La Sofia se citeşte în grafie chirilică

Din totalul fondului de carte al bibliotecii din satul Sofia, 70 la sută îl constituie cărţile scrise cu grafie chirilică. Mai mult, în anul 2006, pentru bibliotecă, din bugetul primăriei, au fost alocaţi doar 1700 de lei care au ajuns în contul acesteia abia la finele anului – 30 decembrie.


Astfel, bibliotecara din satul Sofia, Domnica Chimingir, care activează aici din 1968, ne-a declarat că, până în anul 2004, de vreo zece ani, fondul de carte al bibliotecii nu a fost completat cu nici o carte.


„La moment, avem 5.800 de cărţi, dar 70 la sută sunt în grafie chirilică. Ne străduim, dar foarte mult timp suntem purtaţi pe drumuri. De fiecare dată când mergeam la primărie, ni se spunea că nu sunt bani. De zece ani, fondul de carte al bibliotecii nu a fost completat. Nu dispunem nici măcar de dicţionare şi enciclopedii. În 2004, în urma vizitei unor responsabili de la centrul raional, ne-au fost repartizate 4000 de cărţi. Avem circa 300 de cititori. Deoarece cei mai activi sunt copiii şcolii primare, am achiziţionat cărţi şi materiale anume pentru această vârstă. Am mai primit cărţi din donaţii de carte românească, dar este una când bibliotecarul, ţinând cont de preferinţele cititorilor, alege cărţile care sunt întrebate şi este altceva când vin fel de fel de cărţi pe care nimeni nu le citeşte. Cel mai mult frecventează biblioteca elevii, generaţia în creştere, cererea lor fiind legată, în special, de materiile de studiu de la şcoală”, ne-a relatat bibliotecara.


În ceea ce priveşte spaţiul şi condiţiile de lucru ale bibliotecii, Chimingir ne-a mărturisit că, până anul trecut, situaţia era mai mult decât complicată. „Geamurile erau sparte, podelele putrezite, iar 8 ani nu am avut lumină. Mergeam la primărie, unde erau toate condiţiile şi aici, când veneam, era foarte frig şi nu ştiam ce să fac pentru a trece mai repede timpul. Am apelat chiar şi la premierul Vasile Tarlev pentru a ne ajuta. Acum, cu foarte multe sacrificii şi cu ajutorul primăriei, situaţia s-a îmbunătăţit. Sperăm că, după alegerile locale, să fie ales în fruntea satului un om cult. Vom insista ca în bugetul primăriei să fie prevăzuţi mai mulţi bani pentru bibliotecă în vederea îmbunătăţirii condiţiilor şi a completării fondului de carte. Anul acesta, din buget ne-au fost alocaţi doar 1700 lei. Este o sumă mult prea mică, dar care a fost obţinută foarte greu. Am umblat şi am tot rugat foarte mult timp până când aceşti bani au ajuns la noi. S-a întâmplat tocmai la sfârşitul anului, pe 30 decembrie 2006”, ne-a mai spus Domnica Chimingir.


Autor: Liliana ISTRATE
Sursa: http://www.flux.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2