Voronin se crede urmasul lui Stefan
08.11.2007
In timp ce Iuscenko intreprinde vizite de lucru la "obiectivele strategice ucrainene" Insula Serpilor si canalul Bastroe, Voronin emite, zilnic, cate o "bula" anti-Romania
De unde la finalul lunii trecute evoca "Moldova lui Stefan cel Mare", afirmand ca nu isi propune neaparat o revenire la aceasta, desi "ar fi un act istoric foarte just", si consolandu-se cu perspectiva unei eventuale reintregiri a ei, in "Europa mare, unita", liderul comunist de la Chisinau, Vladimir Voronin, a revenit, saptamana aceasta, asupra ideii. Printr-un decret ce declara anul 2009 drept "An al sarbatoririi a 650 de ani de la intemeierea Statului Moldovenesc", se erijeaza in urmasul domnitorului amintit. Anterior, presedintele Voronin a mai aruncat o sageata otravita in directia Bucurestilor, acuzand Romania ca pune in pericol statalitatea si identitatea nationala a tarii sale, prin simplificarea legii de acordare a cetateniei romane conationalilor sai. In pofida faptului ca sarbatorirea Revolutiei din octombrie 1917 a fost anulata de autoritatile ruse dupa caderea URSS, la Chisinau, puterea comunista a tinut sa marcheze, ieri, printr-o serie de actiuni festive, 90 de ani de la revolutia bolsevicilor lui Lenin, care a adus schimbari dramatice in lume.
"650 de ani de la intemeierea Statului Moldovenesc"
"In legatura cu implinirea, in anul 2009, a 650 de ani de la intemeierea statului moldovenesc independent si reiesind din necesitatea cultivarii spiritului patriotic si intaririi statalitatii Republicii Moldova, in temeiul art. 94 alin.(1) din Constitutia Republicii Moldova, Presedintele Republicii Moldova a semnat un decret, prin care anul 2009 se declara drept An al sarbatoririi a 650 de ani de la intemeierea Statului Moldovenesc", precizeaza un comunicat emis de Presedintia de la Chisinau. Textul prevede crearea unei Comisii de Stat pentru organizarea ceremoniilor dedicate aniversarii celor sase centenare si mai bine ale Republicii, condusa de Voronin insusi, secondat de premierul Vasile Tarlev si de presedintele Academiei moldovene, Gheorghe Duca. In spiritul apararii "moldovenismului", Guvernul de la Chisinau a anuntat, totodata, ca va infiinta in perioada imediat urmatoare o structura specializata pentru efectuarea de traduceri oficiale ale documentelor internationale din alte limbi in limba moldoveneasca si viceversa. Initiativele au fost precedata de noi acuze la adresa Bucurestilor, liderul de la Chisinau declarand, marti, in exclusivitate pentru postul de radio Europa Libera, ca Romania pericliteaza statalitatea si identitatea nationala a tarii sale, prin simplificarea legii de acordare a cetateniei romane moldovenilor. Presedintele moldovean a amenintat, totodata, ca se va adresa "tuturor forurilor europene si internationale pentru a apara integritatea statala a Republicii".
Zubakov din nou la Chisinau pentru Tiraspol
Secretarul Consiliului Suprem de Securitate al Rusiei, Iuri Zubakov, cunoscut deja ca emisar al Kremlinului in problema transnistreana, se afla de ieri intr-o noua vizita la Chisinau, pe agenda careia figureaza si o intrevedere cu presedintele Vladimir Voronin. Vizita lui Zubakov, fost ambasador al Rusiei in Republica Moldova si amiral in serviciile secrete rusesti, pare a fi si de data aceasta una secreta, intrucat Ambasada Federatiei Ruse la Chisinau, Ministerul moldovean de Externe si Presedintia nu au oferit informatii cu privire la sosirea la Chisinau a oficialului rus, relateaza presa locala. Speculatiile nu au intarziat sa apara nici de aceasta data, fostul consilier prezidential Sergiu Mocanu declarand pentru ziarul Flux, ca venirea lui Zubakov are legatura cu planul secret dintre Moscova si Chisinau privind solutionarea conflictului transnistrean. Presupusa initiativa a Moscovei cu privire la reglementarea situatiei din stanga Nistrului, al carei autor ar fi Zubakov, ar prevede, intre altele, dizolvarea legislativului de la Chisinau si convocarea de alegeri parlamentare anticipate la care sa participe si Transnistria, scrie Rompres. Referitor la solutionarea conflictului transnistrean, presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a respins categoric modelul Kosovo pentru regiunea separatista din stanga Nistrului, pledand pentru o abordare diferentiata a fiecarui diferend in parte.
7 comentarii
ideea cu buletinul bunicilor e buna si in cazul nostru
la fel ca in Polonia
si la ideea cu buletinul am sa ma gandesc .