POLITOLOG RUS: CONFLICTUL TRANSNISTREAN POATE FI SOLUŢIONAT PRIN FEDERALIZAREA REPUBLICII MOLDOVA
17.01.2008
Un analist politic de la Tiraspol afirmă că, în prezent, este momentul cel mai favorabil pentru soluţionarea diferendului transnistrean şi că această şansă este determinată de succesele înregistrate de Federaţia Rusă pe plan internaţional, informează AP FLUX.
Într-un comentariu publicat de agenţia de presă Regnum, politologul rus Alexei Martânov afirmă că, în prezent, Rusia se remarcă pe plan internaţional în termeni mult mai pozitivi faţă de anul 2003, când preşedintele moldovean Vladimir Voronin nu şi-a permis să meargă împotriva poziţiei Occidentului, refuzând să semneze aşa-zisul "Memorandum Kozak". "Şansa istorică de a soluţiona conflictul transnistrean este mai reală ca niciodată, iar liderii regionali au posibilitatea de a încheia acest "război civil rece", care împiedică dezvoltarea în regiune", a afirmat Martânov.
El a mai spus că, excluzând precedentul Kosovo, elitele politice de la Chişinău şi Tiraspol nu sunt împotriva soluţionării actualelor contradicţii care există între cele două maluri în favoarea constituirii a două state moldoveneşti, în cadrul unei confederaţii, cu păstrarea unei autonomii maxime atât pentru Transnistria, cât şi pentru Moldova. "Acest lucru poate fi realizat doar în cazul în care Federaţia Rusă va oferi garanţii economice şi militare. Asta dacă nu se va lua în considerare anumite dezechilibrări ale sistemului, legate de atenţia exagerată a preşedintelui Voronin acordată Alianţei Nord-Atlantice", a afirmat politologul. El a mai menţionat că o soluţionare definitivă a problemei transnistrene va intra în istoria conflictelor politice dificile. "Problema, mai ales în contextul disputelor pe marginea subiectului kosovar, când se prăbuşesc principiile dreptului internaţional, este extrem de importantă pentru întreaga lume", a mai afirmat Martânov.
Menţionăm că, în cadrul ultimei sale vizite la Bruxelles, Vladimir Voronin a atenţionat Uniunea Europeană de riscul apariţiei unui potenţial Kosovo în Republica Moldova. Şeful statului moldovean a declarat, citat de ziarul bucureştean România Liberă, că în cazul în care curtea Europeană a Drepturilor Omului validează înregistrarea Mitropoliei Basarabiei, atunci există riscul ca Moldova să devină un nou Kosovo.
Amintim, de asemenea, că ambasadorul Republicii Moldova la Washington, Nicolae Chirtoacă, declara recent, în cadrul unui interviu, că Federaţia Rusă încearcă să observe în ce măsură Chişinăul este susceptibil şi vulnerabil în faţa presiunilor, şi urmăreşte anumite cedări din partea autorităţilor constituţionale în problema statutului special al raioanelor din stânga Nistrului, care ar asigura prezenţa militară a ruşilor în estul partea de est a Moldovei. "Aşa-numitul memorandum Kozak, de fapt, este expresia cea mai directă şi cinică a intereselor neo-imperiale ale ruşilor în această zonă, pe care aceştia încearcă, cu tot dinadinsul, să le legifereze şi în noua rundă de negocieri. De data aceasta, în cadrul unui format internaţional mai larg şi în contextul unui joc geopolitic mai riscant", a afirmat diplomatul, citat de AP FLUX.