Un europarlamentar roman recomanda excluderea sintagmei "limba moldoveneasca" din acordurile semnate recent intre Comunitatea Europeana si Republica Moldova

05.11.2007

Marian-Jean Marinescu, raportorul Comisiei pentru Libertati, Justitie si Afaceri Interne din cadrul Parlamentului European (PE) a facut public textul preliminar al avizului PE cu privire la incheierea Acordului de Facilitare a Regimului de Vize si a Acordului privind Readmisia intre Moldova si Comunitatea Europeana. La 12 noiembrie, Parlamentul European va discuta si va aproba avizul catre Consiliul de Ministri al UE privind cele doua acorduri.

Raportul intocmit de Marian-Jean Marinescu, membru al fractiunii Partidului Popular European si Democratilor Europeni, contine trei recomandari pentru Consiliul de Ministri al UE.

Europarlamentarul roman recomanda excluderea din textele acordurilor a sintagmei “limba moldoveneasca”.

“Romania subliniaza ca participarea la aceste acorduri nu implica in niciun caz recunoasterea sub vreo forma a denumirii limbii ca “limba moldoveneasca. Romania reitereaza faptul ca potrivit dovezilor si constatatrilor stiintifice, inclusiv interpretarea Academiei de Stiinte a Republicii Moldova (aparuta in septembrie 1994), numele corect al limbii este “limba romana”, se mentioneaza in report. Marinescu mai specifica faptul ca in cazul celor 9 acorduri similare semnate cu statele Balcanilor de Vest s-a utilizat formula neutra de “limba oficiala” a partilor semnatare si recomanda si in cazul acordurilor cu RM utilizarea sintagmei de “limba oficiala” in loc de sintagma “limba moldoveneasca”.

A doua recomandare a europarlamentarului tine de implementarea corecta a acestor acorduri. El solicita comitetului de monitorizare a implemenatrii acordurilor sa semnaleze orice bariere care vor impiedica aplicarea corecta a celor doua documente.

Recomandarea finala tine de implicarea insuficienta a Parlamentului European in negocierile acestor acorduri. Marian-Jean Marinescu solicita Comisiei Europene sa ofere mai multe informatii privitor la aceste procese si astfel sa ofere un rol mai mare pentru PE in formularea politicii externe a UE.

De asemenea, Marinescu isi exprima regretul in raportul sau vizavi de atitudinea autoritatilor moldovene in privinta deschiderii celor doua consulate romanesti.

Europa.md mentioneaza ca in cazul in care recomandarile europarlamentarului roman sunt aprobat acestea vor constitui recomandarile Parlamentului European catre Consiliul de Ministri al UE. Numai Consiliul de Ministri al UE poate decide inlocuirea sintagmei de “limba moldoveneasca” cu sintagma “limba oficiala” in textele celor doua acorduri.


Autor: europa.md
Sursa: http://www.europa.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2