Chisinau - Un "NU" hotarat ofertei Romaniei
Vor ajutor, dar de la unguri
Republica Moldova refuza ajutorul propus de Romania, care s-a oferit sa coordoneze centrul comun european de acordare a vizelor ce ar urma sa functioneze la Chisinau. Guvernul de peste Prut sustine ca ar coopera mult mai bine cu autoritatile ungare si spune ca Executivul Uniunii Europene a ignorat acest lucru.
Statele membre ale Uniunii Europene, impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene, vor incepe saptamana aceasta discutiile cu privire la modalitatile de infiintare a unui centru comun european de acordare a vizelor la Chisinau. Intentia Romaniei de a coordona activitatea acestei institutii europene, exprimata la sfarsitul saptamanii trecute de ministrul roman de Interne, Vasile Blaga, a determinat o reactie bolnavicioasa din partea diplomatiei moldovene. Guvernul de la Chisinau sustine ca a conlucrat eficient cu autoritatile de la Budapesta in vederea deschiderii Centrului, si nu cu cele romane – fapt ignorat, in opinia diplomatiei moldovene, de Comisia Europeana.
ARTAGOSI
"Pe cat de cuminte si atent pare Chisinaul oficial in relatiile cu Rusia, pe atat de artagos si agresiv se comporta in ultima vreme fata de Romania", sustin unii publicisti din Republica Moldova. Ministerul de Externe de la Chisinau precizeaza intr-un comunicat oficial ca i se pare straniu ca "autoritatile romane nu au binevoit sa consulte opinia autoritatilor Republicii Moldova, cu atat mai mult ca raspunsul ar fi fost negativ", avand in vedere ca din august 2006 Guvernul de la Chisinau conlucreaza eficient cu autoritatile maghiare in vederea deschiderii Centrului de eliberare a vizelor. In opinia ministrului moldovean de Externe, Andrei Stratan, acest centru trebuie amplasat in incinta Ambasa-dei Ungariei din Chisinau.
UNDA VERDE DE LA UE
Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a salutat insa dorinta Romaniei de a se implica in infiintarea unui centru comun de acordare a vizelor, apreciind ca aceasta masura ar fi binevenita. Potrivit lui Frattini, punerea in practica a unor masuri de accelerare a procedurilor de acordare a vizelor pentru Moldova ar contribui la reducerea presiunilor asupra autoritatilor romane din partea cetatenilor moldoveni care doresc sa obtina cetatenia romana.
ANALISTII
Rugat sa comenteze reactia Ministerului de Externe al Republicii Moldova, analistul politic de la Chisinau Dorin Chirtoaca a mentionat ca aceasta tradeaza falsitatea mesajului proeuropean al puterii comuniste: "Initiativa Romaniei este absolut fireasca in contextul integrarii europene atat a Romaniei, cat si a Republicii Moldova. Faptul ca si UE a dat unda verde acestei initiative a Romaniei arata inca odata ca la nivelul Europei exista un consens in ceea ce priveste calea pe care Republica Moldova se va integra in UE. Reactia autoritatilor de la Chisinau insa se inscrie in sirul ostilitatilor provocate de regimul comunist impotriva Romaniei. Printr-o asemenea reactie, guvernul de la Chisinau se autodemasca in ceea ce priveste lipsa intentiei sincere de a duce Republica Moldova in UE".
Potrivit publicistului Nicolae Negru de la Jurnal de Chisinau, "comportamentul autoritatilor moldovene se aseamana cu cel al unui tip care isi ignora si apoi isi injura vecinul prin a carui curte trebuie sa treaca cu toata familia in fiecare zi. Chisinaul face o declaratie in care se arata surprins ca acest «vecin» doreste el insusi sa deschida si sa inchida propria poarta". Acelasi publicist incearca sa descifreze afirmatia din comunicatul Ministerului de Externe de la Chisinau, potrivit careia autoritatile romane ar fi trebuit sa se consulte cu cele ale Republicii Moldova pentru a primi un raspuns negativ. "Este, de fapt, o injuratura de tipul «duceti-va naibii», expusa in termeni diplomatici", sustine Nicolae Negru.