"Copilul meu e singur acasă" - o carte eveniment
02.11.2007
Atunci când se vorbeşte despre plecarea cetăţenilor moldoveni la muncă peste hotare, se amintesc, de obicei, doar aspectele economice ale fenomenului.
Se vorbeşte însă prea puţin despre drama prin care trec copiii ai căror părinţi sunt plecaţi.
O carte apărută recent la Chişinău încearcă să fie un îndrumar pentru familiile despărţite de plecarea la muncă în străinătate.
Cartea se numeşte "Copilul meu este singur acasă" şi este editată de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului cu sprijinul unor organizaţii internaţionale.
"Această carte este construită împreună cu colegii noştri pe experienţa adevărată a unor oameni care au copiii lăsaţi acasă," spune Igor Guzun, editorul cărţii.
În Republica Moldova fenomenul plecării la muncă peste hotare a luat o amploare uriaşă.
Cifra celor plecaţi variind, în dependenţă de sursă, de la 300.000 la aproape un milion de cetăţeni.
Aceasta la o populaţie de mai puţin de patru milioane.
Despărţiri dureroase
Efectele acestei situaţii nu întârzie să fie resimţite de către copiii rămaşi acasă.
Un recent studiu arată că migraţia părinţilor, chiar şi temporară poate echivala pentru copil cu pierderea acestora prin divorţ sau chiar deces.
Ce le sugerează cartea părinţilor care s-au decis totuşi să plece şi să-şi lase copiii acasă.
"Sunt câteva repere sau sugestii pentru părinţi în primul rând. Ei trebuie să înţeleagă că la fel de importante precum cadourile, coletele sau banii pe care îi trimit acasă, pentru copii, sunt şi cuvintele, comunicarea sau mesajele vorbite pe care le transmit ei acasă copiilor," spune Igor Guzun.
"O altă idee este ca atunci când părinţii iau decizia să plece la muncă, ar trebui să implice în discuţiile acestea la o etapă cât mai devreme şi copiii. Ca să nu se întâmple asta peste noapte sau cu minciuni. Şi atunci, despărţirea asta este şi mai grea, iar perioada în care sunt despărţiţi, prea complicată."
Tânguire
Designul cărţii a fost făcut de Lică Sainciuc, probabil cel mai bun pictor al cărţilor pentru copii din Republica Moldova.
De data aceasta, însă, nu Lică Sainciuc a făcut desenele din carte.
Acestea aparţin unor copii ai căror părinţi sunt plecaţi. Lică Sainciuc explică ce impresie i-au creat desenele copiilor:
"O impresie destul de tristă. Prin toate desenele acelea străbate un vis de a se reuni. E o tânguire în toate desenele acelea," explică Lică Sainciuc.
"Poate că în unele desene există o realitate pe care ei şi-ar dori-o, dar nu o au la moment. Aceasta înseamnă reîntregirea familiei sau prezenţa tuturor părinţilor într-un desen. Pe când în viaţă nu se întâmplă aşa," explică Igor Guzun.
Aproape fiecare cetăţean din Republica Moldova are o rudă sau cel puţin câteva cunoştinţe plecate peste hotare în căutarea unui loc de muncă.
În acest context ar putea fi amintit cazul uneia dintre cele cinci victime ale exploziei unei case de la Soroca, probabil datorată unei scurgeri de gaz.
Este vorba despre o fetiţă de 11 ani, ai cărei părinţi erau plecaţi la muncă peste hotare de mai bine de şase luni.
Aceştia sau întors în Republica Moldova pentru a-şi înmormânta copilul.
Distribuire gratuită
Cartea "Copilul meu este singur acasă" a fost scoasă într-un tiraj de 15.000 de exemplare şi va fi distribuită gratis.
Deşi raportat la proporţiile fenomenului este puţin, cartea totuşi reprezintă o încercare de a contribui la înţelegerea şi la uşurarea soartei familiilor despărţite.
"Prima idee care îmi vine în minte este un film de un minut, creat de o adolescentă din Moldova. În care în prim-plan este un copil care primeşte cadouri de la părinţii lui din străinătate. Nişte pantofi." spune Igor Guzun.
"Şi pantofii aceştia se dovedesc a fi prea mici pentru vârsta ei pentru că părinţii ei au plecat de câţiva ani, au în memorie statura şi vârsta copilului de atunci când au plecat. Între timp el a crescut, dar în imaginea lor el este la fel de mic."