DRRP afara din MAE, iar denumirile de aromani, vlahi, moldoveni introduse in Legea Romanilor de Pretutindeni
10.10.2007
Ca urmare a hotararii luate in Plenul Camerei Deputatilor de retrimitere la Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si problemele minoritatilor nationale a Legii privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, astazi 10 octombrie au fost luate in dezbatere doua chestiuni extrem de importante pentru romanii din afara frontierelor.
Prima dintre ele a fost trecerea Departamentului pentru relatia cu Romanii de Pretutindeni din subordinea MAE in subordinea Cancelariei Primului Ministru. Cu cinci voturi pentru (un independent, deputatii PSD si deputatul PRM), unul impotriva (PD) si doua abtineri(minoritati nationale), s-a hotarat trecerea DRRP la Cancelaria Primului Ministru, decizie ce vine in intampinarea numeroaselor cereri ale asociatiilor romanesti care se plang de birocratia MAE si de suspiciunile cu care sunt priviti in tara de rezidenta atunci cand oficiali MAE ii viziteaza. Alte numeroase asociatii deplangand ineficienta DRRP in ultimii doi ani de zile de cand functioneaza in cadrul MAE.
O alta chestiune extrem de importanta a fost nominalizarea tuturor endonimelor, exonimelor sau infranimelor ale etnonimului « roman ». Astfel s-a adoptat amendamentul propus de catre reprezentantii comunitatilor romanesti din afara frontierelor, la Universitatea de Vara de la Izvorul Muresului si preluat de catre Administratia Prezidentiala si propus Parlamentului, ca denumirile explicite de ruman, vlah, valah, macedo-roman, aroman, meglenoroman, istroroman,moldovean, etc, sa fie trecute ca si categorii care se includ in sintagma « roman de pretutindeni ». Si acest amendament a trecut cu cinci voturi (trei PSD, unul PRM si unul PD) fiind adoptat de catre Comisie.
A fost prezent la dezbateri scretarul de stat Mihai Gheorghiu care l-a inlocuit pe Adrian Cioroianu, lipsa acestuia generand o intreaga polemica si a avand ca urmare votul deputatilor din comisie care s-au pronuntat impotriva luarii de cuvant a reprezentantului MAE. Astfel ca Gheorghiu a stat si a ascultat fara a avea dreptul la punct de vedere.
A fost deasemenea prezent deputatul PSD Titus Corlatean initiatorul legii, care printr-o prestatie foarte buna a sustinut trecerea DRRP la Cancelaria Primului Ministru, iar la cel de-al doilea amendament cu toate ca pozitia sa a fost mai nuantata, nu a fost impotriva.
Din partea societatii civile a participat Eugen Popescu, Presedinte executiv al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, organizatie care a sustinut in numeroase luari de pozitie anterioare, continutul celor doua amendamente adoptate.
S-a remarcat printr-o prestatie foarte buna si o implicare totala in sustinerea romanilor de pretutindeni ca si in adoptarea celor doua amendamente, deputatul PRM, Ioan Aurel Rus.
Urmeaza ca Legea sa fie retrimisa pentru votul in plen cu amendamentele propuse de catre Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si problemele minoritatilor nationale.
2 comentarii
cum poate un exonim, acela de aroman sau macerdoroman, sa ma identifice pe mine, un arman get beget cu un roman. Identitatea se simte de fiecare in parte. nu este nevoie de denumire.
Cel care se simte roman o va spune chiar daca i se spune kinez. Cand o va spune din inima sigur va fi crezut.
Va rog sa ma credeti ca stiu mai bine decat voi ce sunt asa cum si tu stii mai bine daca esti sau nu roman, oricat tsi-as spune eu ce cred ca esti.