Contraatac al Moscovei la extinderea NATO: Planul RUSIN musca din Romania

Teoria etniei moldovenilor tinteste in integritatea teritoriala a Romaniei, Infiintarea Comunitatii Moldovenilor (CMR) si referirile lui Vladimir Voronin la oprimarea acestei „etnii“ de catre Bucuresti sunt parte a unui plan secret al Rusiei mult mai amplu. Moscova vrea sa creeze un cordon identitar artificial - rusinii, la granita NATO.


Potrivit publicatiei de limba rusa „Rusin“, rusinii ar fi urmasi ai vechilor rusi din Rusia Kieveana, care au fost supusi romanizarii si ucrainizarii. Spatiul vizat cuprinde Ucraina apuseana, Transcarpatia, Nordul Bucovinei, Basarabia si Crimeea. Prin CMR, se urmareste infiintarea unui stat care sa incorporeze Republica Moldova si estul Romaniei.
Comunitatea Moldovenilor din Romania (CMR) face parte dintr-un proiect secret al Rusiei mult mai amplu. Planul orchestrat de Moscova, vizeaza crearea unui cordon identitar artificial - rosinii, la granita NATO. Sprijinul acordat de presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin, CMR-ului va avea un efect de bumerang. Mitropolia Basarabiei este o importanta piedica in calea proiectului orchestrat de Moscova. Discursul agresiv antiromanesc al „tatucului Voronin“ are substrat electoral. Relatia dintre Bucuresti si Chisinau se poate ameliora prin colaborarea la nivel economic.


Potrivit publicatiei de limba rusa „Rosin“, care apare la Chisinau si in Ucraina, se incearca crearea artificiala a unui grup etnic al „rosinilor“. Conform aceleiasi surse, rosinii ar fi urmasi ai vechilor rusi din Rusia kieveana, care au fost supusi romanizarii si ucrainizarii. Spatiul geografic vizat de proiectul „Rosin“ cuprinde: Ucraina apuseana (Galitia), regiunea Transcarpatia, Nordul Bucovinei, Basarabia si Crimeea. Crearea CMR, care este doar o piesa din „Rosin“, are o bataie mai lunga, urmarind infiintarea unei formatiuni statale care sa incorporeze Republica Moldova si estul Romaniei.


Moldovenismul ca instrument

Un palier important al acestui plan secret il reprezinta ideea moldovenismului, care creaza o falsa dihotomie roman-moldovean. Aceasta idee este implementata prin Centrul pentru unitatea popoarelor ortodoxe, condus de Vasile Stati. Stati este autorul asa-zisului „Dictionar moldo-roman“, aparut in 2003. Centrul respectiv promoveaza panortodoxismul ca surogat pentru panslavism. Un alt reprezentant al acestui curent este Victor Stepaniuc, secretarul general al Partidului Comunist din Republica Moldova. Stepaniuc este cel care, contrar uzantelor protocolare, a inlesnit accesul delegatiei CMR in Parlamentul de la Chisinau. Gestul a starnit protestele crestin-democratilor. Stepaniuc i-a asigurat pe fondatorii CMR ca vor primi sprijin financiar si logistic de la Chisinau. „Legislatia noastra interna permite si toate tarile gasesc posibilitati, finante, ca sa sprijine diaspora. Aceasta comunitate este a 39-a diaspora moldoveneasca de peste hotare“, a afirmat el. Fondatorii CMR sunt Claudiu Alexa, consilier al PNL de Husi, jurnalistul Lucian Timofticiuc si fostul sef al tineretului comunist de la Iasi, Marian Russo. Ei sustin ca asociatia pe care intentioneaza sa o infiinteze CMR isi propune sa „promoveze si sa apere identitatea moldoveneasca, sa promoveze toate elementele culturale moldovenesti din Romania si sa creeze o unitate intre moldovenii din dreapta si din stanga Prutului“.


La ultimul termen, judecat marti la Tribunalul Iasi, CMR a anuntat o modificare a statutului. Potrivit noului statut, asociatia se declara aparator al „cetatenilor romani care provin din Republica Moldova“.


Atac la integritate

Delegatia CMR la Chisinau a fost primita chiar de presedintele Vladimir Voronin, care s-a aratat entuziasmat. El a acuzat Bucurestiul de intoleranta fata de „minoritatea etnica a moldovenilor“ din Romania. Atitudinea lui Voronin s-ar putea insa intoarce ca un bumerang asupra lui. Crearea CMR este un pas profund antimoldovenesc, care ar putea arunca Republica Moldova intr-un razboi civil. Planul secret al Moscovei a fost creat ca o reactie la extinderea NATO si a Uniunii Europene in spatiul fostelor tari comuniste. Viorel Cibotaru, director al Institutului European pentru Studii Politice din Moldova (IESP), ne-a declarat ca modelul propus de CMR nu se poate extinde in Romania, unde etnia moldoveana este inexistenta.


La randul sau, deputatul crestin-democrat Vlad Cubreacov spune ca initiativa CMR este un reflex sovietic care recidiveaza. „Crearea CMR poate fi rezumata ca o incercare de tribalizare a corpului etnic romanesc. In consecinta, este vorba de atentare la integritatea Romaniei“, a subliniat Cubreacov. Acesta este vicepresedinte al Comisiei pentru politica externa din legislativul de la Chisinau. Initiativa CMR a fost demarata in contextul chestiunii autonomiei Tinutului Secuiesc. Vitalie Pavlicenco, deputat din partea Partidului National Liberal, a afirmat ca teoria moldovenismului este falsa. „Eu cred ca fondatorii CMR sunt controlati de serviciile secrete ale Rusiei“, a declarat Pavlicenco.


Optiunile Bucurestiului

Deputatul Vlad Cubreacov atrage atentia ca, pentru o ameliorare a relatiei Chisinau-Bucuresti, este nevoie ca subiectele de pe agenda bilaterala sa fie de-etnicizare si de-politizate pentru a elimina riscurile caderii intr-o polemica sterila. „Se impune evitarea discursului provocator. Este nevoie de o concentrare pe latura economica. Economicul determina politicul“, a precizat deputatul PPCD.


La randul sau, Viorel Cibotaru a apreciat ca Bucurestiul nu a fost suficient de darnic cu Republica Moldova. „Bucurestiul este extrem de arogant in a intelege ca nu poti extinde asupra Republicii Moldova modelul pe care il are Romania, in plan etnic, civilizational, administrativ“, spune Cibotaru. In ciuda conflictelor diplomatice, Romania a devenit al doilea partener de schimb al Republicii Moldova.


Roman sau moldovean

Vlad Cubreacov spune ca notiunile de roman si moldovean nu sunt opozabile si sunt superpozabile. Rezolvarea chestiunii identitare ar putea fi solutionata prin crearea unui cadru legislativ adecvat pentru romanii din afara granitelor, a mai spus el. „Este nevoie de crearea unui organ distinct, cu personalitate juridica, si de o institutie ca subdiviziune“, a declarat Cubreacov pentru „Gardianul“.


Argumentele lui Cubreacov, care reprezinta Republica Moldova in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, se bazeaza pe experienta tarilor europene. El i-a transmis ministrului de externe Razvan Ungureanu un set de propuneri pe marginea proiectului de lege privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni. In prezent, rolul esential in gestionarea relatiei cu romanii din afara granitelor il are Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni (DRRP), din cadrul MAE.Argumentele lui Cubreacov, care reprezinta Republica Moldova in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, se bazeaza pe experienta tarilor europene. El i-a transmis ministrului de externe Razvan Ungureanu un set de propuneri pe marginea proiectului de lege privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni. In prezent, rolul esential in gestionarea relatiei cu romanii din afara granitelor il are Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni (DRRP), din cadrul MAE.


Presiuni asupra Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei (MB) este o importanta piedica in calea proiectului rus al panortodoxismului. Deputatul Cubreacov considera ca MB este cel mai pretios agent integrator al romanilor de la rasarit de Prut. „Este o expresie institutionalizata a romanismului si transcede politicul“, a adaugat el. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat in 2002 castig de cauza Mitropoliei Basarabiei in procesul intentat Guvernului de la Chisinau privind refuzul autoritatilor de a recunoaste si a inregistra oficial aceasta institutie. In contextul lipsei de bunavointa a autoritatilor, cazul MB se afla in prezent, pentru a doua oara, sub monitorizarea Consiliului Europei. Comitetul de Ministri al CE urmeaza sa prezinte in luna aprilie o rezolutie interimara.
MB a fost admisa in legalitate pe 20 iulie 2002. Patriarhul Rusiei Alexei al II-lea a reactionat dur la reactivarea MB, in 1992, cand a avut loc trecerea sub jurisdictia canonica a Bisericii Ortodoxe Romane. Presa de la Chisinau a prezentat mai multe cazuri de agresiune fizica asupra preotilor din cadrul Mitropoliei Basarabiei.


Alegerile din 2009 vor limpezi apele

Discursul agresiv al presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, la adresa Bucurestiului si a omologului sau roman are un substrat electoral. In plus, Voronin este supus presiunii din interiorul Partidului Comunist (PCRM), unde exista mai multe factiuni.


Analistul Viorel Cibotaru afirma ca PCRM este divizat intre tineret si vechea garda. Tineretul a fost promovat in guvernare, in timp ce vechea garda, constituita din creatorii partidului si ai structurilor ei teritoriale, detine resursele materiale. „Problema alegerilor din 2009 consta in vechea garda a PCRM, care a creat structuri oligarhice. Garda veche nu poate fi inlaturata, ci nimicita. Tineretul este promovat ca exponentul potrivit fata de Europa si fata de intelectualitate“, a apreciat Cibotaru.


Mai multe voci de la Chisinau sustin ca Voronin se pregateste sa preia, din 2009, presedintia Parlamentului Republicii Moldova. Potrivit Constitutiei, liderul comunist de la Chisinau nu mai poate fi ales in functia de presedinte, aflandu-se la al doilea mandat. „Voronin o sa dirijeze lucrurile si dupa 2009. Este posibil sa fie mai putin omniprezent, adoptand o formula noua“, a precizat Cibotaru


Republica Moldova este o republica parlamentara, in care presedintele este ales de Parlament. „Voronin nu este mai atractiv pentru rusi decat Iurie Rosca, Serafim Urecheanu sau Oleg Serebrian. Putin nu face diferenta intre Voronin si presedintele belarus Alexander Lukasenko“, a adaugat el. Totusi, mai multe surse de la Chisinau au apreciat ca starea de sanatate a lui Voronin este precara.


Punctul de ruptura pe axa Chisinau-Moscova

Relatiile lui Vladimir Voronin cu presedintele rus Vladimir Putin s-au deteriorat in 2003, cand a refuzat, in ultimul moment, semnarea memorandumului Kozak. Acest memorandum, propus de Rusia, era menit sa solutionze problema transnistreana prin federalizarea Republicii Moldova. Refuzul lui Voronin a condus la anularea vizitei lui Putin la Chisinau. Moscova nu are in prezent un control asupra lui Voronin si actioneaza prin elementele din jurul lui, ne-a declarat o sursa de la Chisinau. Dintre acestea fac parte secretarul general al PCRM Victor Stepaniuc, consilierul prezidential pe politica interna Marc Tkaciuk si consilierul pe politica externa Oleg Reidman.


Autor: Cornelia Rosoga
Sursa: http://www.rgnpress.ro/ dupa Gardianul


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

3 comentarii

Infiintarea acelui grup etnic artificial al rusinilor este inca o practica de gen stalinist si care nu poate aduce nimic bun nimanui!Tactica seamana cu aceea promovata de "tatuca" Stalin in perioada intrebelica, cand a infiintat in stanga Nistrului R.S.Moldoveneasca(actuala Trannsnistrie)!Rusii sa ne mai lase odata in pace, sa ne slabeasca cu trasul de sfori si jocurile de culise!
A comentat Alec-BM pe 11.03.2007, ora 12:06
Daca am avea si noi pretentii teritoriale pana la bug,oare cum ar reactiona moscova si kievul..dar noi nu prea ne permitem sa folosim un limbaj agresiv ca doar suntem in NATO,numai pentru a trimite unitati in irak si afganistan
A comentat cluj-napoca student pe 12.03.2007, ora 00:59
bah mai terminati q toate porcariile astea,planurile despre care vorbiti aici is niste abertii "aberante", nu stiu d unde aveti asemenea informatii, da cred ca ar fi mai bine sa le verificati autenticitatea temeinic inainte sa le postati, nu faceti decat sa manipultati populatia pt a dezvolta un spirit anti kremlin, administratorul acestui site ar trebui sa nu permita postarea acestor idei.
A comentat dud pe 07.06.2009, ora 10:38
 COMENTEAZA 


2