pana la urma mi-am cumparat. Ce sa mai zic... asa ceva la noi, in Basarabia nu s-ar fi intamplat, iti dadeau o pacatoasa de foarfeca in prima sau cel mult in a doua camera. Pacat ca sunteti asa cum sunteti si nu zic ca sunteti asa anume cu noi, sunteti asa pur si simplu si cu voi insiva si cu noi, cu oricine. In general, se pot scrie km despre tot felul de fapte diverse de acest gen, dar uneori e bine sa te opresti... de aceea, ma opresc si eu:-) (Mai gandeste-te asupra a ceea ce am scris)
A comentat Gummy Bear pe 08.10.2007, ora 14:06
Ce mare adevar a zis Gummy Bear...bravo sunt de acord cu tine in toate! Ce nu inteleg,de unde in romani atita invidie pt cel de linga el?????
A comentat igor pe 08.10.2007, ora 14:25
daca vii si stai in oltenia ceva timp o sa iti dai seama ca olteni sunt foarte deschisi si nu au invidie fata de alti.
dai banateni si chiar si uni ardeleni sunt asa invidiosi ca vin mulkti in centrele lor universitare din timisoara si cluj si dupa terminarea facultati raman acolo si ocupa niste functii importante in unele firme.
in legatura cu datul pe datorie iti spun ca unchimiu are cateva ferme si face afaceri cu porci si vite si a dat pe datorie si marfa de 2 miliarde lei vechi dar la oameni de incredere nu la oricine.
eu sunt student la teologie si am avut si in timpul seminarului si acum in facultate multi basarabeni colegi si nu cred ca vreunul sa simtit vreodata discriminat sau dat la o parte de noi olteni colegi lor.noi pe perioada vacantelor de vara facem practica la unele manastiri de prin ardeal si bucovina iar odata in ardeal ni sa intamplat sa ne ia un taran dintrun sat la goana pt ca oprisam cu autocarul ca sa bem apa dintr-o fantana.
de aia spun ca banateni si uni ardeleni se poarta cu romani din alte regiuni de parca ar fi e alta etnie.
am foist si in basarabia(la prietenul si colegul meu basarabean langa orasul balti) aproape 2 luni si niciodata nu mam simtit discriminat ci dimpotriva mam simtit uneori chiar mai bine decat acasa.
A comentat olteanu pe 08.10.2007, ora 14:55
pt. Gummy Bear

in legatura cu vina romaniei pt situatia in care se afla rm nu stiu care a fost aia.
daca te referi la 1944,spunemi ce putea romania sa faca atunci???
dar daca te referi la faptul ca nu sa produs unirea dupa 1990 aici este vina si a romaniei si a r.moldova.iliescu era si este omul moscovei(parerea mea) iar el niciodata nu ar fi vrut sa faca aceasta unire.
acum vat ca basescu ar vrea sa miste ceva dar este tapul asta de voronin care sare ca si ars cand romania incearca sa faca cfate ceva pt basarabeni.

sa stii ca eu nu am jignit niciodata basarabeni si sunt de acord ca sa ne unim dar cu acftualele clase politice si de la bucuresti si de la chisinau cine stie cand o sa fie unirea :(.
nu stiu prea multe despre chirtoaca primarul chisinaului dar cred ca este cel mai potrivit ca sa ajunga presedintele r.moldova pt ca sigur atunci sar discuta despre unirea r.moldova cu romania
A comentat olteanu pe 08.10.2007, ora 15:15
Pt. Olteanu
Draga Oltene, unirea nu va mai fi. Crede-ma.
A plecat tramvaiul.
Poate, in cel mai fericit caz va avea loc o intrare a RM in UE, dar asta nu mai devreme decat peste vreo 10 ani.
Pacat ca nu stii ce vina poarta Romania pentru destinul Basarabiei, de fapt, inca nu am vazut vreun om aici care sa recunoasca ca Romania are vreo vina pentru ce s-a intamplat cu Basarabia. Eu cand vorbesc despre aceasta ma refer si la perioada 1918-1940 si in special la anul 1940 si la anul 1944 si la anul 1989 si perioada care a urmat si, in sfarsit, la "tigania" cu vizele...
A comentat Gummy Bear pe 08.10.2007, ora 16:24
apropo, nu mai zic de "tigania" cu cetatenia care se putea rezolva simplu de tot, dar pentru care, ca la Shakespeare se face mult zgomot pentru nimic
A comentat Gummy Bear pe 08.10.2007, ora 16:37
auziti,ce tot atata galgara cu unirea????? credeti ca romanii nu mai pot de dorul nostru????? moldovenii sunt sub influenta rusilor asa ca alcoolistul sub influenta alcoolului.Oare ce o sa ne facem mai departe cu atata amar de rus in tara??????
A comentat elena pe 08.10.2007, ora 18:57
Gummy Bear unirea poate sa aiba loc daca sar rezolva treaba cu transnistria,pt ca atunci ue o sa fie de acord cu unirea cu a fost de acord si cu reintregirea germaniei.
dar pt asta trebuie si putina ambitie din partea basarabenilor,acum 15 ani in r.moldova nu cred ca era vreun sat care sa nu aiba curent electric pe cand in romania erau multe sate fara curent electric iar in cele care erau ,chiar si in orase noaptea se oprea.acum sunteti mult in urma noastra pt ca aproape tot timpu ati asteptat sa va mai dea rusia cate ceva.
trebui8e sa va schimbati putin mentalitatea si sa puneti osul la bataie ca atunci multi investitori si-ar indrepta fata spre r.moldova iar atunci cred ca decat rusia o sa fie impotriva uniri r.moldova cu romania


elena sa stii ca uni romani va doresc,alti nu iar alti nu stiu nici ei ce vor si cred ca acelasi lucru se intampla si in moldova vizavi de romania
A comentat olteanu pe 08.10.2007, ora 19:51
pizzdet
A comentat x pe 09.10.2007, ora 00:29
pt. Elena.
Draga Elena, nu fac nici un fel de gargara in jurul Unirii. Imi dau foarte bine seama cine sunt moldovenii si cine sunt romanii. De aceea i-am raspuns olteanului ca unirea nu va mai avea loc.
Pt. Olteanu
Oltene, in primul rand aderarea Romaniei la UE nu depinde de visurile sau dorintele Romaniei, crede-ma. Aderarea RM la UE va fi legata doar de aderarea Ucrainei la aceasta uniune. Iar Ucraina nu va adera mai devreme de 2017 pentru ca are baze militare rusesti in Crimeea care stau in gazda cu contractul valabil anume pana la acel an. As vrea sa cred ca Romania doreste si poate sa faca ceva pentru a apropia RM macar de UE daca nu de ea insasi. Dar ceea ce visam eu si cu tine si realitatea de dupa geam sunt lucruri absolut diferite. Are dreptate si Elena, dar mai vreau sa adaug ca nici Romania nu este in situatia RFG fata de RDG. Nici pe departe. Iar timpul lucreaza in defavoarea unirii. Tramvaiul a plecat
P.S. cu investitorii sa nu-ti faci iluzii, te rog. Nu va veni nimeni serios si cu multi bani intr-o tara de la marginea Europei, fara piata de desfacere interna, preponderent agrara si cu populatia deja imbatranita.
A comentat Gummy Bear pe 09.10.2007, ora 11:28
BAAAAAAAAAAAAAAA ati cam fugit de la probl Sofiei si ati ajuns la cea a moldovenilor.
Pentru Sofia:Fato tu nu ceda impuneti parerea si daca nu le place e preobl lor.Zile:o sa traim intro cam min un an asa ca e spre binele tuturor sa facem ca acest an sa fie mai scurt ca eu nu am de gind sa cedez.
A comentat alex_said pe 09.10.2007, ora 16:12
Sifico, da tu trimite-le in fiecare dimineata in p. masii. Tampitii nostri de frati nu inteleg ca scaparea lor genetica sunt basarabenii. Altfel se transforma in tigani borati. Unicul om normal in Tara este Basescu. Restul sunt boraturi. To, Sofica, invata-le a face bors, galuste, ca ele stiu doar s-o tina in gura...ma refer la tigara.
A comentat Maramures pe 13.10.2007, ora 20:58
 COMENTEAZA 


2