Ce va discuta Voronin cu Putin la Rostov-pe-Don?

27.06.2007

Intrevederea de vinerea trecuta, la Moscova, a presedintelui Basarabiei, Vladimir Voronin, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu a facut lumina in privinta unor probleme nevralgice existente in zona rasaritului romanesc.

Cu toate acestea, la finele saptamanii este programata o noua intalnire Putin - Voronin, in localitatea Rostov-pe-Don. A treia de luna aceasta. Subiectul principal al discutiilor: statutul Transnistriei.
Potrivit observatorilor de la Chisinau, Rusia a facut doar un prim pas anuntand formal reluarea importurilor de vinuri moldovenesti intr-un viitor apropiat. De fapt, Moscova ar incerca sa traga de timp pana cand se va lamuri in legatura cu evolutiile ce au loc pe scena politica moldoveneasca, pentru a vedea cu cine va avea de a face intr-un viitor apropiat. Mass-media rusa a relatat intalnirea Putin-Voronin bazandu-se pe un comunicat al Kremlinului, in care presedintele rus sustinea ca "Guvernul Rusiei a trimis indicatiile necesare pentru reluarea importurilor de vinuri moldovenesti pe piata rusa si se arata multumit de nivelul raporturilor economice moldo-ruse". In ceea ce priveste Transnistria, s-a aflat doar ca "presedintii rus si moldovean au examinat aspecte legate de reglementarea diferendului transnistrean si au subliniat necesitatea reluarii procesului de negocieri in format de cinci plus doi" (Basarabia, Transnistria, Rusia, OSCE, Ucraina, UE si SUA). Comentatorii nu exclud insa aparitia unor elemente noi in problema reglementarii transnistrene. S-ar putea sa fie vorba chiar de planul secret al Rusiei - Kozak III, despre care s-au facut nenumarate speculatii in ultimul timp, dar al carui continut nu este cunoscut. Exista posibilitatea ca acest plan sa fi fost deja periat pentru a pacali OSCE, SUA si UE, Moscova oferind si posibilitatea "convingerii" Tiraspolului sa revina la masa tratativelor in formatul cinci plus doi, sustine presa rusa.
Iurie Rosca, vice-presedinte al Parlamentului Republicii Moldova - „Moldova risca sa piarda increderea in fata partenerilor occidentali”
Evenimentele arata ca Vladimir Voronin inlocuieste formatul cinci plus doi in reglementarea conflictului transnistrian cu un alt format, unu plus unu, adica doar cu participarea Basarabiei si a Rusiei. Daca se va realiza o astfel de conduita a presedintelui Voronin, ea va provoca in mod evident o ruptura directa si ireversibila intre autoritatile de la Chisinau, pe de o parte, si Statele Unite si Uniunea Europeana, pe de alta parte. Cu alte cuvinte, Basarabia risca sa piarda increderea in fata partenerilor sai occidentali.

Gheorghe Cojocaru, analist politic - „Este probabil ca presedintele Voronin sa accepte o oferta formulata de expertii Kremlinului”
Faptul ca Voronin viziteaza in ultimul timp tot mai des Federatia Rusa, demonstreaza ca relatiile moldo-ruse capata o imbunatatire semnificativa, iar discutiile dintre cei doi sefi de stat se centreaza in primul rand pe problema reglementarii transnistriene. Este probabil ca Vladimir Voronin sa accepte o oferta deja formulata de expertii Kremlinului. Cele doua parti vor adopta o tactica a pasilor marunti pentru a nu soca opinia publica internationala cu eventualele documente pe care le vor semna. Totusi, faptul ca opinia publica nu este informata si ca Ministerul de Externe nu este implicat in aceste discutii dovedeste ca se pregateste o solutie care sa ignore si de aceasta data interesele Basarabiei.

Dumitru Diacov, deputat, presedinte PD - „Trativele dintre cele doua parti sunt foarte utile, dar este nevoie de o mai mare transparenta in procesul decizional”
Este salutabil faptul ca Voronin incearca sa rezolve problemele tari noastre. Problema este ca noi nu cunoastem absolut nimic despre textul unui pesupus memorandum sau al unui document, care ar trebui sa fie votat de Parlamentul Basarabiei. Ma mira foarte mult ca se mediatizeaza acest eveniment, dar practic nu se stie nimic despre el. M-ar interesa foarte mult sa vad un comunicat al Executivului din Basarabia si nu doar speculatii si comunicate. In ce masura Basarabia pare a fi un partener serios si solid in aceste discutii? Cred eu ca se incearca implementarea unor aranjamente murdare pe la spatele opiniei publice europene si a partidelor politice influente de la Chisinau.

Dumitru Braghis, deputat, presedinte PDS - „Aceste discutii secrete purtate de Voronin inlatura pozitia cetatenilor din Moldova”
Eu nu cunosc nimic concret despre ce au vorbit cei doi presedinti la intalnirea din 22 iunie, cu atat mai mult nu cunosc despre ce vor discuta pe viitor. Pentru mine este clar faptul ca aceste discutii secrete purtate de Voronin inlatura pozitia cetatenilor din Basarabia. Am spus de mai multe ori ca fiecare decizie a conducerii de varf trebuie sa fie aprobata de populatia tarii prin reprezentantii pe care i-a delegat in Parlament, iar daca Voronin va semna vreun document fara a tine cont si de opinia poporului, va dovedi inca o data cat de centralizata este puterea in Basarabia.

Serafim Urecheanu, deputat, lider AMN - „Presedintele Voronin isi depaseste atributiile”
E foarte trist faptul ca soarta tarii se discuta pe la spatele cetatenilor. Orice intalnire importanta la nivel prezidential se discuta mai mult prin coridoarele puterii. Voronin uita ca are imputerniciri destul de reduse pentru ca, potrivit Constitutiei, suntem un stat parlamentar, dar el isi permite sa faca orisice din statul nostru. Nu cred ca Voronin va obtine ceva concret in urma acestei intalniri.

Vitalie Nagacevschi, Presedintele Organizatiei Juristilor pentru Drepturile Omului - „Suveranitatea nationala apartine poporului”
Cetatenii ar fi trebuit sa fie informati si chiar sa participe la gestionarea deciziilor presedintelui Voronin. Constitutia spune ca suveranitatea nationala apartine poporului, astfel cetatenii ar fi trebuit sa fie pusi la curent cel putin cu mersul evenimentelor. Confidentialitatea actiunilor in reglementarea problemei transnistriene pune la indoiala democratia regimului care ne conduce. In fine, orice document semnat de Putin si Voronin va trebui adoptat de Parlament pentru a putea fi valorificat.

Solicitata de FLUX, Maria Postoico, vice-presedinte a Parlamentului, a refuzat sa-si expuna opinia asupra acestui eveniment.


Autor: Alex Luca, FLUX
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2