LA TIMIŞOARA, A DEBUTAT CONGRESUL „IDENTITATEA CULTURALĂ A TUTUROR ROMÂNILOR”
15.10.2007
Oraşul Timişoara a găzduit, în aceste zile, cea de a XVI-a ediţie a Congresului internaţional „Identitatea culturală a tuturor românilor”. Evenimentul este organizat de Asociaţia „Astra Română pentru Banat, Porţile de Fier şi românii de pretutindeni”, în colaborare cu Organizaţia Studenţilor Basarabeni (OSB) din Timişoara si alte ONG-uri din Timişoara şi are ca temă „Ctitoriile domnitorilor români din Dacia Aureliană (Timoc, Serbia şi Bulgaria) şi Macedonia”, informează AP FLUX.
Manifestările au început pe 13 octombrie cu o expoziţie de pictură realizată de un grup de artişti din localitatea Uzdin (Serbia), având ca temă portul popular românesc.
Expoziţia a fost urmată de lansarea mai multor cărţi şi reviste printre care „Basarabeni.ro”, editată de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara, „Râul Zero şi plopul fără soţ”, de scriitorul basarabean Iurie Bojoncă, „Între timp şi nemoarte”, de Vlad Zbârciog şi „Fragil şi înaripat”, de Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naţionale din Moldova.
Deschiderea oficială a congresului a avut loc la Universitatea de Vest din Timişoara şi a fost prezidată de ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolit al Banatului, care deţine şi funcţia de preşedinte al Comitetului de organizare. „Deşi tema congresului este istorică, prioritar fiind abordate teme ale confraţilor din sudul Dunării, totuşi sunt abordate şi probleme care se referă la identitatea românilor. Acest congres ne oferă bucuria de a ne întâlni, conversa, schimba idei, manifesta idealuri de identitate naţională, ideal scump pentru noi cât şi pentru românii din afara ţării”, a spus ÎPS Nicolae Corneanu.
Printre invitaţii de peste hotarele României se numără: Pedrag Belaşevici, Duşan Pârvulovici, Boian Alexandrovici – din partea românilor din Serbia, Ivan Alexandrov, Plamca Nekitov, Ivo Gheorghiev – din partea românilor din Bulgaria, Sergiu Bucşa preşedintele OSB Timişoara – din partea românilor basarabeni, mai informează AP FLUX.