Cazul Transnistria - Implicaţiile tratatului
01.06.2007
Ce se întâmplă dacă Rusia şi Moldova se înţeleg
Agenţia de analiză Stratfor investighează implicaţiile pe care le-ar avea un posibil tratat ruso-moldovean privind reintegrarea Transnistriei în teritoriul Republicii de peste Prut.
Cine ar avea cel mai mult de câştigat de pe urma unui tratat care să readucă autoproclamata Republică Transnistreană în graniţele Republicii Moldova, se întreabă analiştii de la agenţia Stratfor, într-un comentariu preluat de Mediafax.
Potrivit sursei citate, Rusia ar avea parte de avantaje imediate de pe urma unei astfel de înţelegeri, în vreme ce pentru Chişinău plusurile vor deveni vizibile pe termen lung.
CINE ŞI CE CÂŞTIGĂ. În baza tratatului, Rusia ar obţine aprobarea oficială a Republicii Moldova pentru prezenţa ei militară în Transnistria, ceea ce o va ajuta să evite complicaţiile legate de respectarea Tratatului armelor convenţionale din Europa (CFE), pe care Moscova îl încalcă la ora actuală, întrucât trupele sale “de menţinere a păcii” din republica separatistă nu au, de fapt, un mandat de menţinere a păcii.
În plus, Moscova este interesată de menţinerea Transnistriei în sfera ei de influenţă din cauza poziţiei geografice strategice a republicii separatiste, la graniţele Europei şi ale Ucrainei. Moscova va putea monitoriza îndeaproape mişcările NATO şi ale Statelor Unite, care se apropie tot mai mult, pătrund tot mai adânc în Europa de Est, o dată cu găzduirea bazelor militare americane în România şi posibila amplasare a elementelor unui sistem defensiv antirachetă în Polonia şi în Cehia.
Republica Moldova va avea de câştigat de pe urma tratatului, deoarece acesta prevede şi ridicarea embargoului impus anul trecut produselor moldoveneşti – şi în special vinurilor – pe piaţa rusească. În plus, Chişinăul priveşte tabloul în ansamblu şi mizează pe faptul că, după ce va fi obţinut reintegrarea teritorială prin reanexarea părţii transnistrene, peste zece ani va asista şi la retragerea trupelor ruseşti din această regiune.