UNICEF CERE AUTORITĂŢILOR MOLDOVENE SĂ INTENSIFICE REFORMELE ÎN DOMENIUL PROTECŢIEI COPILULUI
09.10.2007
Experţi europeni din cadrul UNICEF recomandă Parlamentului Republicii Moldova să modifice şi să extindă prevederile legislaţiei referitoare la protecţia copilului, precum şi să monitorizeze procesul de implementare a acesteia, informează AP FLUX.
Adjunctul directorului executiv al UNICEF, Hilde Frafjord Johnson, aflată într-o vizită de lucru la Chişinău, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile de la Chişinău ar trebui să urgenteze reformele în domeniul protecţiei copilului. În opinia ei, acest proces va fi foarte dificil, necesitând o implementare şi din perspectiva instituţiilor de îngrijire a copiilor. „Toate ţările dezvoltate din Europa au trecut prin acest proces reformator. Foarte mulţi copii educaţi în internate au părinţi şi pot fi educaţi în familiile din care provin. Aceste familii trebuie să beneficieze de ajutoare sociale din partea societăţii civile sau a statului. Pentru asta este nevoie de un personal calificat în domeniul protecţiei copilului şi mă bucur foarte mult că am convenit cu Guvernul Republicii Moldova să asigure prima tranşă de personal calificat şi bine plătit, pentru a implementa acest program. Suntem încă în căutare pentru a doua parte a personalului, deoarece intenţionăm să lărgim programul”, a mai spus Hilde Frafjord Johnson.
Ea a specificat că Legislativul trebuie să se axeze mai mult pe experienţa statelor care au implementat deja o serie de reforme în domeniul protecţiei copiilor. „În statele europene există aşa-numiţii avocaţi ai copiilor, care sunt mereu aproape de neajunsurile copiilor care provin din familii nevoiaşe. Acest gen de ajutorare a copiilor însă, este mai greu de implementat în Moldova”, a concluzionat Hilde Frafjord Johnson.
La rândul său, reprezentantul UNICEF în Moldova, Ray V. Torres, a afirmat că reformele în domeniul protecţiei drepturilor copiilor trebuie implementate cu multă atenţie, şi nu doar prin adoptarea legilor, ci şi prin formarea unor grupuri speciale de educatori, care să informeze atât copiii, cât şi părinţii lor despre riscurile la care se expun în fiecare zi. „Este vorba despre virusul HIV, Republica Moldova aflându-se pe locul trei printre statele CSI la capitolul răspândiri acestui virus. De aceea, trebuie să analizăm fiecare angajat în parte, să-l putem plăti cât mai bine pentru ca acesta să fie stimulat şi cât mai interesat să dea randament maxim în activitatea sa”, a mai spus Ray V. Torres.
Potrivit specialiştilor, în perioada 2002-2006, numărul tinerilor din Republica Moldova, cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani, purtători ai virusului HIV, a crescut de cinci ori faţă de cel înregistrat în anii ’90, mai informează AP FLUX.