România nu a cerut deschiderea de secţii de vot suplimentare

România nu a solicitat deschiderea de secţii suplimentare de vot în Republica Moldova pentru referendumul din 19 mai privind demiterea preşedintelui Băsescu, a declarat ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău, la solicitarea BBC.


Au fost deschise doar două secţii de votare, la ambasada şi consulatul României unde au putut votat aproape 5000 de cetăţeni ai României din Republica.


Numeroşi alţii, de ordinul miilor, nu au putut vota din cauza cozilor foarte mari.


Mulţi dintre aceştia, dar şi dintre cei care au reuşit să voteze au exprimat critici dure atât faţă de modul în care au fost asigurate condiţiile de exercitare a votului la cele doar două secţii de votare exclusiv în Chişinău, cât şi faţă de autorităţile moldovene care refuză deschiderea unor consulate româneşti în alte regiuni ale Republicii Moldova.


La începutul acestei săptămâni, Preşedintele Vladimir Voronin a apreciat într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA Novosti votul celor aproape cinci mii de cetăţeni români drept "eşec propagandistic" al "Bucureştiului oficial" care s-ar deda "dezinformării" despre amploarea aspiranţilor la cetăţenia română.


"Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, - se arată într-un răspuns oficial remis BBC, - a fost notificat de către Ambasada României la Chişinău la 25 aprilie 2007 privind deschiderea a două secţii de votare în cadrul Ambasadei şi Secţiei consulare a misiunii, pentru desfăşurarea referendumului din 19 mai 2007 cu privire la demiterea Preşedintelui României Traian Băsescu".


"Concomitent, Ambasada s-a adresat cu rugămintea de a asigura unele măsuri suplimentare de pază pentru cele două sedii pe durata desfăşurării referendumului. Astfel - se precizează în răspunsul oficial al Ministerului de Externe de la Chişinău - partea română a primit aprobările şi suportul necesar din partea MAEIE pentru organizarea procedurii de votare în conformitate cu solicitările înaintate. Alte solicitări decât cele enunţate nu au parvenit în adresa MAEIE", se mai spune în comunicatul remis BBC.


România respinge criticile


Ministrul Afacerilor Externe al României, Adrian Cioroianu, a respins orice critici cu privire la organizarea votării.


"Ar fi fost destul de delicat să încercăm deschiderea unor secţii de votare acolo unde ni s-au refuzat consulate", a declarat la BBC Adrian Cioroianu.


"Indiferent de voinţa noastră de a asigura condiţii de vot pentru cât mai mulţi cetăţeni, din păcate prezenţa la vot a fost relativ redusă şi a fost mai ales în a doua parte a zilei", a adăugat Ministrul Afacerilor Externe al României.


Comentatorul politic Arcadie Gherasim, de la cotidianul Timpul, de la Chişinău, consideră că MAE, sub conducerea lui Adrian Cioroianu, a comis o gafă.


La cele două secţii de la Ambasadă şi Consulat au votat 4998 de persoane, dintre care peste 97% au votat împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu.


Alte mii de persoane nu au putut vota, în timp ce unii cetăţeni ai Republicii Moldova cu cetăţenie română au trecut Prutul şi au votat în România.


Pentru comparaţie, România a solicitat deschiderea de secţii suplimentare în alte state: la Salt Lake City în Statele Unite, unde au votat 58 de persoane, la Rostov pe Don în Rusia, unde au votat 10 persoane sau la Bari în Italia unde au votat 76 de persoane.


Dat fiind că un maximum de 100000 de persoane din Republica Moldova au obţinut cetăţenia română şi că un număr destul de important nu se mai află în această ţară, se poate estima că la Chişinău au votat minimum 5% din cetăţenii români ai Republicii Molova, procent care depăşeşte cu mult pe cel din alte ţări.


De pildă, în Spania au votat circa 13000 de persoane dintr-un total estimat de circa 800000, deci sub 2%.


Autor: Alexandru Canţîr
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2