Experţii consideră imposibilă implementarea Planului de Acţiuni UE – RM în termenii stabiliţi de Guvern
09.10.2007
Experţii consideră că este imposibil ca, până la 17 noiembrie curent, să fie implementat Planul de Acţiuni Uniunea Europeană – Republica Moldova, informează AP FLUX.
Analistul economic de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Margareta Mămăligă, este de părere că restanţele principale în realizarea Planului de Acţiuni UE – RM constau în neaplicarea legilor adoptate. „În două luni este posibil să fie adoptate o serie de legi, pot fi aplicate nişte restructurări instituţionale, semnate şi ratificate nişte convenţii internaţionale, însă, pentru realizarea prevederilor acestui plan este nevoie de timp. Astfel, termenul stabilit de Guvern pentru implementarea Planului de Acţiuni UE – RM, până la 17 noiembrie, este puţin probabil să fie realizabil”, a opinat expertul.
Totodată, Margareta Mămăligă, a subliniat că, în lipsa unei monitorizări clare şi riguroase pe plan intern, se explică discrepanţele de percepţie dintre autorităţile Republicii Moldova şi oficialii de la Bruxelles. „Dacă la Chişinău aprecierile sunt în general optimiste, Bruxelles-ul şi-a exprimat, nu o dată, rezervele faţă de modul în care sunt realizate o serie de priorităţi ale acestui document. Nu trebuie decât să comparăm, de exemplu, comunicatele de presă emise de serviciile de presă al preşedintelui Republicii Moldova şi al Consiliului Europei cu privire la şedinţa Consiliului de Cooperare din 19 iunie şi să vedem această discrepanţă importantă de ton şi percepţie”, a precizat Margareta Mămăligă.
AP FLUX menţionează că premierul Vasile Tarlev a stabilit, în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană (CNIE), că data limită pentru implementarea Planului de Acţiuni UE – RM, este 17 noiembrie 2007. Potrivit lui Tarlev, termenul este unul definitiv, iar reprezentanţii autorităţilor publice, care nu vor respecta acest termen, „vor fi traşi la răspundere personală”. La şedinţa CNIE din 28 septembrie curent, Vasile Tarlev a mai declarat că majoritatea prevederilor Planului de Acţiuni UE – RM au fost realizate, rămâne doar ca şi calitatea rapoartelor şi conlucrarea cu UE să fie îmbunătăţite.
Oficial, termenul de implementare a prevederilor Planului de Acţiuni UE – RM expiră la sfârşitul lunii februarie a anului viitor, mai informează AP FLUX.